REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
19
Vytaro Radzevičiaus įspūdžiai Svazilande (nuotr. Organizatorių)

Vytaras Radzevičius iš UNICEF misijos: DŽIAUGSMAS DĖL KIEKVIENOS DIENOS

19

Vytaras Radzevičius iš UNICEF misijos: DŽIAUGSMAS DĖL KIEKVIENOS DIENOS

REKLAMA

Antrą dieną Svazilande su UNICEF misija važiuojame į dar vieną tolimą šios šalies kaimelį. Didesnę kelio dalį riedame bekele. Peizažas stebėtinai monotoniškas – rausvi perdžiūvę laukai ir stagarais virtusi augmenija. Per radiją nuolatos bubena vyriški balsai. Iš pradžių pagalvojau, kad čia transliuojamos kažkokios maldos. Bet, man paaiškina, kad jau savaitę vyksta nacionalinis susirinkimas – Svazilando parlamento atmaina. Įgalioti atstovai susirenka į pievą sostinėje Mbabane, susėda ant žemės ir paeiliui pasisako pačiais įvairiausiais klausimais.

REKLAMA
REKLAMA

Visą savaitę vykę pasisakymai šiemet buvo tokie įdomūs, kad karalius net nutarė pratęsti sibaya – taip vadinasi šis sambūris. Būta ir incidentų – du pašnekovai bandė kritikuoti valdžią. Dauguma kritikams nepritarė ir juos nuo mikrofono nuvarė lauk. Šis įvykis buvo svarbiausia rytinių laikraščių diena.

REKLAMA

Atvykstame į kaimelį. Nuo 2005 metų UNICEF Svazilande organizuoja maitinimą našlaičiams ir vaikams iš nepasiturinčių šeimų. Pirmą valandą dienos į maitinimo vietas susirenka vaikai iš visos apylinkės. Pirma tokia akcija prieš dešimtmetį įvyko po medžiu, tad programai ir prigijo toks pavadinimas – „Po medžiais”.

Daugeliui vaikų tai būna vienintelis maistas per dieną. Kai kurie visos košės nesuvalgo ir nešasi namo bei dalinasi su artimaisiais. Iš oro uosto į mūsų lankomą kaimelį atvyksta dar vienas UNICEF automobilis. Prie mūsų prisijungia kunigas Ričardas Doveika. Išdalijus dovanas iš Lietuvos, kunigas netrukus kartu su vaikais žaidžia futbolą. Klegesys, juokas, įvarčiai – visi užsimiršta ir stačia galva puola į žaidimą.

REKLAMA
REKLAMA

Iš futbolo aikštės su dviem broliais našlaičiais patraukiame į jų buvusius namus. Lietuvos UNICEF jiems padės. Paaugliai gyvena pas tetą, bet kiekvieną dieną eina pabūti į namą, kuriame gyveno su mama ir tėčiu. Tėvai mirė nuo AIDS. Berniukai pasakoja savo istoriją ir verkia. „Tėtis buvo linksmas, mus daug ko išmokė ir nebuvo griežtas”, - prisimena vyresnis. „Norėčiau būti lakūnas”, - kiek vėliau išduoda savo svajonę ir nejučiom pažiūri į dangų. Turbūt ten jis save ateityje mato laimingą – be vargo, bado ir sausros.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visą laiką Svazilande stebina žmonių optimizmas. Jiems sunku gyventi. Neįmanomai sunku. Bet jie šypsosi. Ir nuoširdžiai dėkoja už mažiausią pagalbą, kuri padeda jiems išgyventi dar vieną dieną.

Apie UNICEF

UNICEF yra daugiausiai vaikų gyvybių išgelbėjanti organizacija pasaulyje. UNICEF siekia užtikrinti kiekvieno vaiko teises ir gerovę. Kartu su partneriais mes dirbame 190 šalių ir teritorijų, kad šį įsipareigojimą paverstume tikrove. Ypatingą dėmesį skiriame labiausiai pažeistiems ir pamirštiems vaikams, kad pagalba pasiektų visus vaikus ir visur.

REKLAMA

Apie projektą „Už kiekvieną vaiką“

UNICEF projektą „Už kiekvieną vaiką“ globoja J. E. Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Misija Svazilande– tai šeštasis UNICEF ir TV3 bendradarbiavimo vaisius, skirtas pasaulio vaikams. UNICEF taip pat vykdė misijas Kambodžoje, Siera Leonėje, Tanzanijoje, Haityje, Mozambike.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų