REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mitai ir faktai apie venų varikozę

Venų varikozė – tai liga, kuri kasmet užklumpa milijonus žmonių. Ir vis dėlto dažnai net ir tie, kurie patys su šia liga susidūrė, pakliūna į mitų spąstus. Taigi kuriais populiariais teiginiais apie venų varikozę tikrai galima tikėti, o kurie tėra iš lūpų į lūpas perduodamas mitas?

Venų varikozė – tai liga, kuri kasmet užklumpa milijonus žmonių. Ir vis dėlto dažnai net ir tie, kurie patys su šia liga susidūrė, pakliūna į mitų spąstus. Taigi kuriais populiariais teiginiais apie venų varikozę tikrai galima tikėti, o kurie tėra iš lūpų į lūpas perduodamas mitas?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Venų varikozė – paveldima problema.

Tai – tiesa. Viena dažniausių venų varikozės priežasčių – paveldimumas. Dažnai ši liga šeimoje perduodama iš kartos š kartą, neretai – moteriškąja linija: iš močiutės – mamai, iš mamos – dukrai. Tiesa, venų varikozė yra ta liga, dėl kurios moteris gali „kaltinti“ ir savo mamą, ir savo vaikus, kadangi nėštumas provokuoja ligos paūmėjimą.

REKLAMA

Venų varikoze serga tik moterys.

Mitas. Nors didesnė dalis pacientų, išgirdusių venų varikozės diagnozę – moterys, vis dėlto ši liga puola ir vyrus. Venų varikozė, kaip ir daugelis kitų ligų, ilgai sietų su viena lytimi, pastaruoju metu vis rečiau paiso lyties. Taigi ja serga ir vyrai, ir moterys, tiesa, pastarosios – kiek dažniau. Pasak statistikos, didesnio ar mažesnio laipsnio venų varikozė išryškėja kas ketvirtam mūsų planetos gyventojui.

REKLAMA
REKLAMA

Venų varikozė pasireiškia po nėštumo.

Tai – tiesa. Nėštumo metu didėja veninis spaudimas, todėl gali atsirasti poodinių venų išsiplėtimas ir veninių vožtuvų nepakankamumas. Kai kurioms moterims po nėštumo šie reiškiniai praeina, tačiau ne visoms. Be to, nėštumas siejamas ir su padidėjusia giliųjų venų trombozės rizika. Augdamas gimdoje vaisius spaudžia klubinę veną, dėl to sulėtėja kraujotaka, o kur ji lėtesnė, ten didesnė trombozės tikimybė. Gimdymo metu padidėja kraujo krešėjimas – štai ir dar vienas veiksnys, didinantis trombozės riziką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Krešuliai iš kojų gali nukeliauti į plaučius.

Tai – tiesa. Kojų venose gali susiformuoti krešulių, kurie atitrūksta ir nukeliauja į plaučius, sukeldami plaučių emboliją. Kojose yra trijų tipų venos: paviršinės, jungiamosios ir giliosios. Jei trombas susiformuoja vienoje iš giliųjų venų, vystosi giliosios venos tromboflebitas, kuris gali sukelti plaučių emboliją, o tai – jau gyvybei pavojinga būklė. Paviršinis flebitas išsivysto susiformavus trombams paviršinėje venoje. Šie trombai nekelia tokios didelės grėsmės, iki plaučių nenukeliauja.

REKLAMA

Specialios kojinės išgydo venų varikozę.

Mitas. Specialios kojinės tik palengvina venų varikozės simptomus: apspaudžia venas, normalizuoja kraujotaką, savotiškai perima vožtuvų darbą. Bet tai – tik laikina priemonė. Jei yra išsivystęs vožtuvų nepakankamumas, vos kojines nusimausite, liksite su tomis pačiomis problemomis. Taigi kojinės – tik būklę palengvinanti, bet ne gydanti priemonė.

Venų varikozė gydoma tik chirurgiškai.

Jau tik mitas. Šis teiginys buvo teisingas dar prieš 8 metus. Tačiau dabar kur kas dažniau venų varokozė gydoma lazeriu arba radijo bangomis.

REKLAMA

Net ir po gydymo venų varikozė atsinaujins.

Mitas. Jei venų varikozė atsinaujins – vadinasi, atsiras naujas vožtuvo nepakankamumas, kurį vėl bus galima gydyti. Zonoms, kurioms buvo pritaikytas gydymas, varikozė negresia.

Odos paviršiuje regimas venų tinklelis – tik kosmetinė problema.

Mitas. Kraujas įprastai teka nuo pėdų per kojas praeidamas daugybę vožtuvų, kurie užsiveria raumenims susitraukus. Kai šie vožtuvai susilpnėja arba persitempia, kraujas negali pro juos laisvai praeiti, todėl juos tiesiog apeina, pratekėdamas arčiau odos ir suformuodamas matomą venų tinklą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Venų varikozė ir po oda išryškėjęs venų tinklelis – tai vožtuvų nepakankamumo problema. Kiti šios būklės simptomai – skausmas, tinimas, nuolatinis kojų nuovargis. Taigi išsiplėtusios venos– tai ne tik kosmetinė problema, tai būklė, kurią būtina gydyti.

Sukryžiavus kojas didėja venų varikozės tikimybė?

Mitas. Atrodo, tai, kas patogiausia – visada ne į sveikatą. Taip nutiko ir su viena populiariausių sėdėjimo pozų – užkėlus koją ant kojos. Ar iš tiesų tai gali sukelti venų varikozę? Pasirodo, toks teiginys moksliškai neįrodytas. Ir nors iš tikrųjų sėdint tokia poza blauzdų venos yra spaudžiamos, šis spaudimas nėra toks stiprus, kad sukeltų venų varikozę. Be to, ši liga užklumpa atsiradus venos spaudimui ne iš išorės, o iš vidaus.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų