REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nepaisant neseniai lauke tvyravusio šalčio, kenkėjų kontrolės ekspertai perspėja apie artėjantį erkių aktyvumo sezoną.

REKLAMA
REKLAMA

Po žiemos erkės labai aktyvios

Kai tik nutirpsta sniegas, dirvožemio temperatūra pakyla iki 5 laipsnių šilumos, miškai pasipuošia žibutėmis, prasideda erkių aktyvumas. Šie voragyviai, prisikabinę prie augalų stiebų, tyko savo aukų. Kai auka eina pro šalį ir pajudina augalo stiebelį, erkės, pajutusios sklindančią šilumą, prakaito kvapą ar iškvepiamą anglies dvideginį, per akimirką užropoja ant grobio ir stipriai įsikabina į odą, drabužius ar kailį. Suradusios tinkamą vietą įsisiurbti, erkės praduria odą, suleidžia į žaizdą seilių, kuriose yra nuskausminančių medžiagų, ir ima siurbti kraują.

REKLAMA

„Daugelis klaidingai mano, jog gausus sniegas ir speigas pražudo erkes. Deja, po sniegu sėkmingai peržiemojusios jos būna ypač aktyvios“, - perspėja UAB „Dezinfa“ biologas Liutauras Grigaliūnas.

Erkės platina sveiktai pavojingas ligas

Pašnekovas tikina, kad saugotis erkių būtina, nes šių kenkėjų seilių liaukose gali būti virusų, bakterijų, kuriuos erkės, siurbdamos kraują, perduoda į žmogaus ar gyvūno organizmą. Daugelis erkių rūšių platina itin sunkias infekcines ligas: erkinį encifalitą, Laimo ligą, babeziozę, erkinę dėmėtąją šiltinę ir kt. Biologas perspėja, jog įsisiurbusi erkė, kraują gerti gali net iki 15 dienų. Pastebėjus įsisiurbusią erkę, nedelsiant reikia ją ištraukti.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip apsisaugoti nuo erkių?

Deja, apsisaugoti nuo šių pavojingų kenkėjų labai sunku. Kaip L. Grigaliūnas tikina, daugiausiai erkių tyko aukštoje žolėje, miškingose vietose.

„Siekiant sumažinti riziką, tik nutirpus sniegui rekomenduojama pašalinti miško, sodo atliekas, sugrėbti senus lapus ir kitą augmeniją. Sodybose, poilsiavietėse, prie namų būtina nuolat pjauti žolę, genėti krūmus, medžius. Einant pasivaikščioti į parkus, miškus, reikėtų tinkamai apsirengti, pasirūpinti savo augintiniais “, - pataria UAB „Dezinfa“ biologas.  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų