2012.04.16 13:34

Didysis Romos poetas Vergilijus (Publijus Vergilijus Maronas, 7019 m.pr.Kr.) medų vadino kvapiąja dangaus dovana.

Pienas (nuotr. SCANPIX)

Pienas (nuotr. SCANPIX)

Pavasario pabaigoje ir ištisą vasarą iš medingųjų žiedų bitelės renka saldų skystį – nektarą. Jame yra trijų rūšių cukraus: sacharozės, destrozės ir levuliozės, arba fruktozės. Sacharozė, arba švendrinis cukrus, yra pati saldžiausia. Nektaras, patekęs į bitės medaus pūslę, susimaišo su ten esančiu fermentu invertaze, kurios veikiama sacharozė skaidosi į – destrozę ir levuliozę (gliukozę ir fruktozę).

Nektare yra apie 50 % vandens. Bitės jį sutirština: šviežią, skystą medų jos po truputį pila į korio akutes, kad greičiau išgaruotų vandens perteklius. Vėliau avilio darbuotojos medų kilnoja iš akelės į akelę, pildamos ne tiesiog į korio akutę, bet tepdavo jos sieneles. Medus, plonu sluoksneliu tekėdamas į akutės dugną, taip pat netenka daug vandens.

Subrendusiame meduje lieka tik apie 20 % vandens, o visa kita esti sausos medžiagos. Meduje yra fermentų, dekstrinų, vitaminų, mineralinių medžiagų, organinių rūgščių, taip pat aromatinių medžiagų, kurios saldžiajam produktui suteikia malonų skonį bei aromatą. Kuo daugiau destrinų meduje, tuo jis sunkiau kristalizuojasi, o susikristalizavęs esti minkštas.

REKLAMA

Iš medaus galima pagaminti daugybę įvairiausių gėrimų.

Piene ir jo produktuose yra svarbių žmogaus organizmui vitaminų - A, B1, B2. Vitamino C pienas turi nedaug - 1 mg 100 ml pieno. Be minėtų medžiagų, piene gausu įvairių fermentų ir hormonų, padedančių medžiagų apykaitos procesams, antibakterinių medžiagų, slopinančių mikroorganizmų dauginimąsi, dujų, pigmentų ir kt. Nustatyta, kad pienas turi daugiau kaip 100 įvairių medžiagų. Pienas, vartojamas kartu medumi, gali būti ne tik tradicinis vaistas, bet ir puikus gėrimas, jei jį paįvairinsime kitais ingredientais.

Pienas su apelsinų sultimis

60 g medaus, apelsino sultys,

0,5 citrinos sultys, 0,5 l šalto pieno.

1-2 šaukštuose pašildyto pieno ištirpinkite medų, atvėsinkite, supilkite likusį pieną, sultis ir išplakite mikseriu.

Pienas su mėtomis

50 g medaus, 0,5 l pieno, šaukštas mėtų sirupo.

Į pašildytą mėtų sirupą sudėkite medų ir gerai išmaišykite. Po to supilkite šaltą pieną, išplakite ir tuojau patiekite.

Šaltas pienas su medumi

60 g medaus, 0,5 l šalto pieno.

Truputį pašildytame piene ištirpinkite medų, atvėsinkite ir išplakite mikseriu.

Pienas su abrikosais

60 g medaus,

4 abrikosai,

0,5 l pieno.

Iš prinokusių nuplautų abrikosų  pašalinkite kauliukus ir supjaustykite gabaliukais. Sudėkite į stiklainį, užpilkite medumi, sumaišykite ir 1 valandą palaikykite šiltoje vietoje. Po to pertrinkite per sietelį, užpilkite pienu, sumaišykite ir išplakite mikseriu. Galite plakinį pagardinti 50 ml morkų sultimis. Pagal šį receptą galima gaminti pieną su braškėmis, avietėmis, persikais. 3 porcijoms reikia dėti 100 g uogų.

Pienas su kiaušiniu

40g medaus,

kiaušinis,

120 g pieno

Į dubenėlį įdėkite 40 g medaus, įmuškite kiaušinį ir maišydami įpilkite 120 g pieno. Viską išmaišę perkoškite.

Patogiausias būdas sužinoti daugiau - sekti naujienas mūsų „Facebook“ paskyroje!

Nėra komentarų. Būk pirmas - komentuok!

Top Video

Farai. Klaipėdoje BMW lėkė tarsi viesulas: taranavo automobilį ir išrovė medį
DABAR RODOMA
Farai. Klaipėdoje BMW lėkė tarsi viesulas: taranavo automobilį ir išrovė medį
DABAR RODOMA
„Pasikalbėkim #IŠNAMŲ“ su Zuokiene apie savanorystę COVID-19 židinyje ir nemalonų vyro akibrokštą
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Nausėda gimtadienį sutiko Nidoje, keturių žvaigždučių viešbutyje
DABAR RODOMA
TV3 žinios. Lietuvoje savaitgalį – susirgimų koronavirusu šuolis
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Egzaminai prasidės birželio 22 d.: aiškėja tvarka, kaip jie vyks
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Koronaviruso židiniai plečiasi globos namuose: sergančiųjų daugėja Antaviliuose, Širvintose
DABAR RODOMA
Vilniaus centre užpultas Anušauskas su žmona: ieško kaltininko
DABAR RODOMA
Gero vakaro šou. Sesutės Emilija ir Martyna pasakė, kuo užsiima jų tėtis
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Mįslingas trenerio nužudymas: kūną paslėpė taip, kad nesuuodė net tarnybiniai šunys
DABAR RODOMA
Prieš srovę. Kaimynė gyvenimą pavertė tikru pragaru: nufilmavo, kas vyksta rytą vakarą
REKLAMA
Lašišos kotletukai
Dar vienoje pavasariškoje TV3 laidoje „La Maistas“, nuostabiais žiedais nusėtoje lauko virtuvėje šefai Tomas Rimydis ir Vylius Blauzdavičius pademonstravo kaip išsivirti tobulą ...
Keptos bulvės (nuotr. Shutterstock.com)
Ar ir jūs darote šias maisto gaminimo klaidas? Džeimsas Oliveris pasakė, kokias klaidas daugelis daro orkaitėje kepdami bulves. Ant grilio kepta mėsa neįsivaizduojama ...
Naminiai Kijevo kotletai (Nuotr. Lithuanian in the USA)
„Kai ruošite mėsą kotletams svarbu gerai išmušti vištieną, kad ji būtų plona ir ir galėtumėte lengvai susukti į kotletą. Gaminimo procesas ilgai neužtruks, jeigu iš anksto ...
Sūdyta lašiša (nuotr. Organizatorių)
Dar vienoje pavasariškoje TV3 laidoje „La Maistas“, nuostabiais žiedais nusėtoje lauko virtuvėje šefai Tomas Rimydis ir Vylius Blauzdavičius pademonstravo kaip išsivirti tobulą ...
Vištienos kepsneliai (Nuotr. Gamink su Audrone)
„Taukšt ir gardūs vištienos kepsneliai ant stalo. Beje, visai neplanavau kepti vištienos kepsnelių, bet kai po ranka vis dar yra cukinijų ir taip mano mėgstamų paprikų, nuodėmė ...
REKLAMA

×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų