REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulyje yra tiek daug nuostabių vietų, kad neabejotina, jog didžiausių gamtos stebuklų sąrašo kiltų daug nesutarimų ir diskusijų. Tinklalapis touropia.com pateikia tik vieną iš galimų versijų, kaip galėtų atrodyti pasaulio gamtos stebuklų sąrašas.

REKLAMA
REKLAMA

10. Sachara

Sachara (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)Sachara (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)

Sachara – didžiausia karštoji dykuma, užimanti beveik visa Šiaurės Afrikos teritoriją ir savo dydžiu prilygstanti Jungtinėms Amerikos valstijoms. Nors daugelis mano, kad didžioji dalis dykumos – smėlio kopos, tai mitas, nes didžiąją dalį dykumos sudaro kieta uolinga plynaukštė su labai mažai smėlio. Sacharoje per metus iškrenta rekordiškai mažas kritulių kiekis ir net drėgniausiuose dykumos regionuose gali nelyti ištisus metus.

REKLAMA

9. Ha Long įlanka

Ha Long įlanka (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)Ha Long įlanka (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)

Ha Long įlanka – tai Šiaurės Vietname esanti 120 kilometrų ilgio pakrantės linija ir pažodžiui šis verčiamas kaip „nykstančių drakonų įlanka“. Šioje įlankoje yra tūkstančiai salų, kiekviena jų pasižymi vešlia džiunglių augmenija. Salose esama daugybės paslaptingų urvų, vaizdingų ežerų, o kai kurios salos tapusios žvejų gyvenvietėmis, tad apsilankius Ha Long įlankoje galima išvysti pliūduriuojančius žvejų kaimus.

REKLAMA
REKLAMA

8. Everesto kalnas

Everesto kalnas (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)Everesto kalnas (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)

Everesto kalnas yra 8848 metrų aukščio ir yra pats aukščiausias kalnas Žemėje. Šis kalnas stūkso Nepalo ir Tibeto pasienyje. Aukščiausia pasaulyje viršukalnė vilioja alpinistus iš viso pasaulio. Kopdami į Everestą alpinistai turi įveikti daug sunkumų, tokių kaip aukščio ligos, prastos oro sąlygos. Pasitaiko atvejų, kai bandydami įlipti į šią viršukalnę žmonės miršta – pasiklysta pūgoje, sušąla, tad ekspedicijos šalia alpinistų maršrutų dažnai suranda alpinistų lavonų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

7. Antarktida

Antakrtika (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)Antakrtika (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)

Antarktida yra pats šalčiausiais, sausiausias ir vėjuočiausias žemynas. Nors apie 98% Antarktidos padengta ledu, šį regioną galima vadinti didžiausia žemėje dykuma, nes joje iškrenta labai mažai kritulių. Antarktidoje klimatas yra šaltesnis nei Arktyje, bet čia gyvena Antarktidos pingvinai, mėlynieji banginiai, orkos ir ruoniai.

6. Didysis barjerinis rifas

Didysis barjerinis rifas (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)Didysis barjerinis rifas (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)

Didysis barjerinis rifas yra didžiausia pasaulyje koralų rifų sistema, besitęsianti daugiau nei 3000 kilometrų. Tai vienintelis rifas Žemėje, kuris gali būti matomas iš kosmoso ir tai yra didžiausia pasaulyje vieningas darinys iš gyvų organizmų. Didysis barjerinis rifas sudarytas iš milijonų įvairių mikroorganizmų, jame taip pat gyvena gėlavandeniai jūrų vėžliai, delfinai, banginiai, jūros gyvatės, žuvys.

REKLAMA

5. Didysis kanjonas

Didysis kanjonas (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)Didysis kanjonas (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo

Didysis kanjonas yra įsikūręs šiaurinėje Arizonoje ir yra viena labiausiai turistų lankomų vietų Jungtinėse Amerikos Valstijose. Per kelis milijonus metų Kolorado upės kanjono gylis pasiekė 1,6 km plotį ir 446 km ilgį. Didysis kanjonas nėra giliausias ir ilgiausias kanjonas pasaulyje, bet jo išskirtinis kraštovaizdis žavi turistus iš viso pasaulio.

4. Iguazu kriokliai

Iguazu kriokliai (nuotr. Gamintojo)Iguazu kriokliai (nuotr. Gamintojo)

Vienas iš didžiųjų pasaulio gamtos stebuklų – Iguacu kriokliai yra Brazilijos ir Argentinos pasienyje. Krioklių sistemą sudaro 275 kriokliai, išsidėstę Igvasu upėje. Dauguma krioklių yra apie 64 metrų aukščio,– įspūdingiausias jų Velnio gerklės, 82 metrų aukščio.

REKLAMA

3. Amazonė

Amazonė (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)Amazonė (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)

Amazonė yra didžiausia pasaulyje upė. Šioje upėje ir jos baseine gyvena daugiau kaip 3 tūkst. rūšių žuvų ir vis dar atrandama naujų jų rūšių šiame regione. Amazoninės regione auga daugiau nei pusė planetos atogrąžų miškų. Tai didžiausias tropinių miškų masyvas, kurio biologinei įvairovei niekas neprilygsta.

2. Galapagų salos

Galapagų salos (nuotr.flickr.com) (nuotr. Gamintojo)Galapagų salos (nuotr.flickr.com) (nuotr. Gamintojo)


Galapagų salos yra nedidelis salynas vulkaninės kilmės salynas Ramiojo vandenyno rytinėje dalyje, priklausantis Ekvadorui. Salos yra gana atokios ir izoliuotos – nuo Pietų Amerikos žemyno jas skiria 1000 km. Šis salynas pasaulyje garsėja savo unikalia salų ekosistema, kuri ir įkvėpė Charleso Darwino natūralios atrankos teoriją. Lankyti šias salas patogiausia užsisakius kelionę laivu, tiesa, turizmo kompanijų siūlomos išvykos į Galapagų salas nėra pigios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1. Serengečio nacionalinis parkas

Serengeti (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)Serengeti (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)


Serengečio nacionalinis parkas yra įsikūręs šiaurės vakarų Tanzanijoje ir tęsiasi iki pietvakarių Kenijos. Šiame regione fiksuojama didžiausia žinduolių populiacija ir judėjimas visoje planetoje – čia prikaičiuojama apie vienas milijonas antilopių gnu ir apie 200 tūkst. zebrų, o kasmetinė gyvūnų migracija pritraukia safario mėgėjus iš viso pasaulio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų