REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Pirmasis Jovitos dienoraštis (nuotr. asm. archyvo)
6

Pirmasis Jovitos dienoraštis

REKLAMA

D. Beckhamas, karalius, nekaltų mergelių šokis, akis badantis skurdas ir gręsiantis badas

Po žmonių grūsties Frankfurto ir Johanesburgo oro uostuose mažas lėktuvėlis su mumis, lietuviais, ir dar dešimtimi žmonių nusileido tuščiame Karaliaus Mswaii III tarptautiniame oro uoste. „Sveiki atvykę į Swazilando karalystę“ draugiškai ir šiltai sveikino didžiulėje oro uosto teritorijoje pasklidę darbininkai. Karalystėje gyvena 1 milijonas gyventojų, kurių išskirtinius bruožus – svetingumą, draugiškumą ir humoro jausmą – įvertinom iš karto.

REKLAMA
REKLAMA

Šiltai sutikti UNICEF kolegų Swazilande sėdome į autobusiuką ir pajudėjome siauručiais duobėtais keliais. Pro langą kiek akys užmato plynojo sausros išdeginti laukai. O aš nekantravau smalsumu sužinoti apie UNICEF geros valios ambasadoriaus Deivido Beckhamo vizitą Swazilande, kuris čia lankėsi prieš pat mus. UNICEF darbuotojai Noni ir Princas, globojantys mus, ir buvo tie, kurie ruošė futbolininko kelionę, o jam atvykus juo rūpinosi. Tad įspūdžiai iš pirmų lūpų.

REKLAMA

Vizitui buvo kruopšiai ruošiamasi du mėnesius, viskas buvo labai įslaptinta ir net žiniasklaidai nepavyko nieko sužinoti, kol nuotraukos su futbolininku ir Swazilando vaikais nepasklido socialiniuose tinkluose ir teko „bėgti“, mat Deividas nenorėjo viešumo. Futbolininką apibūdino kaip labai paprastą ir jautrų, buvo dėkingi už jo ilgą laiką praleistą su vaikais. Noni užsiminė, kad ir dabar žmonės tikisi ir klausinėja ar šį kartą neatvažiuoja pas juos koks Messi. Mes, žinoma, apsidžiaugiame – esame laukiami.

REKLAMA
REKLAMA

Kelias į mūsų kelionės tikslą tolimas, tad toliau smalsaujame: „O kaip su tuo Karaliumi? Žmonas suskaičiuoja greitai – 14, o su vaikais sunkiau – gal po 2-3 kiekviena iš jų turi. Karalius yra taip vadinamas tradicionalistas, tačiau dauguma šalies gyventojų jau gyvena krikščionišku ritmu ir šeimos židinį stengiasi kūrenti su ta vienintele.

Bendraujant su Noni ir Princu labai greitai supranti, kad skirtingai nei daugumoje Afrikos valstybių, kur didžiausia valdžia yra motina, šioje visuomenėje vyrauja patriarchatas. Autoritetingas, bet diplomatiškas (jiems labai svarbu nieko neįžeisti) ir atsakingas, rūpestingas VYRO žodis čia yra paskutinis. Vyrui paklūstanti, tarnaujanti, bet savo nuomonę turinti ir reiškianti MOTERIS verčia suklusti ir įsiklausyti. Tikra žmonijos išmintis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Karališkasis nendrių šokis, šlovinantis mergelių nekaltumą, kur kartą metuose 100 000 nuogų jaunų merginų atlieka tam tikrą ritualą, nuotykių ieškančiam keliautojui gali pasirodyti puiki pramoga. Tačiau klausant vietinių pasakojimų junti, kad tame sudėtas nuoširdus siekis, iš kartos į kartą perduodamas mokymas jaunajai kartai saugoti tyrumą.

Linksmai šnekučiuojantis apie karalystės gyvenimo niuansus atvažiuojame į vieną skurdžiausių Swazilando regionų. Prieš keletą minučių juoku netveriančiose Noni ir Princo akyse staiga pamatai iš širdies gelmių kylantį liūdesį ir skausmą. Šalį apėmusi didžiausia per penkiasdešimt metų sausra grąsina badu šimtams tūkstančių šeimų. Susitikimas su vieniša aštuonis vaikus auginančia mama, susitikimas su močiute, auginančia našlaičiais likusius tris anūkus, susitikimas su vaikais našlaičiais – dviem broliais ir dviem sesutėmis – nepalieka abejingų ir mūsų. Su nekantrumu laukiame ateinančių dienų, kad išgyventume ilgesnius mūsų susitikimus bei patirtume jų kasdienybę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų