REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai nuo šiol yra ir vienas iš Gintaro kelio objektų. Dvylikos Europos valstybių įvairius su gintaru susijusius objektus suvienysiančiame projekte tai jau dešimtoji Lietuvos muziejinė institucija.

REKLAMA
REKLAMA

„Gintaro kelias – pirma pasaulinė Lietuvos iniciatyva ir ambicija sujungti visų žemynų šalis, turinčias tiesioginių arba netiesioginių sąsajų su gintaro paveldu, apdirbimu, panaudojimu. Neabejojame, kad tai padės pačiai Lietuvai tapti išskirtine, patrauklia ir intriguojančia kelionių destinacija, – teigia Valstybinio turizmo departamento direktorė dr. Raimonda Balnienė. – Naujausias objektas lietuviškoje Gintaro kelio atkarpoje – Valdovų rūmai, kurių ekspozicijoje nemažai unikalių, su gintaru susijusių atradimų. Kiekvienas, keliaujantis Gintaro keliu, neturėtų praleisti progos susipažinti su ankstyviausiu istoriniu gintaro panaudojimu juvelyrikoje ir pasidomėti, kuo puošėsi Lietuvos didikai.“

REKLAMA

Gintaro kelio objektu Valdovų rūmų muziejus tapo neatsitiktinai: per archeologinius tyrimus čia rasta ne tik įvairių gintaro papuošalų, bet ir XIV a. II p. gintaro dirbtuvės.

Pasak muziejaus Mokslinių tyrimų centro skyriaus vedėjo Gintauto Striškos, bene ankstyviausias Valdovų rūmuose eksponuojamas dirbinys iš gintaro yra II a. pab.–V a. vid. gintarinis karolis, archeologų aptiktas senojoje Vilniaus gyvenvietėje, kur vėliau kūrėsi ankstyviausia Lietuvoje mūrinė pilis ir svarbiausia didžiųjų kunigaikščių rezidencija. Čia jis galėjo patekti iš Lietuvos pajūrio arba netgi iš Sembos, Gdansko įlankos, Mozūrijos ežeryno, Kujavijos regiono arba Pietvakarių Lenkijos dirbtuvių.

REKLAMA
REKLAMA

Per artimiausius penkerius metus Gintaro kelią planuojama išplėsti, susieti su geografinėmis nuorodomis ir sujungti su kitų dvylikos Europos šalių Gintaro kelio atkarpomis.

Šiuo metu Gintaro kelias jau vienija 55 temines turizmo paslaugas bei produktus ir yra pristatomas reprezentacinėje Lietuvos turizmo svetainėje http://gintarokelias.lithuania.travel.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų