REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gyvename ir dirbame Anglijoje, bet gydytis ne vienas dar vykstame į Lietuvą. Kodėl? Portalo anglija.lt pašnekovė skundžiasi bijanti nesuprasti angliškai kalbančio gydytojo. Didžiojoje Britanijoje dirbančio gydytojo nuomone, lietuviai čia turi visas galimybes pasirūpinti savo sveikata.

REKLAMA
REKLAMA

Bijo, kad nesusikalbės

Interneto svetainės anglija.lt skaitytoja klausia patarimo – kaip išsirinkti patikimą gydytoją Anglijoje ir su juo susikalbėti?

REKLAMA

44-erių Vaiva į Jungtinę Karalystę atvyko prieš ketverius metus. Lietuvoje parduotuvės vedėja dirbusiai moteriai buvo sunku priprasti prie fiziškai sunkesnio darbo viešbutyje. „Greitai pradėjau justi skausmus nugaros apačioje. Dirbti reikėjo, vos atvykusi angliškai visai nekalbėjau, todėl ir pas šeimos gydytoją užsiregistravusi nebuvau. Tai padariau tik pernai, bet kol kas dar neapsilankiau – bijau, kad nesusišnekėsiu, o ir didelio noro nėra, nes iš pažįstamų esu girdėjusi nusiskundimų, kad dauguma gydytojų į pacientus žiūri atmestinai“, – skundėsi Vaiva. Angliškai susikalbėti moteris jau moka, tačiau mano, kad svetima kalba apibūdinti sveikatos problemas ir suprasti medicininius terminus būtų per sunku.

REKLAMA
REKLAMA

„Į Lietuvą grįžtu vieną arba du kartus per metus, tada apsilankau poliklinikoje ir pas dantų gydytoją. Gal ir blogas toks nusiteikimas, bet man patinka savi daktarai. Gydymas  priimtinesnis, aiškesnis. Tik dažniausiai pritrūksta laiko visiems reikalingiems tyrimams pasidaryti. Tokia absurdiška situacija: dirbu Anglijoje, moku šiai šaliai mokesčius, sumoku už sveikatos draudimą, bet tuo nesinaudoju – grįžusi į Lietuvą einu pas gydytojus, net vaistų atsivežu iš Lietuvos“, – kalbėjo pašnekovė.

Moteris tikino žinanti, kad Londone yra ir lietuviškų klinikų, bet teigė privačiai sveikatos priežiūrai negalinti skirti pinigų. „Su vyru uždirbame neblogai, tačiau turime padėti studijuojančiam sūnui ir Lietuvoje likusiems tėvams, tad mokėti už privatų gydymą nesiryžtame. Nenorime visiškai apleisti savęs, tačiau atrodo, kad arba nemokame, arba nežinome, kaip pasirūpinti sveikata Anglijoje“, – sakė Vaiva.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galimybių pasirūpinti sveikata yra

Septynerius metus privačioje klinikoje Londono „Uniclinic“ dirbantis bendrosios praktikos ir šeimos gydytojas Alvydas Kontrimas portalui anglija.lt teigė, kad Jungtinėje Karalystėje lietuviai turi daug galimybių pasirūpinti savo gerove. „Mano nuomone, lietuviai, atvykę gyventi į Jungtinę Karalystę, savo sveikata rūpinasi pakankamai ir turi visas galimybes ja pasirūpinti. Šioje šalyje, kaip niekur kitur, yra didžiulis medicininių paslaugų asortimentas. Daugelis mūsų tautiečių čia turi galimybę dirbti, ilsėtis, sportuoti, keliauti ir gerai maitintis. Be abejo, tai priklauso nuo kiekvieno žmogaus poreikių. Deja, yra žmonių, kurie tęsia ydingas lietuviškas tradicijas: per gausiai vartoja alkoholį, augina antsvorį ir nesirūpina sveikata“, – tvirtino medikas.

REKLAMA

Sužinojęs apie pašnekovės Vaivos situaciją A. Kontrimas teigė, kad moteris neturėtų gydytis pati ar tuo labiau atsivežti vaistų iš Lietuvos. „Visus reikiamus medikamentus su gydytojo receptu galima įsigyti bet kurioje Jungtinės Karalystės vaistinėje. Moteris teisi sakydama, kad sunegalavus reikėtų rasti galimybę kuo skubiau apsilankyti pas gydytoją. Jokiu būdu nerekomenduoju vaistais gydytis savarankiškai, tuo labiau antibiotikais. Ne paslaptis, kad mūsų tautiečiai mėgsta apsirūpinti antibiotikais ar kitais medikamentais – atsiveža jų iš Lietuvos. Dar blogiau, kad kai kurie iš jų vaistų įsigyja bet kur To neturėtų būti, nes nežinai, ką ir kokios kokybės nusiperki. Anglija laikosi griežto reglamento – nevartoti antibiotikų be reikalo. Apie antibiotikų vartojimo tikslingumą gali spręsti tik gydytojas. Dažnai mūsų tautiečiai yra nepatenkinti, kad apsilankę pas gydytoją, gauna tik paracetamolio. Kartais jų baimė pagrįsta, pasitaiko, kai perlenkiama lazda ir neskiriami antibiotikai, kai jų tikri reikia“, – kalbėjo A. Kontrimas.

REKLAMA

NHS – nemokama ir prieinama

Gydytojas sutinka, kad gimtąja kalba bendrauti su gydytoju yra daug lengviau ir paprasčiau. „Tokią galimybę lietuviai Anglijoje turi. Tautiečiai renkasi lietuvius gydytojus užsienyje dėl geresnės bendravimo kokybės, galimybės išsamiau, aiškiau išsakyti savo nusiskundimus ir būti geriau suprasti. Dar viena esminė priežastis – lietuviškoje klinikoje galima operatyviau gauti medicinines paslaugas, o esant būtinam reikalui – skubų siuntimą į ligoninę ar atlikti bet kurį tyrimą“, – privalumus vardijo gydytojas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau A. Kontrimas nenuvertino ir Jungtinės Karalystės valstybinės sveikatos apsaugos (NHS). „Valstybinė sveikatos sistema yra gana aukšto lygio, nemokama ir prieinama eiliniam piliečiui. Be abejo, ši valstybinė sistema turi ir trūkumų, jie yra analizuojami, daromos pataisos, kontroliuojama. Be abejo, yra didelis medikų mokslinis potencialas šioms problemoms spręsti. Visada pasitaiko nusivylusių ir nepatenkintų medikų paslaugomis, tačiau tai įprasta. Tai vyksta visur, ir čia, ir Lietuvoje. Kita vertus, visada yra iš ko pasirinkti“, – aiškino gydytojas.

REKLAMA

Vis daugiau – pagyvenusių lietuvių

Svetainė anglija.lt pasiteiravo gydytojo, ar dažnai lietuviai skundžiasi negalavimais, atsiradusiais dėl darbo Anglijoje. „Sunkus darbas, nesvarbu, kur dirbtum, niekada sveikatos neprideda. Mūsų žmonės atvyko čia dirbti ir uždirbti, tuo nelabai skundžiasi, o dalis jų net džiaugiasi, kad po sunkaus darbo turi galimybę keliauti, sportuoti, pramogauti. Jungtinėje Karalystėje nėra nežmoniškų darbo sąlygų, čia visos sritys yra kontroliuojamos. Taip pat Didžioji Britanija turi geras socialinės apsaugos bei profesinių sąjungų tradicijas. Todėl ištikus bėdai tautiečiai gali išspręsti visas problemas, sveikatos taip pat“, – tikino A. Kontrimas.

REKLAMA

Pasak gydytojo, lietuviai į medikus Anglijoje dažniausiai kreipiasi „esant ūmiems susirgimams bei susirgimams, susijusiems su sezonine kaita. Gana dažni virškinamojo trakto sutrikimai. Nors Anglijoje gyvena daugiausia jauno ir darbingo amžiaus lietuviai, pastebėjome, kad pastaruoju metu vis dažniau atvyksta invalidumą turinčių ir gana senyvo amžiaus žmonių. Jungtinė Karalystė žmonių sveikata rūpinasi kryptingai ir atsakingai, tam skiriamos gana didelės investicijos, jaučiamas rūpinimasis žmogumi, gana didelis dėmesys skiriamas pagyvenusiems ir seniems žmonėms“. Kartais tenka „pakovoti“ už savo pacientą, kad jis gautų kai kurias specifines nemokamas medicinos paslaugas. Visi pensinio amžiaus,  invalidumą turintys pacientai paslaugas ir medikamentus gauna nemokamai“, – pasakojo A.Kontrimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Su NHS gydytojais – lietuviškai

Ne visi lietuviai, gyvenantys Anglijoje, žino, kad iškilus sunkumams dėl bendravimo su gydytoju gali paprašyti vertėjo pagalbos. Užsisakyti nemokamas vertėjo paslaugas galima vizitui pas gydytoją arba procedūroms, tyrimams ar operacijoms, atliekamoms ligoninėje. Apie tai reikėtų pranešti savo poliklinikai ar ligoninei kaip įmanoma anksčiau, kad būtų pakankamai laiko išsikviesti vertėją.

Taip pat tautiečiai lengvai gali gauti patarimų ir atsakymų į sveikatos klausimus telefonu lietuviškai. „NHS Direct“ linija, veikianti ištisus metus 24 valandas per parą gali suteikti visą reikalingą informaciją gimtąja kalba. Tereikia paskambinti telefonu 0845 4647 ir pasakyti, kokia kalba norima kalbėti. Tuomet sujungiama su vertėju, jam paaiškinama, kodėl skambinama. Taip neiškils jokių nesusipratimų dėl kalbos skirtumų.

Jolanta Terminaitė  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų