REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Gleno Kanjonas - tikras rojaus kampelis ne tik gamtos mylėtojams, bet ir kiekvienam. Nesvarbu ar esate biologas, antropologas ar paprastas turistas, ši vieta paliks Jums neišdildomą įspūdį

REKLAMA
REKLAMA

Gleno Kanjonas susiformavo prieš maždaug 5 mln. metų. Kolorado plynaukštė, esanti JAV pietvakarinėje dalyje, iškilo į viršų ir su metais išdūlėjo, sukurdama dramatiškus peizažus, tarp jų ir Gleno kanjoną. Šis kanjonas, drauge su Pauel ežeru (angl. Lake Powell) ir Katarakta kanjonu, yra dalis Nacionalinės Poilsio teritorijos (angl. National Recreation Area ).

REKLAMA

Fotografo Januszo Leszczynski įamžintos nuotraukos, iš tiesų, gniaužia kvapą, tačiau, pasak jo, jos anaiptol neperteikia gamtinių sąlygų, kokiomis jam teko fotografuoti šiuos reginius. „Vienas iš sunkiausiai perteikiamų nuotraukose dalykų yra stiprus vėjas. Atrodė, kad nerimstantis vėjas tuo nustums tave nuo uolos“, - teigė J. Leszczynski.

Gleno Kanjonas garsėja ne tik įstabiais kraštovaizdžiais, bet ir gali pasigirti turtinga kultūrine istorija. Čia ištisus 11 500 metų gyvenvietes kūrė įvairiausios tautos. Viskas prasidėjo nuo priešistorės žmonių - medžiotojų bendruomenių, vėliau juos pakeitė Navajo, Paiute ir Hopi Indų gentys. XVI a. į kanjono regioną vykdavo ispanų tyrėjų grupės. Dar vėliau čia ėmė plūsti kalnakasiai ir nuotykių ieškotojai.

REKLAMA
REKLAMA

Stulbinantis Kolorado kraštovaizdis sukūrė puikias sąlygas atsirasti Gleno kanjono užtvankai, kuri užtvenkia Kolorado upę Arizonos valstijoje. Užtvankos tikslas yra tiekti vandenį sausos valstijos gyventojams. Dviejų šimtų šešiolikos metrų aukščio ir keturių šimtų septyniasdešimt penkių metrų ilgio užtvanka yra kritikuojama dėl neigiamos įtakos vietinei florai bei faunai, tačiau ji aprūpina vandeniu daugybę žmonių, gyvenančių gretimose trijose JAV valstijose, rašo environmentalgraffiti.com.

Statant užtvanką, kuri buvo baigta 1963 metais, taip pat buvo suformuotas ir Pauel dirbtinis ežeras. Tai didžiausias kada nors žmogaus sukurtas dirbtinis vandens telkinys. Didžiulis 300 km ilgio dirbtinis Kolorado upės vandens rezervuaras, užima apytikriai 5000 km² plotą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Užtvankos ir Pauel ežero sukūrimas visiškai pakeitė Gleno kanjono sandarą ir ekosistemą. Čia ėmė veistis pirminei kanjono aplinkai nebūdingi gyvūnai ir augalų rūšys, taip sunaikindamos maisto grandinę ir sukliudydamos bendrai kanjono ekosistemai.

Laimei, čia vis tik išliko kai kurios itin retos augalų ir gyvūnų rūšys, kaip antai lapinė raktažolė, pietvakarių Gluosnio musinukė (nykstantis paukštis), šiaurinė leopardinė varlė ir raukšlėtasis banginis (nykstanti žuvis).

Dėl nuolatinio žmonių įsikišimo į regiono ekosistemą, įskaitant gyvūnų maitinimą ir laužų deginimą, paminėtųjų ir kitų gyvųjų sutvėrimų likimas - tik laiko klausimas. Kasmet Gleno kanjonas pritraukia apie 4 mln. lankytojų iš viso pasaulio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų