REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ribokų šeima iš Ignalinos ir joniškiečiai Srūgiai šiandien turbūt yra vienos laimingiausių šeimų Lietuvoje. Jų atžaloms – penkiolikmetei Raimondai ir trylikmečiui Romui vos prieš kelias savaites buvo atlikta unikali širdies operacija. Europoje tokių daryta vos 30, o Lietuvoje – tai pirmosios tokio tipo operacijos. Mamos portalui tv3.lt pasakojo dar negalinčios suvokti, kas atsitiko, nes tokios operacijos – kaip iš fantastikos srities.

Ribokų šeima iš Ignalinos ir joniškiečiai Srūgiai šiandien turbūt yra vienos laimingiausių šeimų Lietuvoje. Jų atžaloms – penkiolikmetei Raimondai ir trylikmečiui Romui vos prieš kelias savaites buvo atlikta unikali širdies operacija. Europoje tokių daryta vos 30, o Lietuvoje – tai pirmosios tokio tipo operacijos. Mamos portalui tv3.lt pasakojo dar negalinčios suvokti, kas atsitiko, nes tokios operacijos – kaip iš fantastikos srities.

REKLAMA

„Raimondai širdies yda buvo nuo gimimo. Kai tai sužinojome, buvo ir nerimo, ir baimės, ir nežinojimo, ką daryti... Raimondai buvo ribojamas fizinis krūvis, ji atleista nuo kūno kultūros pamokos. Mergaitė gerdavo vaistukus ir ją nuolat stebėjo daktarai. Raimondą pirmą kartą išoperavo penkerių metukų ir jau tada mes žinojome, kad reikės kitos operacijos, tačiau, kad bus tokia unikali operacija, nežinojome. Šios operacijos sukurtos tik prieš aštuonerius metus, o operuoti pradėjo prieš ketverius“, – pasakoja Jolanta Ribokienė, penkiolikmetės mama.

Moteris sako net nežinanti, kodėl gydytojai pasirinko būtent jų dukrą operacijai, tačiau sako esanti už tai labai dėkinga.

REKLAMA
REKLAMA

„Šitos operacijos yra saugiausios ir galbūt daugiau operacijų Raimondai ir nebeprireiks, vaistų irgi gali nebereikėti“, – džiaugsmingai pasakojo Jolanta.

REKLAMA

Operacija buvo būtina

Romo mama Žydrūtė pasakojo, kad berniukui tai buvo pirmoji operacija.

„Romui širdies yda taip pat buvo nuo gimimo ir gydytojai buvo pasakę, kad būtinai bus reikalinga operacija. Šiaip berniukas vaistų negėrė ir jis nelabai jautė tos širdies ydos – fizinio krūvio metu net nepavargdavo ir, nors daktarai jam neleisdavo sportuoti, jis vis tiek kažkiek sportavo. Vaistų taip pat Romas negėrė, jis nemėlynavo, neduso, tik kad ta širdytė buvo išsiplėtusi, aorta išsiplėtusi, todėl jau reikėjo operuoti būtinai“, – pasakojo Žydrūtė Srūgienė.

REKLAMA
REKLAMA

Viena kitą palaikė

Aortos vožtuvų burių rekonstrukcijos operacija abiems vaikams buvo atlikta sausio 26 dieną ir abi mamos pasakojo, kad jaudinosi viena už kitą.

„Operacijos truko po kelias valandas, o mes tuo tarpu visąlaik sėdėjome kartu ir laukėme abiejų vaikų operacijų pabaigos. Jaudinomės abi, nerimavome – vis tiek tai širdies operacija – tačiau didelės baimės nejautėme. Pasitikėjome gydytojais“, – kalbėjo Jolanta.

Moterys prisimena, kad, kol jos nerimavo dėl vaikų ir laukė operacijos baigties, jų vyrai namuose laikė keturis namų kampus ir prižiūrėjo kitus vaikus.

„Mes buvom nusiteikę geriausiam variantui. Kai reikėjo pasirašyti popierius operacijai, buvo parašyta, kad gali nebūtinai būti tas vožtuvas iš biologinės medžiagos, kad gali būti ir mechaninis, kad viskas bus matoma eigoje, tačiau mes visąlaik galvojome, kad mums bus tas geriausias variantas“, – džiaugėsi Žydrūtė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mamos kalbėjo, kad operacijos vaikams buvo tarsi iš fantastinio filmo scenarijaus, tarsi iš kosmoso – kai medikai aiškino, ką darys jų vaikams, moterys jautėsi lyg žvelgtų į naujai sukuriamo laivo bures.

Nieko nekainavo

Moterys taip pat džiaugėsi, kad operacija joms nieko nekainavo ir kad net jokių šokoladų nešti nereikėjo.

„Manęs draugės klausia, kiek man kainavo operacija, tai aš atsakau, kad man niekas nekainavo, tik tai labai sunku įrodyti. Galvoju, kad, keičiasi karta, keičiasi ir požiūris. Šią operaciją padarė iš labdaros lėšų. O vaikai juk neužsidirba, kad galėtų patys duoti – tegu užauga dorais žmonėmis, ir gal jie galės kažkur padėti“, – kalbėjo Jolanta.

REKLAMA

Jai pritarė ir Žydrūtė:

„Mums išvis nieko nekainavo, čia yra nesąmonė, kad kažką kažkam reikia duoti. Kiek mamų čia gulėdavo, pasikalbėdavome – niekas niekam nėra nieko davę“, – nurodė mama.

Pilnavertis gyvenimas

Žydrūtė pasakoja, kad Romui būdavo skaudžių momentų, kad jis negali su kitais klasės draugais sportuoti, tačiau, laimei, jiems pakliuvo supratingas fizinio lavinimo mokytojas, kuris sugalvojo išeitį.

„Mūsų mokytojas leisdavo Romui dalyvauti pamokose – jam sugalvoto lengvesnę užduotį. Pavyzdžiui, futbole Romas stovėdavo vartuose – taip jis su visais žaidžia. Romai, nesakiau dar tau, pasigedo jau tavęs tavo kūno kultūros mokytojas!“ – linksmai kalbėjo berniuko mama.

REKLAMA

Žydrūtė sakė, kad, nors sportininko iš jos vaiko jau nebus, tačiau kažkiek sportuoti galės. Moterys negalėjo atsidžiaugti, kad dabar, greičiausiai, nuolat vaistų gerti jų vaikams nereikės ir jie galės gyventi pilnavertį, laimingą gyvenimą.

Japonų mediko metodas

VUL Santariškių klinikų širdies chirurgas dr. Virgilijus Tarutis paaiškino, kad Raimondai ir Romui buvo atlikto aortos vožtuvų burių rekonstrukcijos operacijos nauju būdu su specialią biologinę medžiagą, iš kurios operacijos metu buvo suformuotos visos vožtuvo burės.

„Tai naujas kokybinis žingsnis gydant aortos vožtuvo ydą paaugliams ir jauniems žmonėms. Visada stengiamasi pataisyti nesandarų aortos vožtuvą, bet nepavykus vožtuvo plastikai, tenka jį protezuoti. Naujas metodas tinkamas tokiems aortos vožtuvams, kur abejotinas vožtuvo pataisymas įprastiniais metodais“, – kalbėjo V. Tarutis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aortos vožtuvo įgimta patologija yra viena iš dažnesnių įgimtų širdies ydų. Greitai progresuojančias aortos vožtuvo ydas tenka gydyti chirurginiu būdu vaikystėje. Tokie vaikai gydomi VUL Santariškių klinikose, todėl klinikų medikai nuolat ieško moderniausių būdų padėti savo jauniesiems pacientams.

Maždaug prieš dešimtmetį japonų medikas Š. Ozaki (Shigeyuki Ozaki) ištobulino aortos vožtuvo burių rekonstrukcijos operaciją. Prieš 4 metus Ozaki operacijos pradėtos Europoje, aortos vožtuvo burių rekonstrukcijai naudojant nekalkėjančią biologinę medžiagą. Šiai dienai Europoje yra mažiau nei 30 vaikų, kuriems aortos vožtuvų rekonstrukcija atlikta Ozaki būdu. Lietuvoje tai yra pirmos tokio tipo operacijos vaikams.

REKLAMA

Šis metodas ypatingas tuo, jog visos aortos vožtuvo burės operacijos metu sukuriamos iš specialios biologinės medžiagos, kuri turėtų ilgą laiką nekalkėti, ir visiškai panaikinamas aortos vožtuvo nesandarumas. Be to, pacientams nereikia vartoti krešėjimą mažinančių vaistų, o gyvenimo būdas lieka nepakitęs.

„Kol kas tokią operaciją galima būtų pasiūlyti tik paaugliams ir jauno amžiaus žmonėms. Šias dvi galėjome atlikti ne tik todėl, kad turime stiprią profesionalų komandą, bet ir dėl to, jog turėjome galimybę įsigyti specialią medžiagą iš labdarai skirtų lėšų. Žinoma, pati operacija yra sudėtingesnė nei įprasta vožtuvo keitimo procedūra, nes jos metu reikia suformuoti bures, naudoti specialius įrankius. Metodas atrodo labai pažangus ir teikiantis daug vilčių, kad bus ilgaamžiškesnis. Pavyzdžiui, Raimondą jau operavome prieš 10 metų – tvarkėme aortos vožtuvus. Dabar tikimės, jog operacinėje jai nebeteks lankytis. Aortos vožtuvo rekonstrukcinės operacijos Ozaki būdu papildo aortos vožtuvo ydų chirurginio gydymo metodų arsenalą“, – sako dr. V. Tarutis.

VUL Santariškių klinikų vyr. specialistė ryšiams su visuomene Gitana Letukienė tv3.lt nurodė, kad biologinė medžiaga operacijoms abiems vaikams kainavo po 3.5 tūst. eurų, o šią sumą padengė labdaros fondas. Įrangą operacijai klinikos pasiskolino iš užsienio kolegų – įrangos vertė siekia šimtus tūkstančių eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų