REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rasa Pekarskienė, LRT radijo laida „Sveikata“,

Spalinių kiaušinėlių yra ant palangių, durų rankenų, knygų, kompiuterio klaviatūros, minkštų žaislų – visur aplinkoje. Taip teigia Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos parazitologijos specialistė Daiva Veitienė.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, pagrindinė enterobiozės, kurią sukelia spalinės, priežastis yra nepakankama rankų higiena.

REKLAMA

„Vaikučiams nėra išugdyti higieniniai įgūdžiai ir, ko gero, čia kalčiausia – šeima, nes pirmieji mūsų įgūdžiai prasideda nuo šeimos“, – interviu LRT radijo laidai „Sveikata“ sako D. Veitienė. Edukacinio projekto „Švarios rankos – mikrobams patrankos“ rengėjai, tyrę trijų šalies mokyklų moksleivių rankas, išsiaiškino, kad šešių iš dešimties vaikų rankos yra užterštos ligas sukeliančiomis bakterijomis. 62 proc. mėginių, paimtų nuo vaikų rankų, aptikta užkratų, galinčių sukelti viduriavimą, pilvo skausmus ir net tokias ligas kaip salmoneliozė. Ant vaikų rankų, be kita ko, rasta ir spalinių kiaušinėlių.

REKLAMA
REKLAMA

– Ant vaikų rankų rasta ir spalinių kiaušinių. Ką tai rodo – kad pabuvoję tualete vaikai nesiplauna rankų?

– Tai rodo, kad vaikučiams nėra išugdyti higieniniai įgūdžiai ir, ko gero, čia kalčiausia – šeima, nes pirmieji mūsų įgūdžiai prasideda nuo šeimos. Vaikai turėtų žinoti, kad rankas reikia plauti su muilu prieš valgį, pažaidus su šuniuku ar katinu, pasinaudojus tualetu. Ant vaikų rankyčių buvo rasta spalinių kiaušinių. Vaikai į rankas ima maistą arba, kaip žinote, mėgsta pirštus ir į burną kišti, ir nagus graužti, ir rankenas aplaižyti. Tai tiesus kelias užsikrėsti spalinėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Ar daug vaikų Lietuvoje užsikrėtę spalinėmis?

– Mūsų atliktais tyrimais, vaikučių užsikrėtimo vidurkis – apie 15–18 proc. Jie jomis apsikrečia mokykloje, darželyje, kur labai artimas kontaktas su kitais. Tomis pačioms rankytėms jie liečia stalą, kėdes – tokiu būdu ir perduodamos spalinės, kurios sukelia niežulį.

– Kodėl spalinės taip vadinamos? Ir kuo jos pavojingos?

– Spalinių sukeliama liga vadinasi enterobiozė. Pačios spalinukės taip vadinamos todėl, kad yra panašios į spalius. Dabar mes jau nebežinome, kaip atrodo tie spaliai. Jie yra balti, pilkšvi, nuo 0,5 cm iki 1 cm dydžio. Tos spalinukės irgi yra tokio dydžio. Jos gyvena pas žmogų apatiniame plonųjų žarnų trečdalyje bei storajame žarnyne ir palengva slenka kartu su visa maisto mase visu mūsų žarnynu. Jos pasišalina su išmatomos arba dažniausiai iššliaužia vakare, naktį, kai žmogus sušyla, miega, lovoje guli, perianalinėse raukšlėse deda kiaušinius. Taigi kiaušinių pribarstoma visur. Bešliaužiodamos spalinukės sukelia stiprų niežulį, vaikutis kasosi, o po to su tais pačiais pirščiukais valgo. Spalinių kiaušiniai pasisėja visur.

REKLAMA

Mes seniai jau buvome atlikę aplinkos tyrimus. Buvo nustatyta, kad spalinių kiaušinių yra ant minkštų žaislų, palangių, ant durų rankenų, klozeto pakraščių, ant knygų, ant kompiuterio klaviatūros... Žodžiu, visur aplinkoje yra tų spalinių kiaušinių. Pagrindinė enterobiozės, kurią sukelia spalinės, priežastis yra nepakankama rankų higiena.

– Visai neseniai buvo atliktas tyrimas, kurio metu tirtas baseinų vanduo. Ten šių parazitų kiaušinėlių taip pat buvo rasta.

– Vaikai, atėję į baseiną, liaudiškai išsireiškus, neišsiplauna užpakalio. Turime nusiprausti ne tik rankas ir pilvą. Prieš lendant į baseiną maudytis, po dušu reikia nusiplauti ir užpakaliuką. Mes irgi buvome atlikę tyrimus 2012 m. Baseinų vanduo spalinių kiaušiniais buvo užkrėstas apie 1,5 proc. – iš 100 apie 1,5 tyrimo yra su spalinių kiaušiniais. Tų tyrimų per 2012 m. mes buvome atlikę apie 1,3 tūkst. 2013 metais buvo šiek tiek mažesnis rodiklis, o tyrimų buvo atlikta apie 1,5 tūkst. Tie patys kiaušinukai byra ir į vandenį, o vandenyje pakankamai ilgai išsilaiko. Buto, darželio arba klasės aplinkoje, jei ji yra nevaloma arba valoma ne visai teisingai, tie kiaušiniai gali išsilaikyti iki trijų savaičių. Baseino vandenyje jie irgi išsilaiko pakankamai ilgai. Žmogus, nuėjęs į baseiną, tą spalinių kiaušinį gali su vandeniu gurkštelti. Nustatyta, kad besimaudydamas suaugęs žmogus kažkokiu būdu praryja apie 30 ml. vandens – ar per nosį, ar užsitaško į burną. O vaikas, manyčiau, dar daugiau.

REKLAMA

– Vaikai mėgsta dalintis maistu...

– Projekto metu dviem vaikams ant rankų radome spalinių kiaušinių. Tai byloja, kad toks vaikas, paėmęs obuolį į rankas ir duodamas atsikąsti kitam, kąsdamas pats, vėl užsikrės spalinėmis iš naujo, dar turėdamas tų spalinių savo organizme, jis gaus naują porciją kiaušinių ir taip bus be pabaigos. Taip pat jis užkrės ir kitą vaiką.

Sveikas vaikas, kuris yra su išugdytais higieniniais įgūdžiais, iš tvarkingos šeimos, irgi gali turėti spalinių. Nebūtinai šeima turi būti netvarkinga, asociali arba nesitvarkanti, apsileidusi, kad jų vaikas turėtų spalinių. Spalinėmis serga ir labai tvarkingi, higieniškai išprusę žmonės, taip pat ir jų vaikučiai. Tėveliams rekomenduočiau vaikus dažniau ištirti dėl spalinių. Tyrimas labai paprastas, su lipnia juostele. Jis yra labai pigus. Manyčiau, kad tėveliai į vaikų sveikatą turėtų investuoti šiek tiek daugiau.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų