REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
52
Kūdikių mityba (nuotr. Fotolia.com)

Būsimos mamytės ir kūdikėlio mityba labai svarbi – per tūkstantį dienų nuo ląstelės užuomazgos formuojasi kūdikio medžiagų apykaita visam gyvenimui. Tad labai svarbu ir tai, kaip maitinasi būsima mamytė, ir kaip kūdikis maitinamas iki dvejų metų.

52

Būsimos mamytės ir kūdikėlio mityba labai svarbi – per tūkstantį dienų nuo ląstelės užuomazgos formuojasi kūdikio medžiagų apykaita visam gyvenimui. Tad labai svarbu ir tai, kaip maitinasi būsima mamytė, ir kaip kūdikis maitinamas iki dvejų metų.

REKLAMA

Lietuvos dietologų draugijos tarybos narė, dietologė Rūta Petereit tv3.lt papasakojo, kokiais mitais vadovaujasi dabartinės mamytės ir kaip galma pakenkti vaikui. Pirmas mitas – kad besilaukiant reikia valgyti už du.

Valgyti už du nereikia

„Kai mama laukiasi, negalima valgyti nei per daug, nei per mažai – jei ji valgys per daug, ji nutuks ir tai gali lemti pačio kūdikio metabolinį programavimą. Nebūtinai pats vaikas gims didesnio svorio, bet jis turės užkoduotą informaciją sirgti širdies kraujagyslių ligomis, cholesterolio apykaitos sutrikimus. Tai gali pasireikšti vėlesniame amžiuje, nebūtinai kūdikystėje.

Kitas populiarus dalykas – nėštukių dietos, nes moterys dažnai bijo priaugti svorio, tampa vegetarėmis. Aišku, būna, kad pykina ir nesinori tam tikrų maisto produktų, tačiau tada reikėtų pasikonsultuoti su specialistais ir mėsą pakeisti kitais baltymais“, – kalba R. Petereit.

REKLAMA
REKLAMA

Specialistė sako, kad mama, kurios kūno masės indeksas normalus (18,5-25), per nėštumą turėtų priaugti mažiausiai 9 kg. Jeigu mama per nėštumą nieko nepriauga, tai, teigia ji, lemia mažo svorio kūdikio gimimą ir širdies kraujagyslių ligas ateityje.

REKLAMA

„Šioje srityje atlikta daug tyrimų. Danų mokslininkai tyrė nėščiųjų, kurios 1940-aisiais gaudavo mažiau tūkstančio kalorijų per dieną, anūkų kraują ir nustatė, kad maisto trūkumą jautusių mamų vaikai turi didesnę riziką sirgti lėtinėmis širdies kraujagyslių ligomis, cholesterolio apykaitos sutrikimais, tad labai svarbu nėštukėms yra nei per daug, nei per mažai valgyti.

Nesilaikyti dietų

R. Petereit nurodo, kad kūdikiui gimus, geriausia jį maitinti motinos pienu – jo mikroflora vaikučiui tinkamiausia. Pasak specialistės, nėra tokio pakaitalo, kuris kūdikiui būtų sveikesnis už mamos pieną, o maitinti kūdikį reikia 8-12 kartų per dieną.

REKLAMA
REKLAMA

„Maitinanti mama turi valgyti viską, neriboti maisto kiekio ir gauti pilnavertį maistą. Mama neturi laikytis dietų, tačiau turi gauti pilnavertį, subalansuotą maistą – todėl reikia valgyti ir grūdus, ir daržoves, ir vaisius, ir baltymų produktus, ir riebalus. Jei kažko nesinori, galima vieną grupę produktų pakeisti kitais, kad gautų visų reikiamų medžiagų kompleksą. Dažnai mamytės daro klaidą, kai, gimus kūdikiui, imasi griežtų dietų. Kai mama maitina kūdikį, pienui pagaminti imamos atsargos iš organizmo, todėl mamų mityba labai svarbi, užtikrinant kūdikėlio sveikatą. Jei motina maitina kūdikį savo pienu, tie kilogramai patys palengva ištirps“, – kalba dietologė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pavojus – mišinukuose

R. Petereit sako, kad didžiausias pavojus vaikų sveikatai kyla maitinant mišinukais.

„Kai kurios mamos nenori, kai kurios negali maitinti savo pienu, tad perka mišinukus, tačiau dėl jų būtina konsultuotis su specialistais. Mamos piene baltymas yra subalansuotas, o daugumoje mišinukų gali būti per didelis baltymo kiekis, kas gali daryti įtaką vaiko nutukimui. Mišinukų pasiūla tikrai didelė, todėl reikia pasitarti su dietologais ar pediatrais“, – nurodo specialistė.

Pašnekovė nurodo, kad, kuomet vaikai maitinami netinkamai iki dviejų metų, 12-kos metų jie jau turi didesnę riziką sirgti širdies kraujagyslių ligomis.

REKLAMA

„Nors daug mamų nesureikšmina kūdikių maitinimo, tačiau atlikti moksliniai tyrimai sako, kad kokybiškas maistas kūdikiui yra labai svarbu, kaip ir tinkamas baltymo kiekis. Motinos piene jis yra tinkamas, tai maitinant savo pienu klausimų nekyla – problemos prasideda su mišinukais“, – kalbėjo specialistė.

Neduoti žalio maisto

Dietologė sako , kad papildomas maistas kūdikiui, šalia motinos pieno, turėtų būti įvedamas nuo 6 mėnesių – tokios yra Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijos. Tačiau jeigu kūdikis vystosi lėčiau, teigia ji, papildomą maistą galima pradėti duoti mėnesiu- pusantro anksčiau.

„Mamytės dažnai nori, kad vaikas greičiau pradėtų valgyti šaukšteliu, kad mokėtų nuryti – todėl dar pusės metų nesulaukusiam vaikui lupa obuoliuką, tarkuoja morkytę – nereikia to daryti. Kai kurias pritaikytas košes galima duoti nuo 4,5 mėn., tačiau jokio žalio maisto.

REKLAMA

Nuo 6 mėn. mažyliui galima pradėti duoti sezoninį maistą: jeigu ruduo – tai bulvę, morką. Pradėti reikia vos nuo kelių šaukštelių maisto ir maitinti prieš duodant mamos pieną. Jeigu tą daržovė toleruoja, viskas gerai, tai tada galima pridėti kitą daržovę.

Jeigu pavasaris, geriausia vaiką pradėti maitinti nuo košių. Pati nekalčiausia ir mažiausiai alergizuojanti – ryžių košė. Jeigu mama nėštumo metu laikėsi dietų, turėjo mažakraujystę, kūdikis taip pat gali turėti mažakraujystę, todėl mėsytę galima pradėti valgyti jau nuo 6-7 mėn. Reikėtų pradėti duoti liesą mėsą: triušieną, kalakutieną – duoti vos kelis šaukštelius mėsos kartu su koše.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R. Petereit sako, kad žuvies duoti vaikui be metų nerekomenduojama, o kiaušinio – be 10 mėn. Rūgščius pieno produktus – kefyrą, varškę – rekomenduojami vaikui duoti nuo metų, o patį karvės pieną – tik nuo dviejų metų.

„Geriausia, kaip ir rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija, kad mama iki dviejų metų išlaikytų maitinimą savo pienu, nesvarbu, kad bus įvestas kitas maistas, tik maitinimų dažnis suretės. Aišku, retai taip būna, kad iki dviejų metų mamos dar maitina, dėl to aš rekomenduoju bent iki metų-pusantrų maitinti. Jeigu mama nemaitina savo pienu, tai mišinuką būtinai reikia palikti, nes pieno produktai vaikams iki dviejų metų yra labai svarbūs. Būna tokie mitai tarp mamyčių, kad vaikams pieno nereikia, tačiau tai netiesa“, – kalba dietologė.

REKLAMA

Riebalų irgi reikia

Pašnekovė kalba, kad kai kurios mamytės daro klaidą, kai į vaiko košę visai neįdeda jokio riebalo.

„Nuo 7-8 mėn., kada vaikas jau suvalgo 50-100 ml. košės, galima įdėti ir truputį sviesto bei šiek tiek druskytės, o štai cukraus galima ir nedėti. Kartais mamos sako, kad tos košės neskanu, todėl nori jas paskaninti prieskoniais, tačiau jokių prieskonių vaikui duoti nereikia – tik šiek tiek druskytės.

Kartais mamytės tingi kasdien ruošti maistą kūdikiui, todėl nuperka greito plikimo košes, tačiau jos nepritaikytos mažyliams. Kita klaida – mamos išverda maisto, paskui jį užšaldo ir tada visą savaitę duoda vaikui. Kūdikiui maistą reikėtų virti kasdien, jau geriau tą pačią dieną duoti to paties maisto, nei užšaldžius maitinti juo savaitę“, – kalba R. Petereit.

REKLAMA

Galiausiai R. Petereit sako, kad kartais problemų kyla ir tada, kada maitina pati mama: kartais kūdikiai net ir tokiu atveju priauga labai daug svorio.

„Kai maitina mama, o kūdikiai per mėnesį vis tiek priauga po 1,5 kg (kas yra normalu tik pirmą mėnesį, vėliau turėtų būti mažiau), reikia pažiūrėti, kiek kartų maitina. Kūdikiui augant, maitinimas turi retėti. Jeigu vaikas verkia, nebūtinai tai reiškia, kad jis alkanas – gal jis nori pamiegoti ar pabūti gryname ore, o gal jam reikia sauskelnes pakeisti“, – nurodo R. Petereit.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų