REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Studijos svetur: kas šiandien atrodo iššūkis, rytoj gali tapti pergale

Prabėgus keletui savaičių kultūrinis šokas išnyko

Turime tik vieną gyvenimą, todėl reikia bandyti būti tuo, kuo norisi – įsitikinusios teatro studijas užsienyje kremtančios jaunos, talentingos ir ambicingos tauragiškės, nuo vaikystės draugaujančios Gabija Timpaitė ir Dominyka Venckutė. Suvokti teatrą kaip procesą ir visumą ir rasti savo vietą jame – tokio tikslo vedamos merginos nukako ten, kur yra dabar, ir pasinėrė į teatro studijas visa siela.

Turime tik vieną gyvenimą, todėl reikia bandyti būti tuo, kuo norisi – įsitikinusios teatro studijas užsienyje kremtančios jaunos, talentingos ir ambicingos tauragiškės, nuo vaikystės draugaujančios Gabija Timpaitė ir Dominyka Venckutė. Suvokti teatrą kaip procesą ir visumą ir rasti savo vietą jame – tokio tikslo vedamos merginos nukako ten, kur yra dabar, ir pasinėrė į teatro studijas visa siela.

REKLAMA

– Kur judvi su Dominyka studijuojate?

– Studijuojame Anglijoje, Coventry universitete, teatro ir profesionalios praktikos specialybę.Nuo vaikystės iki pat mokyklos baigimo abi domėjomės menais(Dominyka baigė muzikos mokyklą, lankė dramos būrelį, šokius. Gabija nuo šešerių metų iki pat mokyklos baigimo lankė dramos studiją – red.). Scena, renginių organizavimas ir vedimas tapo neatsiejama mūsų gyvenimo dalimi.

Nors „Versmės“ gimnaziją baigėme su pagyrimu ir gerais egzaminų rezultatais, visgi nusprendėme studijuoti svetur.Anglija patraukė dėmesį giliomis teatro tradicijomis ir plačia pramogų verslo srities rinka. Galimybę studijuoti suteikė palanki paskolų studentams sistema. Netikėtai sulaukusios net keleto kvietimų studijuoti skirtinguose Didžiosios Britanijos universitetuose, pasirinkome Coventry universitetą, nes jis žavėjo savo studijų programa. Šis universitetas patenka į geriausių Didžiosios Britanijos universitetų dešimtuką pagal mūsų specialybę,siūlo daugiau nei 130 specialybių, o studijuoti į šį universitetą studentai atvyksta iš viso pasaulio.

REKLAMA
REKLAMA

Anksčiau lietuviškas požiūris į menus vos nesustabdė svajonės tapti aktorėmis, tačiau dabar gyvenimo be teatro jau nebeįsivaizduojame. Scenoje tu gali įsikūnyti į bet kokį personažą, patirti ir išgyventi skirtingus gyvenimo scenarijus. Adrenalinas spektaklio metu ir euforija po jo atperka visas ilgas valandas, praleistas kūrybinio proceso metu.

REKLAMA

– Kaip vyksta studijos, kaip jos jums patinka?

– Mūsų pasirinktą studijų programą sudaro 20 procentų teorijos ir 80 procentų praktikos. Kiekvienas semestras vis kitoks. Dirbame ir individualiai, ir grupėmis. Vieną semestrą mokomės kurti apšvietimą, kitą – kuriame dekoracijas, kostiumus ir butaforiją. Statome spektaklius, juos režisuojame, planuojame biudžetą. Mokomės patraukti rėmėjų dėmesį.Į paskaitas atvyksta ir patirtimi dalijasi įvairūs režisieriai, aktoriai, prodiuseriai.

Suteikiama galimybė bendradarbiauti su skirtingų specialybių studentais. Bendradarbiaujame su šokėjais, vaizdo ir įrašų kūrėjais, grafinio dizaino studentais.Vos prieš keletą savaičių turėjome galimybę asistuoti medicinos studentų egzaminuose, kurių metu buvo vertinamas jų gebėjimas bendrauti su pacientais ir klientais ekstremalių situacijų metu. Improvizacijų metu turėjome įkūnyti, pavyzdžiui, nepatenkintą 80-metę pacientę, ligoninės skyriaus vedėją, besilaukiančios nepilnametės mamą ir daug  kitų sudėtingų personažų.

REKLAMA
REKLAMA

Coventry universitetas finansuoja įvairias kultūrines keliones. Ne kartą šia galimybe pasinaudojome. Kartu su savo grupe ir dėstytojais vykome į Paryžių. Kelionės metu aplankėme daugelį žymiausių šio miesto vietų, turėjome galimybę pamatyti pasaulinio lygio režisieriaus James Thiérrée (Charlie Chaplin anūko) spektaklį„Tabac Rouge“. Labai nustebino dėstytojų iniciatyva keliauti į vieną iš Baltijos šalių – Estiją, kur vyko tarptautinis teatro studentų projektas. Studentai iš Švedijos, Danijos, Islandijos, Suomijos, Anglijos ir Lietuvos savaitę gyveno ir mokėsi kaukių kūrimo ir vaidybos metodikos. Projektą vainikavo bendras visų studentų pasirodymas. Netrukus bus rengiamos kelionės į Berlyną ir Kopenhagą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Papasakokite apie gyvenimą Anglijoje.

– Nesvarbu, kurioje pasaulio šalyje gyveni, gyvenimas nepasidarys ypatingas, jeigu pats neįdėsi jokių pastangų.Turbūt įsivaizduojate, palikti šeimą, gimtuosius namus ir draugus, išvažiuoti ir pradėti naują gyvenimo etapą už tūkstančio kilometrų nebuvo lengva. Jau pirmosiomis savaitėmis susidūrėme su realybe: reikėjo susirasti būstą, apmokėti pirmąsias sąskaitas ir pradėti savarankišką gyvenimą. Viskuo turėjome pasirūpinti pačios. Nors mūsų anglų kalbos žinios buvo geros, kaip ir daugelis, iš pradžių nedrįsome kalbėti su britais. Net ir užsisakydamos maistą restorane traukdavome burtus, kuri šnekės su padavėja. Tačiau tai truko neilgai – prabėgus vos keletui savaičių kultūrinis šokas išnyko, ir tai, kas atrodė neįmanoma pirmosiomis dienomis, tapo kasdienybe.

REKLAMA

– Žinau, kad abi dirbate. Kaip pavyksta viską suspėti?

– Jau trečius metus dirbame keturių žvaigždučių viešbutyje „Chesford Grange“ barmenėmis. Šis viešbutis išsiskiria tuo, kad jame nuolat vyksta didelio masto tarptautinės konferencijos, parodos, iškilmingos apdovanojimų ceremonijos ir prabangūs vakarėliai. Šiuose renginiuose neretai galime išvysti šalies politikų, iš kurių interviu ima garsūs Anglijos žurnalistai, žinomų dainininkų, aktorių, verslininkų. Visai neseniai mūsų viešbutyje buvo apsistojusi žymi britų aktorė Miriam Margolyes, filme „Haris Poteris“ vaidinusi mokytoją.

Mūsų darbas įdomus ne tik tuo,kad išmokome gaminti nepriekaištingus „Mojito“ kokteilius (abi juokiasi),bet ir tuo, kad turime galimybę pabendrauti su žmonėmis, kurių savo kasdieniniame gyvenime nesutiktume.

REKLAMA

Studijas ir darbą įmanoma suderinti – kuo daugiau veiklos turėsi, tuo daugiau suspėsi.

– Ar pasiilgstate namų? Ko labiausiai? Kokie jausmai užplūsta, kai grįžtate į Tauragę?

– Neslėpsime, namų ilgesys be galo didelis. Labiausiai pasiilgstame namiškių, draugų. Tik išvažiavęs supranti, kokia nuostabi gamta – miškai, ežerai, upės – supo tave gimtajame krašte. Kaskart grįžus smagu pastebėti, kaip Tauragė gražėja. Šis miestas visada liks ypatingas jau vien tuo,kad čia užaugome. Rodos, kiekvienas pastatas, kiekviena gatvė mena savo istoriją.

– Ką patartumėte moksleiviams, kuriems irgi ateina laikas apsispręsti?

– Šie metai mums – paskutiniai studijų metai, bet kaip šiandien prisimename tą momentą, kai reikėjo priimti lemiamą sprendimą – kur ir ką studijuoti. Prisimename, kiek dvejojome, kaip sunku buvo apsispręsti, todėl visiems moksleiviams norėtume palinkėti klausytis savo širdies, nebijoti rizikuoti ir kelti sau iššūkius, nes tai, kas šiandien yra iššūkis, rytoj gali tapti pergale.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie studijas Coventry universitete ir apie savo studentes iš Tauragės vyresnysis dėstytojas ir teatro studijų vadovas Glenn Noble sako: „Mūsų studijos turi tarptautinę perspektyvą, ir mes labai norime pritraukti studentų iš įvairių šalių, skirtingų kultūrų bei gyvenimiškų patirčių – to reikia geram išsilavinimui ir geram teatrui. Coventry yra Jungtinės Karalystės širdyje – Karališkasis Šekspyro teatras yra prie mūsų slenksčio, mus skiria tik valanda kelio iki Londono. Gabija ir Dominyka prisijungė prie grupės, kuri atvira naujovėms, naujiems darbo stiliams, naujiems žmonėms ir kompanijoms. Jos trokšta žinių, be to, atsivežė gana daug gyvenimiškos patirties, kuri išplėtė jų bendraamžių kultūrinį akiratį, suteikė naujų mokymosi galimybių ir mums, dėstytojams. Jos kuria galimybes ateities planams tarp Coventry ir savo šalių universitetų bei koledžų – tikra partnerystė! Jos – aukščiausio lygio studentės!“  

Birutė SLAVINSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų