REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vaikystėje bene visi esame girdėję raginimus valgyti daugiau mėlynių, jei norime turėsi sveikas akis ir puikiai matyti. Tai ne mitas, bet akims naudingų produktų sąrašą vertėtų papildyti ir daugeliu šviežių daržovių bei vaisių. Kodėl? Nes žaliose, geltonose daržovėse bei vaisiuose esantis pigmentas liuteinas labai reikšmingas akims.

Vaikystėje bene visi esame girdėję raginimus valgyti daugiau mėlynių, jei norime turėsi sveikas akis ir puikiai matyti. Tai ne mitas, bet akims naudingų produktų sąrašą vertėtų papildyti ir daugeliu šviežių daržovių bei vaisių. Kodėl? Nes žaliose, geltonose daržovėse bei vaisiuose esantis pigmentas liuteinas labai reikšmingas akims.

REKLAMA

Kas yra liuteinas?

Gamtoje yra gerokai daugiau kaip tūkstančio natūralių karotenoidų, kurių vienas – liuteinas. Pastarąjį organizmas traktuoja kaip antioksidantą ir naudoja kaip efektyvų pigmentą, absorbuojantį mėlyną šviesą. Liuteinas yra vandenyje netirpti lipofilinė molekulė, kuri dėl ypatingos molekulinės struktūros turi savybę sugerti šviesą.

Apie liuteiną daugiausia girdime, kai kalbama apie akis ir regėjimą. Pelnytai, nes liuteinas yra viena svarbiausių medžiagų regėjimui, galinti akis apsaugoti nuo ultravioletinės, dirbtinės šviesos, ypač kenkiančios mūsų akims.

REKLAMA
REKLAMA

Liuteino randama augalų lapuose, vaisiuose bei žieduose. Čia jis atlieka pagrindinę savo funkciją – sugeria šviesos spindulius bei apsaugo nuo per didelio saulės poveikio augalams. Bet šio gamtinio pigmento buvo rasta ne tik augaluose, bet ir akies geltonojoje dėmėje, vadinamojoje makuloje, ir, beje, gana didelėmis koncentracijomis.

REKLAMA

Kokia liuteino reikšmė akims?

Jau minėta geltonoji dėmė yra atsakinga už regėjimo aštrumą. Kadangi liuteinas yra geltonos spalvos, o makuloje jo kiekis didelis, todėl ir ši akies tinklainės dalis gavo tokį pavadinimą.

Geltonojoje dėmėje esantis liuteinas atlieka natūralaus filtro funkciją – jis neleidžia į akies tinklainę patekti kenksmingiems saulės spinduliams. Liuteiną galime įsivaizduoti kaip gynybinę sieną, į kurią atsimuša agresyvūs saulės spinduliai. Kuo liuteino makuloje daugiau, tuo apsauginė funkcija yra efektyvesnė ir kenksmingi saulės spinduliai nepasiekia akies tinklainės. Jei liuteino koncentracija mažėja, prastėja ir akies tinklainės apsauga.

REKLAMA
REKLAMA

Liuteino šaltiniai

Liuteinas ypatingas tuo, kad organizme jis nesintetinamas ir kaupiasi tik su maistu. Todėl jei norite džiaugtis geru regėjimu ir išvengti akių nuovargio, tikslinga į savo racioną įtraukti kuo daugiau produktų, turinčių didelius liuteino kiekius.

Didžiausi liuteino šaltiniai yra visos geltonos bei žalios daržovės (šviežios) ir kiti žalumynai. Todėl jei rūpinatės savo akimis ir regėjimu, valgykite daugiau špinatų, brokolių, žaliųjų salotų, žirnelių ir pupelių, taip pat geltonųjų paprikų, šparagų, žiedinių kopūstų, kukurūzų, pomidorų, morkų, maistą gardinkite petražolėmis. Dažniau valgykite ir kiaušinių, nes kiaušinio trynys – puikus liuteino šaltinis. Liuteino daug ir vaisiuose, todėl daugiau vartokite mangų, apelsinų ir kitų geltonų, raudonų bei oranžinių vaisių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mėlynės – tai uogos, traktuojamos kaip vienos naudingiausių akims. Tiesa, jose yra liuteino, todėl mėlynių reikšmė akių sveikatai yra nenuginčijama.

www.Superlesiai.lt atstovė sako, kad kasdien vartodami bent po saują mėlynių ženkliai sustiprinsime akis ir užkirsime kelią akių ligoms. Šiltuoju metų laiku, kuomet miškai „mėlynuoja“ nuo šių uogų, vartoti jų kasdien tikrai įmanoma. Bet ką daryti kitais metų laikais?

Anot specialistės, šaldytos mėlynės išsaugo didelę dalį jose esančių naudingų medžiagų kaip ir šviežios uogos. Todėl šaldiklyje kaupkite uogų atsargas ir vartokite jas tada, kai mėlynių sezonas pasibaigęs. Puikiai tiks ir džiovintos uogos. Visgi natūralu, kad visiems metams uogų nei prišaldysime, nei pridžiovinsime, todėl žiemą rekomenduojama suvartoti papildų akims kursą. www.Biofitus.lt specialistė ragina rinktis tik kokybiškus papildus, savo sudėtyje turinčius kuo didesnę liuteino koncentraciją.

REKLAMA

Liuteino poreikis

Liuteinas naudingas ir tiems, kurie nesiskundžia prastėjančiu regėjimu ar kitomis akių problemomis, ir tiems, kuriuos vargina pavargusios akys, prastėjantis regėjimas. Liuteino poreikis išauga, jei daug dirbate kompiuteriu, skaitote ar nuolat vairuojate, nes tuomet akys būna įsitempusios ir greičiau pavargsta.

Norint turėti sveikas akis ir išvengti prastėjančio regėjimo, reikėtų kasdien su maistu gauti ne mažiau kaip 6 mg liuteino, idealu – 10 mg. Šie skaičiai grindžiami Harvardo universiteto mokslininkų atliktais tyrimais, kurių duomenys atskleidė, kad liuteino apsauginis poveikis pasireiškia, jei jo per dieną suvartojama mažiausiai 6 mg.

REKLAMA

Jei pasirinksite kokybiškus maisto papildus, tai vienoje kapsulėje bus reikiamas 10 mg liuteino kiekis. Jei liuteino norite gauti tik su maistu, tuomet galime palyginti, kad reikiamam 10 mg kiekiui gauti per dieną reikia suvartoti 100 g petražolių arba 67 g špinatų, 3,3 kg morkų arba 1,4 kg šparaginių pupelių, 556 g žaliųjų salotų arba 1,4 kg kukurūzų, suvalgyti 40 apelsinų ir t. t. Matome, kad gauti riekiamą liuteino kiekį gali būti nelengva, todėl neretai kokybiški maisto papildai yra puiki alternatyva.

Liuteino reikėtų vartoti tiems, kuriems pasireiškia katarakta, senatvinis aklumas, glaukoma, kadangi liuteinas stabdo šių ligų progresavimą, saugo akis, neutralizuoja laisvuosius radikalus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip profilaktinė priemonė, siekiant turėsi sveikas akis ir gerą regėjimą, liuteino turintys produktai ar maisto papildai rekomenduojami visiems.

Svarbu ir tai, kad tyrimais įrodyta, jog mažesnis liuteino kiekis būdingas rūkantiesiems, vartojantiems alkoholį, fiziškai pasyviems, taip pat antsvorio turintiesiems. Todėl jei turite žalingų įpročių, antsvorio, tiktina, kad liuteino poreikis yra didesnis.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų