REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžiausi pasaulio miestai

Kviečiame į trumpą pažintinę kelionę po didžiausius pasaulio miestus. Juose įdomu pasižvalgyti, nes būtent šiuose megapoliuose galima pajusti tvinkčiojant skubrų pasaulio pulsą.

REKLAMA
REKLAMA

10. Tokijas – per 8,3 mln. gyventojų

Tokijo bokštas (nuotr.Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)Tokijo bokštas (nuotr.Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)

Tokijas – Japonijos sostinė ir viena 47 Japonijos prefektūrų, įkurtų rytinėje Honšiū salos dalyje. Taip pat tai vienas didžiausių pasaulio miestų, kuriame gyvena 8 milijonai žmonių, o bendras gyventojų skaičius (skaičiuojant su priemiesčiais) didesnis nei 12 milijonų. Tokijuje įsikūrusi Japonijos vyriausybė ir imperatoriškieji rūmai. Nuo mažo žvejų kaimelio, vadinto Edo, jis išaugo iki milžiniško finansų ir prekybos centro, kuriame pagaminama iki 20 procentų visos šalies produkcijos.

REKLAMA

9. Meksikas – 8,84 mln.

Meksika (nuotr. SCANPIX)Meksika (nuotr. SCANPIX)


Meksikas – didžiausias Meksikos miestas ir politinis, ekonominis, kultūrinis bei finansinis šalies ir visos Lotynų Amerikos centras. Miestas su 8,84 milijonais gyventojų laikomas vienu didžiausių pasaulyje. Nors įkurta seisminėje srityje (didelis žemės drebėjimų pavojus, iš kurių bene didžiausias įvyko 1985-aisiais), ši sostinė – viena patogiausiai išsidėsčiusių ir gražiausių Šiaurės Amerikos žemyno miestų su plačiais bulvarais, apsodintais medžiais, daugybe prabangių pastatų, rūmų, restoranų, gerai prižiūrimais parkais, o gatvės primena Niujorką ar Paryžių.

REKLAMA
REKLAMA

8. Pekinas – 10,12 mln.

Pekino olimpinis stadionas (nuotr. SCANPIX)Pekino olimpinis stadionas (nuotr. SCANPIX)

Kinijos sostinė – vienas seniausių ir antras pagal dydį šalies miestas (po Šanchajaus). Dažniausiai turistų lankoma vieta – Didžioji kinų siena. Tai ilgiausias rankų darbo statinys pasaulyje, nusitęsęs nuo Šanhai perėjos rytuose iki Lop Nuro vietovės vakaruose. Dar viena ne mažiau populiari vieta – Uždraustasis miestas, dabar žinomas kaip meno muziejus su didele Kinijos meno kolekcija.

7. Seulas – 10,45 mln.

Tai didžiausias Pietų Korėjos miestas ir šalies sostinė. Seulas kasmet sparčiai auga, o šiandien jame gyvena daugiau nei 10 milijonų gyventojų. Pietų Korėjos sostinė – svarbus politinis, socialinis, ekonominis ir kultūrinis Rytų Azijos centras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

6. Maskva – 10,50 mln.

Rusijos sostinė Maskva laikoma didžiausiu Europos miestu. Tai ne tik šalies sostinė, bet ir svarbus politinis, kultūrinis bei ekonominis Rusijos centras. Maskva laikoma Rusijos baleto ir kitų menų širdimi. Ji taip pat garsi ir Palaimintojo Vasilijaus soboru su rytietiškais svogūno formos stogais, gerai prižiūrimu metropolitenu, kuriuo kasdien naudojasi milijonai keleivių.

Maskva (nuotr.businessinsider.com) (nuotr. Gamintojo)Maskva (nuotr.businessinsider.com) (nuotr. Gamintojo)

5. San Paulas – 11,03 mln.

Tai didžiausias Brazilijos miestas bei San Paulo valstijos sostinė, laikoma pagrindiniu šalies ekonomikos centru. Reikiamo namo San Paule paieška gali priminti adatos ieškojimą šieno kupetoje. Čia gyvena daugiau nei 11 milijonų žmonių, o pastatai nėra itin aukšti – vos vienas kitas aukštesnis nei 200 metrų. Miesto centre – net 4 svarbūs universitetai, daugybė meno galerijų, leidyklų ir švytinčių prašmatnių dangoraižių.

REKLAMA

4. Stambulas – 11,37 mln.

Stambulas – didžiausias Turkijos miestas ir uostas, nusidriekęs abipus Bosforo sąsiaurio ir Marmuro jūros Auksinio rago įlankoje. Tai – kontrastų miestas, ne tik jungiantis du žemynus, bet ir skirtingas kultūras, šurmuliuojantis triukšmingomis gatvelėmis ir stebinantis moderniais prekybos ir verslo centrais. Viešint Stambule galima leistis į įspūdingą kelionę laivu po Bosforą. Tokiu būdu keliaujant galima apžiūrėti miesto siluetus, Europos tvirtovę, įkurtą siauriausioje Bosforo sąsiaurio vietoje, Genujos pilies griuvėsius, Azijos tvirtovę ir Beykoz žvejų kaimelį.

REKLAMA

Stambulas (nuotr. SCANPIX)Stambulas (nuotr. SCANPIX)

3. Delis – 12,25 mln.

Delis – didžiausias Indijos miestas ir antras pagal žmonių skaičių (aštuntas pasaulyje), jame gyvena 12 milijonų žmonių su dar beveik 22 milijonais priemiesčiuose. Delis įkurtas Himalajų papėdėje, kur kiekvienas akmuo gali papasakoti savo istoriją. Tai vienas seniausių Indijos miestų, kuriame jau 3000 metų gyvena skirtingų kultūrų ir religijų tautos.

Indija (Nuovaturas.nuotr.) (nuotr. Gamintojo)Indija (Nuovaturas.nuotr.) (nuotr. Gamintojo)

2. Karačis – 12,99 mln.

Karačis, įkurtas pietų Sindo provincijoje Pakistane – didžiausias šalies miestas su beveik 13 milijonų gyventojų. Tai pagrindinis Pakistano pasilinksminimo, menų, mados, reklamos, išsimokslinimo ir medicinos tyrinėjimo centras. Čia verta aplankyti Vizirio rūmus ir Nacionalinį Pakistano muziejų, kuriame saugoma daugybė šalies praeitį menančių eksponatų. Taip pat vertėtų pamatyti Empreso turgų, pastatytą pagal visas gotikos taisykles.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1. Šanchajus – 13,83 mln.

Šanchajus (Kinija) – didžiausias ir labiausiai išsivystęs Kinijos miestas. Prieš šimtmetį jis buvo laikomas kosmopolitiškiausiu miestu, bet per Mao Zedongo erą šią šlovę prarado. Dabar miestas bando atgauti pozicijas ir yra laikomas vienu didžiausių pasaulyje ekonominių centrų, be to – ir modernios architektūros pavyzdžiu. Čia yra 28 pastatai, aukštesni nei 200 metrų.

Parengė Rasuolė Čepulinskaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų