REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
29
Gripas (nuotr. Fotolia.com)

Pastarosiomis dienomis žmonės kaip niekad ėmė sirgti peršalimo ligomis: kostintys, čiaudintys, šniurpščiojantys kolegos jau tapo norma. Per savaitę sergamumas šiomis infekcinėmis ligomis išaugo dukart, ir nė nemano sustoti. Kaip teigia Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras, nėra aišku, kokie konkrečiai virusai šiuo metu sukelia nepatogumus tūkstančiams lietuvių.

29

Pastarosiomis dienomis žmonės kaip niekad ėmė sirgti peršalimo ligomis: kostintys, čiaudintys, šniurpščiojantys kolegos jau tapo norma. Per savaitę sergamumas šiomis infekcinėmis ligomis išaugo dukart, ir nė nemano sustoti. Kaip teigia Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras, nėra aišku, kokie konkrečiai virusai šiuo metu sukelia nepatogumus tūkstančiams lietuvių.

REKLAMA

„Tokiam laikotarpiui būdingos bakterijos, virusai (konkrečiai nežinome, kokie), kurie sukelia peršalimo ligas. Tai dar ne gripas, nes dar neturime užregistravę gripo atvejų. Pagrindinės priežastys, kurios lemia peršalimo ligas, ypač šiuo metu, yra orų temperatūrų skirtumai ir netinkama gyventojų apranga – žmonės neįvertina oro temperatūros ir arba per vėsiai apsirengia, arba prisirengia per daug“, – tv3.lt kalbėjo Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro visuomenės sveikatos specialistė Asta Skrickienė.

Auga kaip ant mielių

Ji pažymėjo, kad dabar siaučiančios virusinės ligos yra įprastos – kasmet panašiu metu, anot jos, padaugėja peršalimo ligų ir infekcijų. Statistika rodo, kad gyventojų sergamumas kyla žaibiškai.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes registruojame kiekvienos savaitės gripo ir ūminio viršutinio kvėpavimo takų sergamumą: 36-tąją metų savaitę bendras gripo ir ūminių viršutinių kvėpavimo takų sergamumo rodiklis buvo 32,6 atvejai 10-čiai tūkst.. gyventojų. Palyginimui, 35-ąją savaitę buvo 17,2 atvejai 10-čiai tūkst.. gyventojų“, – sakė ji.

REKLAMA

A. Skrickienės teigimu, užpuolus tokiems virusams, temperatūra pasireiškia retai, tačiau nežymi – iki 37 laipsnių – gali būti. Žmones kamuoja kosulys, čiaudulys, sloga, gerklės skausmas, retai skauda galvą arba krečia šaltis.

„Pajutus šiuos simptomus, reikėtų kreiptis į šeimos gydytoją, kad įvertintų sveikatos būklę. Tada jau kartu su juo nutarsite, ar namuose likti sirgti, ar namų sąlygomis dirbti“, – kalbėjo ji.

Specialistė pažymėjo, kad geriausia tokių ligų prevencija – elementarių higienos taisyklių laikymasis: dažnas rankų plovimas, patalpų vėdinimas, vienkartinių nosinaičių pakartotinis nenaudojimas, užsidengimas burnos čiaudint ar kostint.

REKLAMA
REKLAMA

„Peršalimo ligų trukmė būna trys-keturios dienos. Jei nėra temperatūros, žmogui vis tiek reikėtų kreiptis į šeimos gydytoją, kad paskirtų gydymą, pačiam geriau nesigydyti“, – sakė ji.

Specifinio gydymo nėra

Baltupių šeimos medicinos centro gydytojas Dainius Jakučionis tv3.lt nurodė, kad virusas specifinio gydymo neturi – kaip jis ateina, taip ir išeina.

„Yra tik bendros priemonės, kurios gelbsti susirgus peršalimo ligomis – gerti daug šiltų skysčių, valgyti daug vaisių, daržovių, būti namuose, dažnai plauti rankas ir pūstis nosį. Nors liaudyje sakoma, kad nereikia valgyti pieno produktų ir apskritai reikėtų mažiau valgyti, tačiau tokie patarimai nėra pagrįsti mokslu“, – dalinosi gydytojas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tepaliukai ir arbatos

Žolininkė Adelė Karaliūnaitė nurodė, kad visais virusais žmogus užsikrečia per gleivines: kartais užtenka, kad žmogus nusičiaudėtų, ir mes tais virusais galime užsikrėsti.

„Mano aptarimas yra visas kūno skylute: šnerves, lūpas, išangę, lytines lūpas, vaikams – ausytes, aplink akytes prieš išeinant iš namų patepti tepaliuku, kuris turėtų augalinių medžiagų, galinčių apsaugoti nuo virusų. Tada ir nesirgsit“, – sako žolininkė.

A. Karaliūnaitė pažymi, kad yra trys virusinių ligų gydymo etapai. Pirmasis etapas – tai tinimo, brinkimo, temperatūros mažinimas:

„Tam labiausiai tinka avietės ir liepžiedžiai, o prie jų – dar ir juodalksnio konkorežėliai. Tris-keturias dienas reikėtų stengtis pabūti ramiai ir gana dideliais kiekiais, ne mažiau kaip litrą per dieną, tos arbatos išgerti. Litrui vandens reikėtų trijų šaukštų smulkintų žolelių“, – kalbėjo žolininkė.

REKLAMA

Jeigu avietėmis ir liepžiedžiais nespėjote pasirūpinti vasarą, žolininkė pataria nusiskinti avietės stiebą ar liepos šakelių viršūnėles.

Po trijų dienų, sako A. Karaliūnaitė, prasideda antras laikotarpis, kuomet visą organizmą reikia palaikyti, kad nesirgtumėte.

„Šitam palaikymui labiausiai tinka augalai, kurie turi tirpdančių, virusus galinčių pašalinti savybių: baltieji dobiliukai, mėtos, gauruotosios mėtos, raudonėliai, petražolės kiaulpienių lapai. Šios kartumo turinčios žolės turi reikiamų fermentų, galinčių ištirpdyti tuos virusus ir šalinti iš organizmo lauk.

Mano mėgstamiausia yra arbata miestiečiams – iš augalų, kurie gerai išsilaiko mieste. Tai kiečiai, garšvos, gysločiai – augalai, nebijantys miesto taršos ir labai stipriai galintys žmogui padėti. Iš šių augalų galima pasidaryti tokią valančią arbatą ir gerti 4-5 dienas – kad išvalytume virusus ir tai, ką jie nužudė“, – sako žolininkė.

REKLAMA

Tad trečias etapas, kurį išskiria žolininkė, yra organizmo ir imuninės veiklos atstatymas ir stiprinimas.

„Čia tinka visos uogos, vaisiai, obuoliai, erškėtuogės, juodasis šermukšnis, aronijos, svarainiai, šaltalankiai – juos galima valgyti ar pasišaldyti, ypač šermukšnius ar šaltalankius. Taip visada turėsite po ranka šaukštą uogų – rūgštelėjusiu skoniu ir turinčių daug vitamino C. Taip ir atstatysite imunitetą“, – kalbėjo A. Karaliūnienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų