Pats tinkamiausias laikas miške ieškoti raudonskruosčių bruknių. Apie šių uogų naudą sveikatai turbūt girdėjote ne kartą. Jos ne tik pagerins regėjimą, bet ir padės gintis nuo peršalimo ligų žiemą.

Bruknės (VL nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)

Bruknės (VL nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)

Bruknės renkamos ne anksčiau kaip rugsėjo mėnesį, kai gerai prinoksta. Jas rinkti labai lengva, nes vos prisilietus uogos pačios byra į saują. Nereikėtų bruknių rinkti pusžalių. Nuskintos jos prisirpsta, tačiau netenka pusės savo vertės. Šiose uogose gausu natūralaus cukraus, pektinų, C, P ir B grupės vitaminų, karotino, geležies, kalio, kalcio. Bruknėse taip pat daug įvairių rūgščių, kurios jas saugo nuo pelėsių ir grybelių, todėl jos ilgai išlieka sveikos ir šviežios. Bruknės maistingumu ir vitaminingumu lenkia daugelį šviežių rudens gėrybių. Šioms uogoms būdingas uždegimą slopinantis, druskų apykaitą reguliuojantis, šlapimą varantis, kraujospūdį mažinantis bei antibakterinis poveikis. Bruknių kasdien būtina valgyti žmonėms, kurie dirba įtempę akis ar ilgai sėdi prie kompiuterių.

Kaip laikyti bruknes?

Suberkite jas į švarų butelį, užpilkite šviežiu šaltinio vandeniu, užsukite ir pastatykite į šaldytuvą. Laikysis puikiai, ilgai nepraras naudingųjų savybių.

REKLAMA

Šaldytuve gerai laikysis ir emaliuotame ar molio inde mediniu grūstuvu sugrūstos bruknės. Viršų reikia šiek tiek prislėgti lėkštute ir akmenėliu, kad susidariusios sultys apsemtų visą masę.

Šviežias bruknes galite išsunkti, o sultis iš karto pakaitinti ir supilstyti į švarius iškaitintus butelius. Juos užsukite ir laikykite vėsioje vietoje. Žiemą, jei peršalę pradėsite negaluoti ar susirgsite gripu, bruknių arbata ar kisielius padės jums pasveikti.

Bruknes galite ir užšaldyti šaldiklyje. Tačiau nevertėtų taip jų „kankinti“, nes jos ir neužšaldytos geba išlikti vertingos.

Bruknes galite ir džiovinti, o vėliau – naudoti vietoje razinų. Jos tiks ir arbatai.

Bruknėmis įdarytos kriaušės

5 kriaušės, 3 stiklinės vandens, 4 šaukštai cukraus, 150 g bruknių uogienės, 2 stiklinės grietinėlės, 1 šaukštas cukraus pudros, 2 šaukštai razinų.

Kriaušes nulupkite ir išimkite sėklalizdžius. Jas išvirkite vandens ir cukraus pudros sirupe ir jame ataušinkite. Vėliau išgriebkite, pridėkite bruknių uogienės, sudėkite į pusdubenį ir papuoškite plakta grietinėle bei razinomis.

Sausainiai su bruknėmis ir obuoliais

50 g sviesto, 100 g ruginių miltų, 50 g rudojo cukraus, 1 obuolys, 85 g bruknių, 1 šaukštelis cinamono, 1 šaukštas pieno, 1 kiaušinis, 1 šaukštas cukraus pudros.

Sviestą supjaustykite kubeliais, suberkite miltus ir išmaišykite rankomis, kad būtų daug trupinių. Obuolius nulupkite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Į sviesto ir miltų masę sudėkite kiaušinį, bruknes, cukrų, cinamoną, obuolius, supilkite pieną ir viską gerai išmaišykite. Suformuokite sausainius, dėkite juos į riebalais išteptą skardą ir kepkite apie 30 min. 180 °C temperatūroje. Pabarstykite cukraus pudra.

REKLAMA

Veršiena su bruknėmis

600 g veršienos, 200 g pievagrybių, 1 obuolys, 100 g minkštojo sūrio (kamambero), 2–3 šaukštai bruknių uogienės, 2 šaukštai aliejaus, 2 šaukštai sviesto, druska, pipirai, žalumynai, aliejus.

Pievagrybius nuvalykite ir supjaustykite juostelėmis. Obuolį nulupkite, perpjaukite pusiau ir išskobkite sėklalizdį. Tada supjaustykite jį plonytėmis juostelėmis, apšlakstykite citrinų sultimis. Keptuvėje išlydytame svieste pakepkite pievagrybius ir obuolius. Sūrį supjaustykite griežinėliais, o veršieną – į keturias dalis ir pamuškite. Kiekviename gabaliuke suformuokite įdubimą. Jį apibarstykite druska ir pipirais. Tada ten sudėkite pievagrybius, obuolius, minkštąjį sūrį (kamamberą), uogienę. Veršienos gabalėlius perlenkite, o kraštus suspauskite smeigtukais. Apkepkite keptuvėje įkaitintame aliejuje. Apdėkite likusiais obuoliais ir pievagrybiais. Įkrėskite šaukštą uogienės ir apliekite keliais šaukštais vandens. Uždengę 5 min. patroškinkite ant mažos ugnies.

Apkeptas sūris su bruknėmis

300 g minkštojo sūrio (kamambero), žiupsnelis maltų paprikų, 1 kiaušinis, 2 šaukštai pieno, druska, miltai, aliejus, 50 g džiūvėsėlių, 2 svogūnai, 150 g cukraus, 200 g bruknių, 4 salotų lapai.

Atšaldytą sūrį supjaustykite kubeliais, apibarstykite paprikų milteliais ir suformuokite 5 cm ilgio pirštelius. Juos apvoliokite miltuose, suvilgykite kiaušinio, druskos bei pieno plakiniu ir apvoliokite džiūvėsėliuose. Palaikykite šaldytuve, kad nesuirtų džiūvėsėlių plutelė. Svogūnus nulupkite, supjaustykite plonais žiedeliais. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suverskite svogūnų žiedelius, apibarstykite miltais ir apkepinkite, kol gražiai pagels. Tada juos išgriebkite ir dėkite ant servetėlės, kad nuvarvėtų riebalai. Prikaistuvyje iš 4 šaukštų vandens ir cukraus išvirkite sirupą. Į sirupą suberkite bruknes ir 2 min. pavirkite. Sirupą atvėsinkite uždengtame inde. Keptuvėje apkepkite sūrio pirštelius, kol jie gražiai pagels. Juos patiekite karštus su atvėsusiu bruknių kompotu, svogūnų žiedeliais ir salotų lapais.

Miestiete
2013-04-27 10:14:58
Nuotraukoje tai spanguoles...oj lietuviai:D
Atsakyti
Patogiausias būdas sužinoti daugiau - sekti naujienas mūsų „Facebook“ paskyroje!
galina 2015-09-06 18:58:12
Pranešti apie netinkamą komentarą
-1
nuotraukoj parodytos spanguoles,o ne bruknes   ATSAKYTI
Bizonas 2014-01-21 18:55:22
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
Pritariu, foto ne bruknių, o spanguolių.   ATSAKYTI
Miestiete 2013-04-27 10:14:58
Pranešti apie netinkamą komentarą
-2
Nuotraukoje tai spanguoles...oj lietuviai:D   ATSAKYTI
Sofoklis 2012-08-31 14:16:42
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
Kam yra reikalinga šita rubrika? Juk tie patys straipsniai.    ATSAKYTI

Top Video

Pamatę, ką veikia vairuotojas kitame automobilyje – vos galėjo patikėti
DABAR RODOMA
Pamatę, ką veikia vairuotojas kitame automobilyje – vos galėjo patikėti
DABAR RODOMA
Parodė, kaip greitai, paprastai ir tobulai supakuoti dovanas
DABAR RODOMA
Plikledis vos netapo lemtingu: užfiksavo kraują stingdančią akimirką
DABAR RODOMA
Nepaklausęs tėčio vaikinas labai pasigailėjo: dabar juokiasi visas internetas
DABAR RODOMA
Tarp gyventojų kilo panika: kiemuose užfiksavo nevaldomą pavojų
DABAR RODOMA
Reporterė netvėrė pykčiu: vyro poelgis tiesioginio eterio metu sukėlė sąmyšį
DABAR RODOMA
Dietistas atskleidė, kodėl stengiasi nevartoti pieno produktų
DABAR RODOMA
Automobilių mokestis Lietuvoje: koks scenarijus yra realiausiais
DABAR RODOMA
32 Valančiūno taškai neišgelbėjo „Grizzlies“
DABAR RODOMA
Kulvinskytė prakalbo apie šeimos pagausėjimą: to laukia visa šeima
REKLAMA
Nepaprasto skonio silkės receptas: pagaminti paprasta kaip du kart du (nuotr. worldrecipes.eu)
Artėjant šventėms ne viena namų šeimininkė ieško patarimų, ką šiais metais patiekti Kūčių vakarienei. Šis paprastas silkės receptas nepaliks abejingų ir taps tikru šventinio ...
Nepakeičiamo skonio sumuštinukai: gaminsite vėl, vėl ir vėl
Tikriausiai internete galima rasti daugybe karštų sumuštinių su tunu receptu. Vis dėlto šis variantas yra labai lengvai įgyvendinamas, o skonis patinka ir mažiems, ir ...
Imbierinis namelis: pagaminti lengviau, nei manėte (http://www.neringa-blogas.com/ nuotr.)
Gal kam jau ir tapo pabodę imbieriniai nameliai kepami per šventes, bet man jie dar neatsibodo, o ypač augančiam vaikui  Myliu pasiruošimą prieš Kalėdas, tada namai ...
Vištienos troškinys su bulvių koše (Nuotr. worldrecipes.eu)
Sukate galvą, ką būtų galima pagaminti šeimai pietums ar vakarienei, o kitų siūlomi įmantrūs patiekalai jau seniai pabodo? Tuomet prisiminkite paprastą ir itin gardų vištienos ...
Silkutė sužavės nuo pirmo kąsnio (Kviečiu į virtuvę nuotr.)
Silkė patiekta su grybais man yra tiesiog nepakartojamas duetas. Tokį pagardą silkei su grybais bei pupelėmis įprastai gaminu šaltuoju metų laiku, kai už lango siaučia pūgos ...
REKLAMA

TELEVIZIJA

TVPlay

Top Video

Pamatę, ką veikia vairuotojas kitame automobilyje – vos galėjo patikėti
DABAR RODOMA
Pamatę, ką veikia vairuotojas kitame automobilyje – vos galėjo patikėti
DABAR RODOMA
Parodė, kaip greitai, paprastai ir tobulai supakuoti dovanas
DABAR RODOMA
Plikledis vos netapo lemtingu: užfiksavo kraują stingdančią akimirką
DABAR RODOMA
Nepaklausęs tėčio vaikinas labai pasigailėjo: dabar juokiasi visas internetas
DABAR RODOMA
Tarp gyventojų kilo panika: kiemuose užfiksavo nevaldomą pavojų
DABAR RODOMA
Reporterė netvėrė pykčiu: vyro poelgis tiesioginio eterio metu sukėlė sąmyšį
DABAR RODOMA
Dietistas atskleidė, kodėl stengiasi nevartoti pieno produktų
DABAR RODOMA
Automobilių mokestis Lietuvoje: koks scenarijus yra realiausiais
DABAR RODOMA
32 Valančiūno taškai neišgelbėjo „Grizzlies“
DABAR RODOMA
Kulvinskytė prakalbo apie šeimos pagausėjimą: to laukia visa šeima
Skandalas Panevėžio policijoje: pavyzdinis kriminalistas augino kanapes
DABAR RODOMA
Skandalas Panevėžio policijoje: pavyzdinis kriminalistas augino kanapes
DABAR RODOMA
Strazdauskaitės artimųjų advokatas: dėmesys tėvams neduoda užmiršti tų kančių
DABAR RODOMA
Sužalotos mergytės iš Vilkaviškio 19-metė motina tepasakė vieną žodį
DABAR RODOMA
Kainų ekspertai: prekybininkai naudojasi paskutine proga daugiau užsidirbti
DABAR RODOMA
Už nealkoholinę Čepkelių netrauktinę – bauda
DABAR RODOMA
Pritrūko lėšų: valdžia mažina pažadus dėl vaiko pinigų
DABAR RODOMA
Lietuviai šventėms išsiruošė į pajūrį: tokio bumo kaip šiemet – dar nematę
DABAR RODOMA
Mockus „MG Baltic“ bylos apklausoje: negirdėjau nė vieno prašymo
DABAR RODOMA
„Dienos komentare“ – Skirmantas Malinauskas
DABAR RODOMA
Jaudinantis dukros ir tėvo susitikimas: ištars lemtingus žodžius
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų