REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Barselonos apylinkės – ką pamatyti, kad norėtųsi sugrįžti?

Katalonijos sostinė Barselona garsi ne tik išraiškingais Antonio Gaudi statiniais, audringu naktiniu gyvenimu ar vienu stipriausių futbolo klubų Ispanijoje. Ilgiau viešėdami šiame mieste nepraleiskite progos pasižvalgyti po Barselonos apylinkes. Štai keletas idėjų vienos dienos kelionėms iš Barselonos.

REKLAMA
REKLAMA

Montserato vienuolynas Montserato vienuolynas (Monestir de Montserrat) įsikūręs „Dantytuoju kalnu“ pramintame kalne ir yra laikomas švenčiausia vieta Ispanijos Katalonijos regione. XI a. pastatytas vienuolynas buvo sugriautas XIX a. pradžioje. Po kelių dešimtmečių atstatytas Montserato vienuolynas tapo Katalonijos kultūros židiniu. Šiandien čia įsikūrę vienuoliai benediktinai. Vienuolyno bazilikoje saugoma Katalonijos globėjos Juodosios Montserato Mergelės skulptūra, kurią trokšta pamatyti piligrimai iš viso pasaulio. Tad nenustebkite išvydę ilgą turistų eilę. Apie stebuklingąją Montserato Mergelę sklando legendos. Pasakojama, kad ją išraižė Šv. Lukas pirmajame mūsų eros amžiuje, o į šią vietą atgabeno pats Šv. Petras. Tačiu moksliniai tyrimai parodė, kad ši statula buvo pagaminta maždaug XII a. Montserato kalnas nuo Katalonijos sostinės Barselonos yra už 50 km. Čia galima atvykti automobiliu – užkilus į kalno viršų siauru vingiuotu keliuku automobilį galima pasistatyti mokamoje automobilių stovėjimo aikštelėje. Iš Barselonos taip pat galima atvykti traukiniu: Placa d'Espanya stotyje reikia sėsti į R5 liniją. Šis traukinys išvyksta kas valandą, kelionė į priekį ir atgal kainuoja apie 19 EUR. Išlipus Montserrat-Aeri stotelėje lyniniu keltuvu belieka užkilti į kalno viršų – 5 minučių kelionės metu galima pasigrožėti apylinkių vaizdais. Arba galima tuo pačiu traukiniu vykti iki Monistrol de Montserrat stotelės, o iš jos į viršų kilti funikulieriumi. Visa kelionė į vieną pusę trunka apie 1,5 valandos.

REKLAMA

Žirona Romėnų įkurtos Žironos (Girona) senamiestis vilioja paklaidžioti siaurų gatvelių labirintu, apžiūrėti gotikinę katedrą, aplankyti arabišką pirtį (Banys Arabs). Jaukus Žironos senamiestis iškilęs ant kalvos virš Onyaro upės. Iš tolo matosi įspūdinga viduramžių katedra, kitų bažnyčių bokštai. Žironos katedra – tai XI-XVII a. statinys, galintis pasigirti plačiausia pasaulyje centrine gotikine nava. Greta katedros prisišliejusiame lobyne saugomi vertingi katalikų religiniai gobelenai ir apeiginės vertybės. Norintys labiau pažinti miesto ištakas gali pasirinkti Archeologinį kelią (Passeig Arquelogic) – tai maršrutas, kuriuo einant galima pamatyti romėniškųjų miesto įtvirtinimų liekanas. Iš Barselonos į Žironą patogiausia vykti traukiniu, tačiau galima ir autobusu. Žirona nuo Katalonijos sostinės įsikūrusi už 100 km. 

REKLAMA
REKLAMA

  Figueres Palyginti nedidelis Figueres miestas, esantis už 140 km nuo Barselonos, išgarsėjo Salvadoro Dali dėka. Ekscentriškasis menininkas gimė šiame mieste, o dabar čia įkurtas teatras-muziejus, supažindinantis su šio dailininko gyvenimu ir kūryba. Neįprasta siurrealistinė muziejaus aplinka vienus žavi, kitiems išlieka neįminta mįsle. Beje, muziejaus pastatas yra suprojektuotas paties Salvadoro Dali. Dar viena Figuereso įžymybė – 18 a. Sant Ferran fortas, juosiamas įspūdingos 3 km ilgio sienos. Figuereso pavadinimas siejamas su figmedžiais, kurie kadaise buvo paplitę šiose apylinkėse. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taragona Elegantiškoji Taragona įsikūrusi Viduržemio jūros pakrantėje, apie 100 km nuo Barselonos centro. Romėnų laikais Taragona buvo Katalonijos sostinė. Ir šiandien mieste galima išvysti solidų romėnų laikų palikimą: miesto sienas, amfiteatro liekanas, kitų statinių griuvėsius. Besidomintiems senosiomis civilizacijomis įdomu bus aplankyti Romėnų muziejų bei Nacionalinį archeologijos muziejų, kuriuose sukaupta įdomi romėnų bei viduramžių laikų radinių kolekcija.

 

Kosta Brava Maždaug 200 km ilgio Ispanijos uolėtoji pakrantė, vadinama Kosta Brava, nusidriekusi nuo Blanes miestelio iki pat sienos su Prancūzija. Kosta Bravos pakrantės skardžiuose įsikūrę daugybė jaukių miestukų, kuriuose iš arčiau galima susipažinti su katalonų kultūra bei tradicijomis. Taip pat ši pakrantė garsėja puikiais paplūdimiais ir kurortais, iš kurių populiariausi – tai Lloret del Mar, Blanes, Tossa del Mar. Blanese galima aplankyti įspūdingus virš uolų įrengtus sodus, kuriuose sukaupta įdomi kaktusų kolekcija.  Kosta Bravos pakrantėje įsikūręs Cadaques miestelis lankytojus vilioja ne tik idiliškais baltais namukais, bet ir Salvarodo Dali dvasia. Žymusis kūrėjas čia turėjo savo vilą, kurioje šiuo metu veikia nedidelis muziejus.

Caldes de Montbui  Apie 35 km į šiaurę nuo Barselonos esantis Caldes de Montbui – tai istorinis spa miestelis. Čia trykštančio terminio vandens savybėmis naudojosi jau romėnai: jų statytų pirčių griuvėsiai išlikę iki šių dienų. Pagrindinėje miestelio aikštėje trykštantis Font del Lleo, arba Liūto šaltinio vanduo yra apie 70°C. Miestelyje apstu ir kitų istorinių pastatų, kviečia aplankyt Thermalia muziejus, pasakojantis spa miestelio istoriją.     

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų