REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors medikai dažnai kalba apie tai, kad kuo vyresnė moteris, tuo gimdyti darosi rizikingiau, Lietuvos moterys gimdo vis vėliau. Higienos instituto Sveikatos informacijos centro duomenimis, 2015 m. vyriausios gimdžiusios moterys buvo 48-erių. Portalo tv3.lt kalbinti ginekologai sako, kad saugiausia pagimdyti iki 35-erių, o į penktą dešimtį įkopusi vilnietė sako, kad jos gimdymo patirtis buvo nuostabi.

Nors medikai dažnai kalba apie tai, kad kuo vyresnė moteris, tuo gimdyti darosi rizikingiau, Lietuvos moterys gimdo vis vėliau. Higienos instituto Sveikatos informacijos centro duomenimis, 2015 m. vyriausios gimdžiusios moterys buvo 48-erių. Portalo tv3.lt kalbinti ginekologai sako, kad saugiausia pagimdyti iki 35-erių, o į penktą dešimtį įkopusi vilnietė sako, kad jos gimdymo patirtis buvo nuostabi.

REKLAMA

Birutė Budginaitė savo trečiąjį vaiką pagimdė per 40-ties ir dėl jo labai džiaugiasi: moteris sako, kad ir gimdymas nebuvo sunkesnis nei pirmųjų dviejų vaikų, ir vaikas gimė sveikas:

„Šitas vaikas buvo lauktas, aš nuo vaikystės norėjau turėti tris vaikus, ir dėl to dabar esu labai laiminga. Pagimdžiau, kai man buvo per 40 metų, ir dėl to nesibaiminau. Nesveikų vaikų gimsta ir jaunesnėms, ir vyresnėms mamytėms. Aš pasidariau genetinius tyrimus, dėl to gimdyti nebijojau.

Jaučiausi nuostabiai, kai prieš 10 metų laukiausi savo dukrytės, taip pat puikiai jaučiausi ir susilaukusi trečiojo vaikelio. Po gimdymo taip pat labai gerai jaučiausi tiek fiziškai, tiek psichologiškai. Tad paskutinis mano nėštumas nebuvo nieko išskirtinis“, – pasakojo Birutė, kuriai – per 40 m.

REKLAMA
REKLAMA

Moteris sako, kad vaikai jai yra palaima, todėl trečias vaikas atnešė tik dar daugiau laimės į šeimą.

Gimdyti iki 24-erių?

Akušeris-ginekologas, Nėščiųjų sveikatingumo mokyklos įkūrėjas Romualdas Šemeta tv3.lt nurodė, kad moterys Lietuvoje po truputį ima gimdyti vėliau, nors jam tokia tendencija ir neatrodo teisinga.

REKLAMA

„Nuo senų laikų, atsižvelgiant į moters fiziologiją, palankiausia gimdyti iki 24 metų, tačiau žmonės dabar kitaip į tėvystę žiūri, jie nori pirmučiausia pagrindą po kojomis susikurti, o metai bėga. Nereiktų imti pavzydžio iš užsienio, kai moterys gimdo tarp 35-40 metų. Su metais atsiranda sveikatos problemų, didesnė įgimtų vaiko anomalijų tikimybė, gimdymas būna sunkesnis, daugiau komplikacijų. Aišku, kiekvienas sprendžia pagal savo galimybes, tačiau nuo 35 metų padidėja įgimtų susirgimų, genetinių pakitimų rizika. Be to, su amžiumi keičiasi ir mamos sveikata, nuo mamos sveikatos priklauso ir vaiko sveikata. Kuo sveikesnė mama, tuo sveikesnis vaikas“, – sakė R. Šemeta.

REKLAMA
REKLAMA

Jis pažymėjo, kad, jei moteris visą gyvenimą prisilaiko sveiko gyvenimo būdo, vėlesnio gimdymo rizika sumažėja. „Gerai žinant moters fiziologiją, laikas gimdyti yra aiškus ir atidėlioto nereikėtų. Pagimdyti reikėtų iki 30 metų. Savo mokykloje sakau – apie 22-25-uosius metus visi baigia mokslus, nori įsitvirtinti, o aš pabrėžiu, kad nėštumas ir mokymas yra nesuderinami dalykai, nes vaikas labai jautriai reaguoja į mamos fizinę būseną ir įtampą, tad įtemptai mokantis nėštumo metu labai sveiko vaiko nereikia norėti“, – sako R. Šemeta.

Vyresnių gimdyvių bėdos

VUL Santariškių klinikų gydytoja ginekologė doc. Diana Ramašauskaitė sako, kad vidutinis gimdančių moterų amžius didėja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jei pasižiūrėtume į medicininius gimimo registro duomenis, 2005 m. vidutinis gimdančių moterų amžius buvo 27,5 metų, o po 10 metų, 2015-aisiais – 28,9. Gimdančių po 35-erių moterų skaičius taip pat auga: 2005 m. jau buvo 12,3 proc., o 2015 – 15,7 proc. Jaunų gimdančių, iki 18-os, išlieka panašiai – buvo 1,2, dabar 1 proc.

Iš vienos pusės, vyresnės moterys yra brandesnės, labiau žino, ko nori, labaiu pasiruošusios motinystei, bet iš medicininės pusės atsiranda problemų: pirmiausia sudėtingiau tampa pastoti. Po 37-erių metų moters vaisingumas mažėja, ovuliaciniai ciklai retėja, jos sunkiau pastoja. Dėl to, kad sunkiau pastoja, joms prireikia gydymo dėl nevaisingumo, gal ir pagalbinio apvaisinimo, iš čia išplaukia ir kitos problemos“, – kalba D. Ramašauskaitė.

REKLAMA

Gydytoja pastebi, kad su amžiumi nėščiosioms moterims gali didėti kraujospūdis, su kuo susiję nėštumo ir gimdymo komplikacijos – galimas priešlaikinis gimdymas, dažnesnis gimdymo sužadinamas, gali atšokti placenta.

„Kita su amžiumi ateinanti bėda – galimas diabetas nėštumo metu. Gliukozės apykaita nėštumo metu vyresnėms moterims linkusi labiau sutrikti. Po tokio diabeto būna didesni vaikai, didesnis vaisiaus vandenų kiekis, tad nėštumas ir gimdymas gali komplikuotis, galimas ir priešlaikinis gimdymas, ir cezario pojūvis.

Su amžiumi atsiranda didesnė chromosominių anomalijų rizika, didesnė vaiko raidos sutrikimų rizika. Visgi šioje vietoje, kadangi žinome, kad to galima tikėtis, skiriame didesnį dėmesį ankstyvai patikrai – yra ir genetiko konsultacija, tad tą sužinoti galima anksčiau“, – sako specialist.

REKLAMA

Rizikingiausia – po 40-ties

Genetinių ligų rizika, pasak gydytojos, šiek tiek padidėja po 35-erių, o itin išauga po 40-ies metų.

D. Ramašauskaitė nesako, kad, jeigu, pavyzdžiui, 37-erių metų moteris nori susilaukti vaiko, to nereikėtų daryti ar tai tai būtų neatsakinga – tikrai ne, tiesiog specialistė pataria to neatidėlioti iki 40-ies. „Ypatingos priežiūros iki nėštumo tokiai 37-erių metų moteriai nereikia, tačiau, jeigu ji seniai atliko kraujo, šlapimo tyrimus, tai įprastinę patikrą iki nėštumo reikėtų pasidaryti. Jeigu moteris rūko – mesti, pradėti vartoti folio rūgštį ir tada, kai jau pastoja, tokiai moteriai nuo 11 iki 14 nėštumo savaitės rekomenduojama genetiko konsultacija arba konsultacija perinatologijos centre“, – sako specialistė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ji nurodo, kad, jeigu moterys apsisprendžia gimdyti ir po 40-ies, tragedijos nėra, tiesiog jos įspėjamos apie galimas grėsmes.

„Manau, kad geriausias metas moteriai gimdyti – nuo 30 iki 35. Tada ir karjera pasiekta, ir branda yra, o po 35 labai atidėlioti nereikėtų“, – kalbėjo D. Ramašauskaitė.

Higienos instituto Sveikatos informacijos centro duomenimis, 2015 m. Lietuvoje vyriausios buvo 48-erių gimdyvės, ir tokių buvo keturios. Dvi iš jų buvo vilnietės ir gimdė Vilniuje, Santariškių klinikose, viena – ukmergiškė ir gimdė Ukmergės lioninėje, ketvirtoji buvo iš Raseinių ir ji gimdė Kauno klinikose. Iš viso 3 proc. Lietuvos gimdyvių 2015 m. gimdė virš 40 m.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų