REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Lietuvoje pirmą kartą bus atliktas mokslinis tyrimas, kuriuos siekiama išsiaiškinti lietuvių mitybos įpročius ir jų įtaką sveikatai. Mokslininkai tirs ne tik šiandieninę mūsų tautiečių mitybą, bet ir analizuos lietuviškų patiekalų istorines ištakas, lygins lietuvių ir kitų šalių mitybos savitumą.

 Lietuvoje pirmą kartą bus atliktas mokslinis tyrimas, kuriuos siekiama išsiaiškinti lietuvių mitybos įpročius ir jų įtaką sveikatai. Mokslininkai tirs ne tik šiandieninę mūsų tautiečių mitybą, bet ir analizuos lietuviškų patiekalų istorines ištakas, lygins lietuvių ir kitų šalių mitybos savitumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvai tarptautiniame projekte „Pietų Baltijos šalių maisto konkurencingumo didinimas“ atstovauja Klaipėdos universiteto Sveikatos mokslų fakultetas. Fakulteto plėtros koordinatorė doc. Natalja Istomina sako, kad tyrimas bus itin vertingas moksliniu požiūriu. Kartu su lietuviais tyrime dalyvauja ir Danija, Švedija, Vokietija ir Lenkija, kiekviena šalis deleguoja po du ekspertus.

REKLAMA

„Daug kam ne paslaptis, kad lietuviai mėgsta riebiais ir sočiai pavalgyti, tačiau niekas nėra išsamiai analizavęs, kokias ligas gali sukelti mūsų mitybos įpročiai. Tyrimas mums ne tik suteiks naudingos informacijos, leisiančios palyginti, kaip lietuviai maitinosi prieš kelis šimtus metų ir, kokia mityba vyrauja šiandien. Gauti duomenys mums galės pasitarnauti ir Klaipėdos universitete kuriant naują studijų programą, susijusią su sveika mityba“, - pasakojo N. Istomina.

REKLAMA
REKLAMA

Kadangi projektas apima Pietų Baltijos regioną, išskirtinis dėmesys bus skiriamas ir žuvies vartojimo kultūrai analizuoti.

„Niekas neabejoja, žuvis – itin svarbus maisto šaltinis. Šviežia žuvis ne tik mažina cukrinio diabeto riziką, bet ir yra viena iš geros nuotaikos sukėlėjų. Mokslininkai teigia, kad žuvis padeda išlaikyti sveiką širdį - žuvis turi daug ypatingos rūšies omega 3 riebalų rūgščių, kurios didina "gerojo", širdį saugančio cholesterolio kiekį kraujyje ir mažina "blogojo" kiekį. Nustatyta, kad kasdien suvalgant bent po 30 gramų žuvies, galima perpus sumažinti riziką patirti miokardo infarktą. Deja, lietuvių valgiaraštyje žuvis nėra itin populiari, tačiau koks iš tiesų yra žuvies suvartojimas, parodys mūsų tyrimas“, - sakė N. Istomina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kad lietuviai gana retai valgo žuvį, atskleidė ir Klaipėdos m. visuomenės sveikatos biuro pirmą kartą atliktas Klaipėdos m. gyventojų gyvensenos tyrimas. Jis parodė, kad beveik 40 procentų apklaustų klaipėdiečių prisipažino per pastarąją savaitę nė karto nevalgę žuvies. Mėsos patiekalai tarp uostamiesčio gyventojų kur kas populiaresni – kasdien mėsą valgantys teigė maždaug penktadalis žmonių. Kiekvieną dieną bulvinius patiekalus skanauja apie trečdalis klaipėdiečių, o šviežios daržovės kasdien patiekiamos ant 40 proc. uostamiesčio gyventojų stalų.

Pirmas projekto dalyvių, mokslininkų, dėstytojų, vadybininkų ir asocijuotų partnerių susitikimas rengiamas 2013 m. kovo 12 dieną (antradienį), Klaipėdos universiteto Sveikatos mokslų fakulteto pastate 118 auditorijoje (H.Manto 84, Klaipėda), pradžia 9.30 val.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų