REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje kasmet registruojama apie 1500 naujų susirgimų tuberkulioze bei 190 mirties nuo šios ligos atvejų. Pagrindinis infekcijos šaltinis yra tuberkulioze sergantis žmogus, kuris išskiria bakterijas kosėdamas, čiaudėdamas ar spjaudydamasis.

REKLAMA
REKLAMA

Liga plinta nevaržomai

Skaičiuojama, jog vienas atvira tuberkuliozės forma sergantis žmogus gali užkrėsti vidutiniškai 20-25 sveikuosius. Medikus labiausiai neramina tai, jog stabilizavus naujų susirgimų skaičių, Lietuvai nepavyksta sutramdyti atsparios tuberkuliozės plitimo.

REKLAMA

Atspari tuberkuliozė išsivysto tada, kai sergantieji pasijutę gerai po gydymo stacionare, ambulatoriškai gydymo nebetęsia. Momentiniam pagerėjimui praėjus ir vėl atsidūrus gydymo įstaigoje ligoniai yra gydomi jau stipresniais vaistais.

Kuo daugiau kartų gydymas nutraukiamas, tuo atsparesnė vaistams mikrobakterija užauga. Atsparios tuberkuliozės gydymas valstybei kainuoja keliskart daugiau nei naujai susirgusio paciento.

Uždelsto veikimo bomba

Pasak Kauno medicinos universiteto klinikos Romainių tuberkuliozės ligoninės direktoriaus Algimanto Tarūtos, gydymo vengiantys žmonės, nesant efektyvios priverstinio gydymo sistemos yra itin pavojingi visuomenei:

REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu žmogus vengia gydymo – jis nešiojasi biologinį ginklą, kuris yra uždelsto veikimo bomba. Toks žmogus atsparia tuberkuliozės forma gali užkrėsti niekuo dėtus žmonės, kurie po penkių ar šešių metų, deja, gali mirti.

Daugumoje valstybių tokie žmonės laikomi pavojingais visuomenei, pavyzdžiui, Šveicarijoje pabėgus iš gydymo įstaigos, gresia atsidurti kalėjime.“

Piktnaudžiauja alkoholiu

Lietuvos įstatymai teismo sprendimu leidžia sergančiuosius tuberkulioze ir vengiančiuosius gydytis izoliuoti ir privalomai gydyti pusę metų. Šalies mastu yra tik viena gydymo įstaiga – Alytaus tuberkuliozės ligoninė, kurioje ligoniai iš įvairių Lietuvos miestų yra gydomi privalomai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šioje ligoninėje privalomai gydomi tuberkulioze sergantieji yra įkurdinti specialiame skyriuje. Į jį patekti galima tik su magnetinėmis kortelėmis, ribojamos ligonių lankymo valandos. Ligoninės teritoriją juosia tvora.

Pasak Alytaus tuberkuliozės ligoninės direktoriaus pavaduotojo, gydytojo pulmonologo Antano Strazdo, šiuo metu privalomai yra gydoma apie 10 sergančiųjų tuberkulioze. Visi jie vyrai, dauguma jų darbingo amžiaus, tačiau nedirbantys ir piktnaudžiaujantys alkoholiu.

„Kol nebuvo įdiegta magnetinių kortelių sistema ir ligoninės teritorijos nejuosė tvora, palatose personalas dažnai aptikdavo apgirtusių ligonių. Šiuo metu situacija yra pasitaisiusi ir tik kartas nuo karto randamas nebent vienas kitas girtas ligonis.

REKLAMA

Pagalvokite, jeigu net nuteistieji gauna draudžiamų medžiagų, tai ir čia troškimas išgerti yra už viską stipresnis – ar artimieji lankydami įneša, ar per tvora įmeta – trūksta personalo, jog viską dar griežčiau tikrintume“, – pasakoja A. Stazdas.

Rūpi tikrai ne visiems

Pasak A. Strazdo, galima pastebėti tendencijas, jog skirtingi miestai su piktybiškai tuberkuliozės nesigydančiais piliečiais kovoja su skirtingu uolumu:

„Itin gerai tvarkosi Šiauliai, Ignalina, Šilutė, Panevėžys, Pakruojis, Alytaus rajonas, gerėja padėtis ir Vilniuje. Tuo tarpu tokiame dideliame mieste kaip Kaunas vis dar neveikia komisijos prie savivaldybės, kurios turėtų nukreipti sergančiuosius privalomajam gydymui. Be to, privalomai gydyti galime tik pusę metų, tačiau esant atsparios tuberkuliozės formai gydymas tęsiasi gerokai ilgiau.“

REKLAMA

A. Tarūta pabrėžia, jog privalomojo gydymo sistemos neveikimas pamina viešąjį interesą: „Apmaudu, jog esant įstaigai, kurioje ligonius galima gydyti priverstinai, daugelyje miestų dar neveikia komisijos prie savivaldybių, kurios turėtų nukreipti piktybiškai nesigydančiuosius privalomajam gydymui ir izoliacijai. Įstatymai dažnai yra interpretuojami ne visuomenės intereso naudai.“

Liga nesirenka

Visuomenėje gajus mitas, jog tuberkuliozė – tik tarp asocialių žmonių plintanti liga. Pasak A. Tarūtos, tokiame mąstyme – tik dalis tiesios:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nors oficialių skaičiavimų ir nėra, nenuslėpsi fakto, jog apie 40 proc. visų sergančiųjų yra asocialūs asmenys, dar 20 proc. pavadinčiau ne tiek asocialiais, kiek mėgstančiais piktnaudžiauti alkoholiu. Likę 40 proc. yra tikrai tvarkingi ir padorūs žmonės.“

Dirbanti ir mažametį sūnų auginanti kaunietė moteris pripažino, jog šia liga užsikrėtė nuo savo vyro, o kur užsikrėtė jis – nežinia: „Vieną kartą vyras grįžo iš Vilniaus su aukšta temperatūra, ėmė kristi svoris, nenorėjo valgyti. Gydytojai nustatė tuberkuliozės atvirą formą. Jie patarė išsitirti ir kitiems šeimos nariams, po kurio laiko paaiškėjo, jog sergu ir aš. Dabar atidžiai tvarkome namus, kruopščiai plauname indus, jog neužsikrėstų sūnus.“

Dėl to, jog tuberkuliozės bakterijos plinta oro lašeliniu būdu, jos yra pavojingos kiekvienam nusilpusio imuniteto žmogui – ar tai būtų alkoholiu savo organizmą alinantis žmogus, ar tiesiog daug dirbantis, prastai miegantis ir nepakankamai besimaitinantis žmogus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų