2012.04.16 13:34

Didysis Romos poetas Vergilijus (Publijus Vergilijus Maronas, 7019 m.pr.Kr.) medų vadino kvapiąja dangaus dovana.

Pienas (nuotr. SCANPIX)

Pienas (nuotr. SCANPIX)

Pavasario pabaigoje ir ištisą vasarą iš medingųjų žiedų bitelės renka saldų skystį – nektarą. Jame yra trijų rūšių cukraus: sacharozės, destrozės ir levuliozės, arba fruktozės. Sacharozė, arba švendrinis cukrus, yra pati saldžiausia. Nektaras, patekęs į bitės medaus pūslę, susimaišo su ten esančiu fermentu invertaze, kurios veikiama sacharozė skaidosi į – destrozę ir levuliozę (gliukozę ir fruktozę).

Nektare yra apie 50 % vandens. Bitės jį sutirština: šviežią, skystą medų jos po truputį pila į korio akutes, kad greičiau išgaruotų vandens perteklius. Vėliau avilio darbuotojos medų kilnoja iš akelės į akelę, pildamos ne tiesiog į korio akutę, bet tepdavo jos sieneles. Medus, plonu sluoksneliu tekėdamas į akutės dugną, taip pat netenka daug vandens.

Subrendusiame meduje lieka tik apie 20 % vandens, o visa kita esti sausos medžiagos. Meduje yra fermentų, dekstrinų, vitaminų, mineralinių medžiagų, organinių rūgščių, taip pat aromatinių medžiagų, kurios saldžiajam produktui suteikia malonų skonį bei aromatą. Kuo daugiau destrinų meduje, tuo jis sunkiau kristalizuojasi, o susikristalizavęs esti minkštas.

REKLAMA

Iš medaus galima pagaminti daugybę įvairiausių gėrimų.

Piene ir jo produktuose yra svarbių žmogaus organizmui vitaminų - A, B1, B2. Vitamino C pienas turi nedaug - 1 mg 100 ml pieno. Be minėtų medžiagų, piene gausu įvairių fermentų ir hormonų, padedančių medžiagų apykaitos procesams, antibakterinių medžiagų, slopinančių mikroorganizmų dauginimąsi, dujų, pigmentų ir kt. Nustatyta, kad pienas turi daugiau kaip 100 įvairių medžiagų. Pienas, vartojamas kartu medumi, gali būti ne tik tradicinis vaistas, bet ir puikus gėrimas, jei jį paįvairinsime kitais ingredientais.

Pienas su apelsinų sultimis

60 g medaus, apelsino sultys,

0,5 citrinos sultys, 0,5 l šalto pieno.

1-2 šaukštuose pašildyto pieno ištirpinkite medų, atvėsinkite, supilkite likusį pieną, sultis ir išplakite mikseriu.

Pienas su mėtomis

50 g medaus, 0,5 l pieno, šaukštas mėtų sirupo.

Į pašildytą mėtų sirupą sudėkite medų ir gerai išmaišykite. Po to supilkite šaltą pieną, išplakite ir tuojau patiekite.

Šaltas pienas su medumi

60 g medaus, 0,5 l šalto pieno.

Truputį pašildytame piene ištirpinkite medų, atvėsinkite ir išplakite mikseriu.

Pienas su abrikosais

60 g medaus,

4 abrikosai,

0,5 l pieno.

Iš prinokusių nuplautų abrikosų  pašalinkite kauliukus ir supjaustykite gabaliukais. Sudėkite į stiklainį, užpilkite medumi, sumaišykite ir 1 valandą palaikykite šiltoje vietoje. Po to pertrinkite per sietelį, užpilkite pienu, sumaišykite ir išplakite mikseriu. Galite plakinį pagardinti 50 ml morkų sultimis. Pagal šį receptą galima gaminti pieną su braškėmis, avietėmis, persikais. 3 porcijoms reikia dėti 100 g uogų.

Pienas su kiaušiniu

40g medaus,

kiaušinis,

120 g pieno

Į dubenėlį įdėkite 40 g medaus, įmuškite kiaušinį ir maišydami įpilkite 120 g pieno. Viską išmaišę perkoškite.

Patogiausias būdas sužinoti daugiau - sekti naujienas mūsų „Facebook“ paskyroje!

Nėra komentarų. Būk pirmas - komentuok!

Top Video

Kosinčia keleive pasiskundęs autobuso vairuotojas po savaitės mirė nuo koronaviruso
DABAR RODOMA
Kosinčia keleive pasiskundęs autobuso vairuotojas po savaitės mirė nuo koronaviruso
DABAR RODOMA
Farai. Tokio veikėjo „Farai“ jau seniai nefiksavo: epizodas virto tikra tragikomedija
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Profesorius Kasiulevičius įvardijo Lietuvos ir pasaulio galimus scenarijus dėl koronaviruso
DABAR RODOMA
Nepaprasta prieglaudoje gyvenančio keturkojo istorija: visus pasitinka su šypsena
DABAR RODOMA
Sunku patikėti: išsitraukė kamerą pamačius, kaip moteris pilasi kurą
DABAR RODOMA
Farai. „Farų“ operatorius tapo neblaivaus taksisto įniršio taikiniu: tokio protrūkio nesitikėjo
DABAR RODOMA
Moterys parduotuvėje susimušė dėl tualetinio popieriaus: pamatykite vaizdo įrašą
DABAR RODOMA
Užfiksuotas smurto protrūkis vienoje Lietuvos mokykloje
DABAR RODOMA
Farai. Pamatę, kas po avarijos liko iš BMW, pareigūnai liko priblokšti: išgirdo fantastinę istoriją
DABAR RODOMA
Prieš srovę. Vaikų teisės su tarnybomis laužėsi į butą: mama ir dukra laukė susigūžusios
REKLAMA
Mėsos atšildymas (nuotr. Shutterstock.com)
Virimas namuose turi daug privalumų. Tyrimai rodo, kad namuose paruošto maisto valgymas dažniau padeda patenkinti visus būtinus mitybos poreikius. Tačiau tikrai svarbu laikytis ...
Velykiniai patiekalai iš silkės
Artėjančių Velykų proga TV3 žiūrovų pamėgtos kulinarinės pokalbių laidos „Virtuvės istorijos“ vedėjai Ilona Juciūtė ir šrilankietis Dilanas Dampella Gamage dalinasi net ...
Žuvies kepsneliai (Nuotr. Lithuanian in the USA)
„Kepsneliai gavosi tikrai labai gardūs, todėl labai siūlau išbandyti ir paįvairinti savo užkandžių ar pietų meniu. Bacalaitos skanūs ne tik karšti, bet ir atšalę, bei dera su ...
Tomo suktinis su kiauliena (nuotr. Organizatorių)
Šventinėje „La Maistas“ laidoje šeimininkaus trys vyrai – nuolatiniai laidos šefai Tomas Rimydis ir Vylius Blauzdavičius bei laidos vedėjas Mindaugas Rainys. Vyrų kredo – ...
„La maistas“ (nuotr. Organizatorių)
Artėja spalvingiausios metų šventės – Šv. Velykos, taigi TV3 laidos „La Maistas“ šefai Tomas Rimydis ir Vylius Blauzdavičius bei laidos viešnia Ieva Pikžirnytė ne tik gamino ...
REKLAMA

×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų