REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiuolaikinis žmogus, lyginant su jo kadaise gyvenusiais protėviais, gyvena ilgiau, sočiau, patogiau, o neretai ir – prašmatniau. Deja, bet mato blogiau. Statistika byloja, kad daugelis akių ligų šiandien itin sparčiai jaunėja, kad akinius vis dažniau pradedama nešioti vaikystėje, o kartais net ir kūdikystėje.

Šiuolaikinis žmogus, lyginant su jo kadaise gyvenusiais protėviais, gyvena ilgiau, sočiau, patogiau, o neretai ir – prašmatniau. Deja, bet mato blogiau. Statistika byloja, kad daugelis akių ligų šiandien itin sparčiai jaunėja, kad akinius vis dažniau pradedama nešioti vaikystėje, o kartais net ir kūdikystėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip teigia gydytojai oftalmologai, pastaruoju metu įvairių regėjimo sutrikimų daugėja dėl iš esmės pasikeitusio žmogaus gyvenimo būdo: vis daugiau laiko praleidžiame dirbami kompiuteriu ar žiūrėdami televizorių, nepakankamai ilsimės, per mažai judame, patiriame nuolatinį stresą, o mūsų mityba yra toli gražu ne visavertė. „Meškos paslaugą nemažai daliai žmonių daro ir tai, kad jie nepakankamai dėmesio skiria savo akių ligų profilaktikai, nusilpusį regėjimą bando koreguoti ar gydyti patys, nepasikonsultavę su specialistu“, - tvirtina gydytoja oftalmologė Doloresa Margelevičienė. Anot medikės, bent kartą metuose, net ir niekuo nesiskundžiant, rekomenduojama profilaktiškai pasitikrinti akis. Ir visai nesvarbu kokio žmogus amžiaus. „Jei akis peršti, jei jos yra išsausėjusios, ašaroja ar skauda, jei liejasi vaizdas, nebeįžiūrima smulkesnių daiktų, su specialistu būtina pasikonsultuoti nedelsiant“, - pastebi D. Margelevičienė.

REKLAMA

Akinių lęšiai kompensuojami. Kaip ir kam?

Kalbant apie akinius, gydytoja oftalmologė atkreipia dėmesį į tai, jog dauguma pacientų, sužinoję, kad teks juos nešioti, šią žinią priima kaip neišvengiamybę. Tačiau atsiranda tokių, kurie skundžiasi, kad jiems finansiškai sunku akinius įsigyti ar pakeisti naujais. Kaip teigia Valstybinės ligonių kasos Vaistų (VLK) kompensavimo skyriaus vyriausioji specialistė Elvyra Bisikirska, vadovaujantis Kompensuojamųjų medicinos pagalbos priemonių sąrašu, patvirtinu Lietuvos Vyriausybės sveikatos ministro įsakymu, akinių lęšiai yra kompensuojami tiek vaikams, tiek suaugusiems asmenims. „Vaikams, kurių geriau reginčiosios akies korekcija neviršija 0,3 regėjimo aštrumo, akinių lęšiai yra kompensuojami ne dažniau kaip kartą per metus. Tuo tarpu, suaugusieji kompensaciją gauna ne dažniau nei kartą per dvejus metus, jei jų geriau reginčiosios akies regėjimo aštrumas su visiška korekcija neviršija 0,1 regėjimo aštrumo.

REKLAMA
REKLAMA

Kompensuojamoji suma vaikams siekia 130 litų, suaugusiems – 260 litų. Kompensacija skiriama tik gydytojui oftalmologui nustačius atitinkamą regėjimo lygį ir kompensuojamųjų vaistų pase išrašius akinių lęšius. Teisę išrašyti receptus akinių lęšiams turi tik tie gydytojai oftalmologai, kurie dirba sutartis su teritorine ligonių kasa pasirašiusiose asmens sveikatos priežiūros įstaigose. Gydytojui oftalmologui išrašius receptą kompensuojamiems akinių lęšiams, dėl jų įsigijimo reikėtų kreiptis į optikas, su kuriomis teritorinės ligonių kasos yra sudariusios sutartis“, – tvirtina VLK atstovė. Pasak E. Bisikirskos, jeigu žmogaus pasirinkti lęšiai kainuoja daugiau, pacientas turi primokėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kompensaciją gaunančiųjų – nedaug

Nors VLK visiems apdraustiesiems privalomuoju sveikatos draudimu pagal nustatytą tvarką kompensuoja akinių lęšius, galiojanti tvarka nustato gana griežtus kriterijus ir iš principo tiek vaikų, tiek suaugusiųjų, kurie naudojasi kompensacija, yra labai nedaug. „Tai žmonės, kurių regėjimas labai silpnas. Kalbant paprasčiau, silpnaregių vaikų su korekcija, t.y. jau su akiniais, geriau matanti akis negali matyti daugiau nei trečią eilutę nuo viršaus raidžių lentelėje, o suaugusiųjų – ne daugiau nei pirmą. Tokių žmonių yra itin mažai“, - teigia medikė. Anot jos, kadangi kompensuojama tik tam tikra suma ir tik akinių lęšiams, likusią akinių kainos dalį turi sumokėti pats apdraustasis, o tai gali būti gana didelė našta vargingiau gyvenantiems asmenims. „Ypač tai liečia šeimas, auginančias mažamečius vaikus, kuriems nustatytos vienokios ar kitokios regos bėdos. Dažnai būna, kad kai kurios regėjimo ydos, pavyzdžiui, trumparegystė, progresuoja labai greitai ir akinukus tenka keisti kas pusmetį ar net kelis mėnesius“, – teigia gydytoja oftalmologė D. Margelevičienė.

REKLAMA

Alternatyva kompensacijai – socialinės privataus verslo iniciatyvos

Kad poreikis įsigyti akinius ar juos pasikeisti naujais gerokai ištuština piniginę, dalis žmonių linkę pasiguosti ne tik medikams, bet ir optikos salonų darbuotojams. „Iš klientų dažnai girdime, jog geri akiniai kainuoja gana nemažai, o regėjimo sutrikimai juk svyruojantys, tad pagal nustatytą tvarką valstybės kartą per metus vaikui ir kartą per dvejus metus suaugusiajam skiriama kompensacija už akinių lęšius nėra pakankama“, – teigia optikos salonų „Fielmann“ rinkodaros vadovė Sandra Antanavičienė. Pasak S. Antanavičienės, atsižvelgdamas į kompensacijos poreikį bei į vis prastėjančią nūdienos regėjimo situaciją, optikos tinklas dar pernai pradėjo įgyvendinti socialinę iniciatyvą ir kiekvieną mėnesį skirtingų profesijų atstovams bei moksleiviams siūlė korekcinius akinius įsigyti už simbolinę 1 lito kainą, o vaikams, kurių regėjimas pasikeitė per 3 mėnesius, akinių lęšius kompensavo 100 procentų.

REKLAMA

Pašnekovės tvirtinimu, klientai noriai konsultuodavosi ir įvairiais klausimais, susijusiais su akių sveikata ar akinių priežiūra, o kai kurie vis pasiteiraudavo, kodėl sąraše nėra vienos ar kitos profesijos. „Tai mus paskatino ir šiuos metus tęsti minėtą socialinę iniciatyvą, o akims „nedraugiškų“ profesijų sąrašą – papildyti. Šių metų sausis – vasaris skiriami IT specialistams, programuotojams, inžinieriams ir projektuotojams“, – teigia „Fielmann“ atstovė.

Gydytoja oftalmologė D. Margelevičienė priduria, jog tokios ir panašios socialinės iniciatyvos yra puiki paspirtis sunkiau besiverčiantiems asmenims įsigyti reikiamus akinius. Tačiau įvertinus tai, kad blogiau mato vis didesnė visuomenės dalis, galbūt būtų prasminga svarstyti ir apie akinių lęšių kompensavimo tvarkos korekcijas, išplėsti pastarosios ribas labiausiai socialiai pažeidžiamoms žmonių grupėms. D. Margelevičienė sako per savo darbo praktiką ne kartą susidūrusi su atvejais, kai pacientai būna girdėję apie kompensaciją, mano, kad ji taikoma visiems ir nusivilia sužinoję, kad akinių lęšiai yra kompensuojami tik labai prastai matantiems žmonėms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų