REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kovo 24 d. kasmet minima Tarptautinė tuberkuliozės diena. Tie kurie susidūrė su šia sunkia liga, žino: ji nesirenka aukų nei pagal amžių, lytį ar socialinį sluoksnį, taigi gali užklupti bet kurį iš mūsų. Žinoma, geriau niekada nesusitikti su ja akis į akį, bet žinoti, kaip ją atpažinti, reikia.

REKLAMA
REKLAMA

Pradžiai šiek tiek faktų

Tuberkuliozės lazdelę Micobakterium tuberculosis – tuberkuliozės sukėlėją, 1882 metų kovo 24 d. atrado vokiečių mokslininkas Robertas Kochas, todėl ji dar yra vadinama Kocho bacila. Jam už šį atradimą 1905 metais buvo suteikta Nobelio premija.

REKLAMA

Per pastaruosius 10 metų visame pasaulyje išaugo susirgimų tuberkulioze skaičius, net vienas trečdalis žemės gyventojų yra užsikrėtę šia liga. Nuo tuberkuliozės miršta daugiau žmonių, nei nuo bet kokios kitos infekcinės ligos. Tuberkulioze kasmet suserga 8 milijonai žmonių ir trys milijonai iš jų miršta, t.y., 1 žmogus kas 10 sekundžių. Kasdien nuo šios ligos visame pasaulyje miršta apie 200 vaikų. Vienas sergantis atvira tuberkuliozės forma žmogus per metus gali užkrėsti iki 10–20 sveikųjų. Per praėjusius metus pas mus diagnozuota 1532 nauji tuberkuliozės atvejai. Valstybei vieno ligonio išgydymas kainuoja vidutiniškai 6-7 tūkst. litų.

REKLAMA
REKLAMA

Kas yra tuberkuliozė?

Tuberkuliozė (TB) – liga, neduoda ramybės žmonėms jau tūkstančius metų. Jos pėdsakai rasti net Senovės Egipto mumijose. Tai infekcinė liga, kurios užkratas plinta oro lašeliniu būdu ir patekęs į žmogaus organizmą pažeidžia ne tik plaučius, bet ir kaulus, inkstus, smegenis. Užkrėtimo šaltinis yra sergantis atvira plaučių tuberkuliozės forma žmogus. Įkvepiamame ore yra 200-500 kartų daugiau bakterijų nei iškvepiame. Užsikrėsti gali bet kuris iš mūsų, tačiau dažniausiai užsikrečia tie, kurie turi artimus kontaktus su tokiu žmogumi. Negydomas TB sergantis žmogus gali mirti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiekvieno žmogaus reakcija į infekciją yra individuali, tačiau dažniausiai suserga tie, kurių imuninė sistema yra nusilpusi.

Imuninę sistemą silpnina:

• Nepakankama, nevisavertė mityba

• Chroniškas stresas

• Rūkymas

• Alkoholis

• Hormoninių preparatų vartojimas

• AIDS/ŽIV

• Kitos ligos (dukrinis diabetas, opaligės, chroniškos plaučių ligos)

Pagrindiniai tuberkuliozes simptomai:

Ilgalaikis kosulys (daugiau kaip trys savaitės)

Skausmas krūtinės plote

• Atsikosėjimas ar skrepliavimas krauju

• Kūno masės sumažėjimas

• Apetito praradimas

• Padidėjęs prakaitavimas (ypač naktį)

• Bendra bloga savijauta ir silpnumas

• Periodiškai pakylanti kūno temperatūra

Taigi, jei jūs įtariate, kad galite sirgti tuberkulioze, kuo greičiau kreipkitės į šeimos gydytoją arba tiesiai tuberkuliozines ligonines. Jei kosite, užsidenkite burną nosine ir niekada nespjaukite skreplių ant žemės. Jums būtinai reikia pasidaryti mikroskopinę skreplių analizę ir krūtinės ląstos rentgeno nuotrauką. Jei tuberkuliozės diagnozė pasitvirtins, nepulkite į neviltį: tuberkuliozė išgydoma!

REKLAMA

Tačiau, tai ilgas procesas, trunkantis apie 6–8 mėn. Gydantis reikia griežtai laikytis gydymo reikalavimų (nustatytu laiku apsilankyti pas gydytoją, gerti vaistus), priešingu atveju nepasveiksite. Ir jokiu būdu savavališkai nenutraukite pradėto gydymo.

Taip pat skaitykite:

Kaip mūsų vaikai gydomi nuo tuberkuliozės?

Tuberkuliozės bacila tebekerta

Tuberkuliozė tampa didžiausia jaunų moterų žudike

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų