REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulio Sveikatos Organizacija (PSO) informuoja, jog Europoje vis labiau plinta medikamentams atsparios tuberkuliozės virusas. PSO teigia parengusi planą, kurio pagalba turėtų būti išgelbėta apie 120 000 žmonių gyvybių bei sutaupyta bent 12 milijardų JAV dolerių.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip praneša internetinis portalas Bloomberg.com, PSO išplatintame pareiškime yra itin susirūpinta naujos tuberkuliozės bangos mastais. Europoje sergamumas šia liga vos per metus (nuo 2008 iki 2009) išaugo net tris kartus. Pažymima, jog net šešios pirmosios daugiausiai susirgimų savo šalyje fiksuojančios pasaulio valstybės yra iš Senojo žemyno.

REKLAMA

Londono Brento rajoną šiuo metu galima tituluoti Vakarų Europos tuberkuliozės sostine. Rajone, kuriame stovi garsusis Wembley stadionas, tuberkuliozės susirgimų yra užregistruojama daugiau nei Malavio Karongos srityje, nepaisant to, jog pastarojoje Afrikos vietovėje dar ir dabar pasitaiko susirgimų raupsais.

Netinkamas gydymas bei prasta oru plintančių infekcijų kontrolė laikytina esmine tokių Europai nemalonių tendencijų priežastimi. Pasak PSO atstovo Hanso Kluge, iš esmės dėl to galima kaltinti tik žmonių neatsakingumą. Kaip vieną iš išeičių ponas Kluge siūlo platesnį ir aktyvesnį visų įsitraukimą į kovą su šia liga.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal PSO prognozes, jau iki 2015 metų Europos valstybės tikisi, jog sugebės diagnozuoti apie 85% susirgimo tuberkulioze atvejų, iš kurių bent 75% pavyktų sėkmingai pagydyti. Kad taip ir įvyktų, kovoje su tuberkulioze yra reikalingas tinkamas ir itin atsakingas Europos valstybių veiksmų planų parengimas ir įgyvendinimas. Šiuo atveju yra būtina skatinti šalių gyventojų budrumą bei nuolatos tobulinti gydymo priemones. Pasistengti tikrai yra dėl ko, mat, remiantis PSO duomenimis, 2009 metais iš realiai priskaičiuojamų 81 000 susirgimo atvejų tebuvo identifikuoti vos 34% susirgimų, o iš jų pagydyta tik 22%.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei PSO užsibrėžti tikslai bus įgyvendinti, europiečiai galėtų išsaugoti ne tik apie 120 000 žmonių gyvybių, bet ir sutaupyti maždaug 5 milijardus dolerių, kurie dabar yra prarandami dėl kritusio produktyvumo. Jei prevenciniai veiksmai prieš tuberkuliozę pasiteisins, dar net 7 milijardai dolerių būtų išsaugoti dėka ateityje sumažėsiančių susirgimų.

Taip pat skaitykite:

Kaip mūsų vaikai gydomi nuo tuberkuliozės?

Tuberkuliozės bacila tebekerta

Italijoje daugiau nei 70 naujagimių užkrėsti tuberkulioze

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų