REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip suplanuoti nepamirštamą kelionę į Paryžių?

Visi greičiausiai esame girdėję apie Eliziejaus laukus, Triumfo arką ir, žinoma, Eifelio bokštą. Tad drąsiai sakome: Paryžių turi pamatyti bent kartą gyvenime! Pamatyti šį miestą ne iš atvirukų ar televizijos ekrano verta ne vien dėl visame pasaulyje garsių aukščiau suminėtų pastatų, kultūros objektų ar meno šedevrų. Gal ir skamba kiek nuvalkiotai, bet Paryžius tikrai turi savo šarmą ir dvasią. Tad, jei kelionę planuoji savarankiškai, čia rasi šiek tiek naudingos informacijos, rašo kelionių tinklalapis kelioniumanija.lt.

REKLAMA
REKLAMA

Atvykimas lėktuvu

Netoli Paryžiaus yra trys tarptautiniai oro uostai: Paryžiaus Charles de Gaulle oro uostas (CDG), Paryžiaus Orly oro uostas (ORY) ir Paryžiaus Beauvais oro uostas (BVA).

REKLAMA

Paryžiaus Charles de Gaulle oro uostas (CDG) nutolęs 23 km į šiaurę nuo Paryžiaus. Kas 15 minučių kursuojantis autobusas į Paryžiaus centrą nuveža per 45-60 min., bilieto kaina apie 9 EUR. Panaši ir traukinio (RER – regioninių traukinių tinklas) bilieto kaina, tik kelionė trunka šiek tiek trumpiau – apie 30 min. Traukinio bilietus galima įsigyti žalios ar mėlynos spalvos bilietų pardavimo automatuose arba bilietų kasoje.

Paryžiaus Orly oro uostas (ORY) yra 14 km į pietus nuo miesto centro. Traukiniu/metro kelionė į miesto centrą kainuoja apie 10 EUR. Beveik perpus pigiau yra vykti autobusu.

REKLAMA
REKLAMA

Į Paryžiaus Beauvais oro uostą (BVA) daugiausiai skrenda pigių aviakompanijų lėktuvai. Į miesto centrą galima nuvykti autobusais, kelionė trunka maždaug valandą. Bilieto kaina į vieną pusę – apie 15 EUR.

Dėmesio! Informacija tiems, kas visur visuomet vėluoja: jei į Vilniaus ar Kauno oro uostus leidžiame sau atvykti likus valandai iki skrydžio, tai Paryžiuje vykdami į oro uostus neprašausite atskubėję kokias 3 valandas iki skrydžio. Jei, žinoma, nenorite pasilikti. Paryžiaus oro uostai garsėja eilėmis, be to, piko valandomis mieste susidaro kamščiai, nė iš tolo neprilygstantys tiems, kuriuos šiaip ne taip pakenčiame mūsų didžiuosiuose miestuose. Dėl to protingas sprendimas yra keliauti į oro uostą traukiniu – tai ne pigesnis variantas, tačiau galėsite būti šiek tiek tikresni, kad oro uostą pasieksite laiku.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Susisiekimas mieste

Nors daugelį svarbiausių Paryžiaus lankytinų vietų nesudėtinga pasiekti pėsčiomis, čia taipogi labai patogu važiuoti metro. Metro stotys yra žymimos M raide. Jose esančiose bilietų pardavimo vietose, o taip pat ir Paryžiaus turizmo informacijos centruose, galima gauti nemokamus metro linijų (jų iš viso yra 16) žemėlapius.

Metro veikia kasdien nuo 6 val. ryto iki 12.30 val. nakties. Penktadieniais ir šeštadieniais metro darbo laikas kiek ilgesnis – iki 2.15 val. nakties.

Vienkartinio baltos spalvos bilieto kaina – 1,6 EUR. Šis bilietas galioja 2 val. nuo įėjimo į metro zoną, įskaitant ir jungiamuosius metro maršrutus. Galima pirkti iš karto 10 bilietų, jų kaina tuomet 11,4 EUR. Galima įsigyti savaitę ar mėnesį galiojančius oranžinius bilietus.

REKLAMA

Taip pat patogu važiuoti miesto autobusais, kuriuose galioja metro bilietai. Vaikai iki 4 metų gali važiuoti nemokamai, o iki 11 metų – už pusę kainos.

Paryžiaus parduotuvės paprastai dirba nuo 9 val. iki 19 val., sekmadienis daug kur yra išeiginė. Kai kurios mažesnės parduotuvės užsidaro pietų nuo 12 iki 14 val. Supermarketai paprastai dirba iki 20-22 val.

Muziejai ir kitos lankytinos vietos paprastai dirba nuo 9-10 val. ryto iki 17-18 val. Daugelis muziejų kartą per savaitę veikia iki 21-22 val. Dauguma Paryžiaus lankytinų vietų būna uždarytos per valstybines šventes – sausio 1 d., gegužės 1 d. ir gruodžio 25 d. (tad patartina iš anksto pasidomėti jų darbo laiku), tačiau Eifelio bokštas ir dar keletas lankytinų vietų veikia ištisus metus.

REKLAMA

Kruizai Senos upe

Ar žinojote, kad Paryžius yra antras pagal užimtumą upės uostas Europoje? Trumpas, maždaug valandos trukmės kruizas Senos upe yra puikus būdas pamatyti kitokį Paryžių – Paryžių iš upės pusės. Kruizo metu audiogidai keliomis pagrindinėmis kalbomis suteikia informaciją apie svarbiausius miesto lankytinus objektus.

Laivai išplaukia iš kelių Paryžiaus prieplaukų. Jas galima rasti ties Eifelio bokštu, netoli Noterdamo katedros, taip pat ties Pont de l‘Alma ir Pont Neuf tiltais. Kruizus vykdo kelios skirtingos firmos. Sezono metu, nuo balandžio pradžios iki spalio pabaigos, kruizai Senos upe vykdomi kas pusvalandį nuo 10.00 val. iki 22.30 val. Ne sezono metu kruizai vykdomi rečiau. Kruizo kaina – apie 8-12 EUR suaugusiajam. Vaikams iki 12 metų bilieto kaina per pusę mažesnė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kita naudinga informacija

Turizmo sezonas. Nors Paryžius žavus visais metų laikais, daugiausia turistų mieste būna balandžio-spalio mėnesiais.

Arbatpinigiai. Prancūzijoje restoranų ir kavinių padavėjai tikrai neįsižeis, jei paliksite arbatpinigių. Įprasta palikti 5-10% nuo sąskaitos sumos.

Nuolaidos. Dauguma nacionalinių muziejų yra nemokami lankytojams iki 26 metų, o taip pat visiems lankytojams pirmąjį mėnesio sekmadienį, tačiau rekomenduojama pasitikslinti prieš apsilankymą.

Eilės. Į žymiausius lankomus Paryžiaus objektus, tokius kaip Eifelio bokštas, Luvras ar Noterdamo katedra, verta eiti kuo anksčiau iš ryto – tuomet neteks stovėti milžiniškose eilėse.

Išpardavimai. Paryžiuje išpardavimai vyksta du kartus per metus – po Kalėdų (sausio-vasario mėnesiais) ir vasaros pradžioje (birželį-liepą).

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų