REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rasa Pekarskienė, LRT radijo laida „Sveikata“, LRT.lt

Prasidėjus gripo sezonui, geriausia valgyti liepų medų, sako fitoterapeutas, medicinos mokslų daktaras Juozas Vasiliauskas. „Kadangi turi daug veikliųjų medžiagų, medus gydo daugelį ligų“, – tvirtina jis.

REKLAMA
REKLAMA

O tiems, kurie mėgsta pirtį, verta išsitrinti rapsų medumi ir išsivanoti. „Tokia procedūra gerai veikia energetiškai, pajaunina“, – tikina J. Vasiliauskas.

REKLAMA

– Kokių medžiagų yra meduje?

– Medus surenkamas iš daugybės įvairiausių augalų ir sakoma, kad jis yra polifenolinis junginys. Geriausias medus – liepų. Jį reikia vartoti susirgus virusinėmis ligomis.

– Tikriausiai anksčiau žmonės medų vartodavo daug dažniau, todėl buvo sveikesni?

– Tais laikais ir medų dažniau vartodavo, ir maistas buvo kitoks, ir oras, ir gamta. Jaunystėje nė nežinojau žodžio „gripas“. Obelų medus padeda virškinimo sistemai. Labai geras aviečių medus. Maždaug tuo metu renkamas ir šaltekšnių žiedų medus. Jis malonaus skonio ir kvapo, gydo kosulį, gerina kraujotaką, skatina prakaitavimą.

REKLAMA
REKLAMA

Labai svarbus tamsiai geltonas, aštraus kvapo ir skonio grikių medus. Jame daug geležies, baltymų, todėl nedidelėmis dozėmis rekomenduojamas vartoti esant mažakraujystei, kai trapios kraujagyslės, tinka ir diabetikams.

Viržių medus rekomenduojamas tiems, kurių silpni inkstai ir šlapimo pūslė. Rapsų medus liaudies medicinoje mažiau priimtinas. Be veikliųjų medžiagų, rapsuose yra ir aliejaus, todėl šį medų labai mėgsta pirtininkai. Medumi išsitrinamas visas kūnas, išsivanojama, nusiplaunama. Tokia procedūra gerai veikia energetiškai, pajaunina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Organizmas dažniausiai kenčia, kai sutrinka imuninė sistema. Bitės – pagalbininkės, atliekančios sunkų darbą. Jos surenka žiedadulkes ir kitus syvus, kuriuos gamina augalai, ir sukoncentruoja. Medus priklauso nuo augalų sudėties. Meduje daug angliavandenių (fruktozės, gliukozės, sacharozės, maltozės), fermentų, mineralų ir vitaminų.

Žinoma, nereikia persivalgyti. Geriausia per parą jo suvartoti 60–100 g. Vaikams nereikia daugiau kaip 30 g. Medų valgyti reikėtų 3–4 kartus per dieną, vieną du mėnesius (ne ilgiau).

– Ką geriau vartoti – cukrų ar medų?

Cukrus, galima sakyti, yra chemikalas. Norėdamas pasisavinti cukrų, organizmas turi pridėti savų jėgų. Be jokios abejonės, medaus su cukrumi nepalyginsi.

REKLAMA

– Medų dažniau vartojame šaltuoju metų laiku, kai peršąlame, kosime, skauda gerklę.

– Kadangi turi daug veikliųjų medžiagų, medus gydo daugelį ligų. Pavyzdžiui, tinka, kai skauda gerklę, kamuoja angina, bronchitas, bronchinė astma, kepenų ir inkstų ligos. Gydomi net nudegimai, valomos pūliuojančios žaizdos (medus turi ir antiseptinių savybių).

Prasidėjus astmos priepuoliui, padės medaus ir vandens su actu (santykis – 1:1) inhaliacijos. Indelį su šiuo mišiniu įstatykite į didesnį indą su verdančiu vandeniu ir įkvėpkite bent 60 kartų.

REKLAMA

Medus reguliuoja rūgštingumą. Jei rūgštingumas padidėjęs, medų reikia vartoti su šaltu vandeniu. Jei rūgšties trūksta, vartojama su šiltu vandeniu. Sergant skrandžio opalige, medus ištirpinamas šiltame vandenyje.

– Kartais žmonės medų mėgsta valgyti su koriu. Tai gerai ar nelabai?

– Labai gerai. Sirgdami sloga, sinusitu, sinusų uždegimu, 4–6 kartus per dieną čiulpkite medų su koriu. Sunkiai susirgę – net 20 kartų per dieną. Korį reikia čiulpti ir kramtyti. Kai medų iščiulpiame, korį reikia išspjauti. Noriu atkreipti dėmesį, kad medus su koriais puikiai tinka aterosklerozės profilaktikai – kramtykite po arbatinį šaukštelį kartą ar du per dieną apie du mėnesius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Medų reikėtų valgyti kamuojant nemigai, raumenų traukuliams naktimis, pablogėjus atminčiai. Jei dirbate įtemptą protinį darbą, jei esate vyresnio amžiaus žmogus ir pabudęs naktį nebegalite užmigti, suvalgykite 1–3 arbatinius šaukštelius (ar net valgomuosius šaukštus) medaus, užgerkite šiltu vandeniu ar šiltu pienu. Medus nervų sistemą ramina, bet neslopina.

– Vaistinėse galima įsigyti ir bičių produktų: žiedadulkių, duonelės, pikio.

– Kuo skiriasi žiedadulkės nuo bičių duonelės? Iš esmės tai labai panašu. Žiedadulkes, norėdami sustiprinti organizmą, gali vartoti ir onkologiniai ligoniai, sportuojantys žmonės, sveikstantys po sunkių ligų ir traumų. Žiedadulkės tinka aterosklerozės profilaktikai.

REKLAMA

Taip pat jas naudoja tais atvejais, kai yra radiacinė aplinka, po procedūrų. Tinka sergant hepatitu, virškinimo trakto, prostatos ligomis, esant impotencijai, bakteriniams susirgimams, nervinei depresija. Kai žmogus skundžiasi, kad neturi energijos, jėgų, taip pat tinka žiedadulkės.

Pikis – skausmą malšinanti priemonė, turinti antibakterinių, antivirusinių savybių. Jis stiprina imuninę sistemą, stimuliuoja regeneracines organizmo funkcijas. Pikis, kitaip nei antibiotikai, nesunaikina gerosios žarnyno floros. Liaudyje pikiu gydomos žaizdos, opos. Jis skatina tulžies išsiskyrimą, šlapimo gamybą.

– Ką daryti alergiškiems žmonėms?

– Medus, kaip ir kiekvienas vaistas, tinka ne visiems. Kai sudėtyje daug medžiagų, tampa neaišku, kurios veikia alergiškai. Taigi reikia truputį paragauti ir pasižiūrėti. Nebūtinai medų vartoti turi visi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų