REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visą žiemą laukėme pavasario. Ne kalendorinio, o tikrojo. Kai daug saulės, šviesaus giedro dangaus ir šilto oro. Deja, šis ilgai lauktas metas vis niekaip neateina, o ir atėjęs daugumai žmonių dažnai tampa nemalonumų kupinu laiku. Užklumpa naujos ligos, paūmėja seni lėtiniai negalavimai. Žinokite ir būkite sau dėmesingesni!

REKLAMA
REKLAMA

Per nervus į skrandį

Ko gero, labiausiai paplitusi pavasario sezono liga – opaligė. Medikai iki šiol negali atsakyti su kuo konkrečiai susijusios pavasarinės skrandžio problemos. Aišku viena –opą turintiems žmonėms nelengva pereiti iš žiemos gyvenimo stiliaus į pavasario. Visų pirma dėl mitybos: žiemą maitinamės sočiai ir dažniausiai nepaisome sveikos mitybos principų, o atėjus pavasariui stengiamės rinktis lengvesnius maisto produktus. Organizmas tokiai kaitai priešinasi.

REKLAMA

Didelę reikšmę turi ir psichologiniai veiksniai. Medikai pastebėjo, kad dauguma žmonių pavasarį ima elgtis nervingai – nesusivaldo, pykstasi su artimaisiais, perdėtai reaguoja į pastabas. Neigiamos emocijos – tiesus kelias į skrandžio ir žarnyno sutrikimus. Taigi, tik ramybė ir savitvarda apsaugo nuo galimo priepuolio. Svarbi ir dieta: atsisakykite aštrių, rūgščių, rūkytų maisto produktų, kavos, šviežios duonos, riebių mėsos sultinių, ir be abejo, alkoholio ir rūkalų.

REKLAMA
REKLAMA

Gali paūmėti ir kita ypač nemaloni liga – hemorojus, todėl stenkitės, kad gerai dirbtų virškinamasis traktas.

Lengvų batelių įkaitės

Medikai pastebėjo, kad atšilus orams labai padažnėja nusiskundimų dėl cistitų ir pielonefritų. Pirma šių ligų paūmėjimo priežastis – sušalimas, juk dauguma damų, vos pajutusios šilumą, nepagalvodamos apie pasekmes, nebedėvi pėdkelnių, avi lengvus batelius.

Šias ligas gali išprovokuoti ir infekcijos, o cistitą – ir prasta asmeninė higiena. Medikai perspėja, kad negydomas cistitas gali tapti chronišku. Todėl pastebėjus pirmus ligos požymius: skausmingą šlapinimąsi, raižymą pilve – reikia nesigydyti pačiam, o kreiptis į urologus, nes okupavusios šlapimo pūslę bakterijos gali patekti ir į inkstus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Idealios sąlygos peršalti

Padvelkus pavasariniams vėjams padidėja rizika peršalti ar „pasigauti“ gripą. Permainingas drėgnas oras, nuo žemės dar kylantis šaltis, po žiemos nusilpęs imunitetas ir net menkas kontaktas su segančiu žmogumi, pasak medikų, yra idealios sąlygos infekcinėms, bronchų ir plaučių ligoms. Nuo sezoninių peršalimų nesame apsaugoti nė vienas, todėl labai svarbi profilaktika: tinkama mityba, antivirusiniai preparatai, gerai subalansuotos vitaminų dozės, kruopšti asmeninė higiena. Šios priemonės padeda nugalėti virusus ir sustiprina imunitetą.

REKLAMA

Kartu su tradiciniais sezoniniais peršalimais paūmėja ir jų galimos komplikacijos, pvz., haimoritas. Ši nemaloni liga gali būti paprastos slogos pasekmė. Ligonį kankina ne tik užgulta nosis, bet ir aukšta temperatūra, galvos skausmas, o įprastos gydymo priemonės nepadeda. Medikai primena, kad sinusitų gydymas (o jiems priklauso ir haimoritas) turi būti kompleksinis: reikia atlikti rentgeno tyrimą, kai kuriais atvejais imami pasėliai, leidžiantys nustatyti, kokios bakterijos sukėlė uždegimą. Priklausomai nuo tyrimų rezultatų, skiriama antibiotikų arba vaistų nuo grybelio.

REKLAMA

Spuogų aukos

Dar vienas pavasario požymis – chroniškų odos ligų paūmėjimas. Čia kaltas per žiemą nusilpęs ir todėl nepakankamai organizmą saugantis imunitetas. Spuogų aukomis tampa ne tik paaugliai, bet ir 20–40 metų moterys. Gydytojai dermatologai sako, kad spuogus lemia įvairūs dažniausiai seborėjinio pobūdžio veiksniai, dėl kurių riebalų liaukos nebesusitvarko su savo funkcijomis.

Situaciją gali pabloginti skrandžio ir žarnyno problemos, pastovūs stresai ir depresinės situacijos. Pavasarį gali paaštrėti ir neurodermitas, egzema, psoriazė. Be to, pavasarį suaktyvėja ir įvairūs neigiamai odą veikiantys mikroorganizmai. Visų pirma, poodinė erkė, sukelianti demodekozę – rožinius inkštirus ir alerginį konjunktyvitą – akių junginės uždegimą. Šis parazitas nepavojingas, kol organizmo apsauga stipri, todėl svarbu laiku pastiprinti imunitetą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Norint išvengti panašių dermatologinių nemalonumų, medikai siūlo vartoti reikiamų vitaminų, o jei jau per vėlu, nedelsiant kreiptis į gydytoją.

Be to:

Gali paūmėti osteochondrozė, prasčiau gali pasijusti cukriniu diabetu sergantys žmonės. Permainingi orai nepalankūs ir hipertonikams. Dar viena dažna „sezoninė“ problema yra venų ligos. Kasmet vis anksčiau aktyvios tampa erkės – pasiskiepykite.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų