REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kokių tik epitetų neturi žodis „maistas“. Ir vienas iš didžiausių gyvenimo malonumų, ir vaistas nuo beveik visų ligų, ir... geros fizinės būsenos, bei gražios figūros priešas...O kaip tai, ką mes valgome, veikia mūsų smegenis? Juk, jei jos „snaudžia“, visi tie epitetai tampa nebesvarbūs.

Kokių tik epitetų neturi žodis „maistas“. Ir vienas iš didžiausių gyvenimo malonumų, ir vaistas nuo beveik visų ligų, ir... geros fizinės būsenos, bei gražios figūros priešas...O kaip tai, ką mes valgome, veikia mūsų smegenis? Juk, jei jos „snaudžia“, visi tie epitetai tampa nebesvarbūs.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ne paslaptis, kad mūsų sveikata ne tik fizine, bet ir moraline prasme priklauso nuo to, ką mes valgome. Mūsų smegenys labiausiai metaboliškai aktyvus ir išrankus maistui organas. Taisyklinga mityba gali pagerinti protinius sugebėjimus. Nors mokslo sritis, tyrinėjanti ryšį tarp maitinimosi ir smegenų aktyvumo, dar palyginti jauna, mokslininkai jau gali pasidalinti naudingais pastebėjimais.

REKLAMA

Mityba, kurios pagrindą sudaro sunkus, riebus maistas, valgoma mažai daržovių ir vaisių, yra ne tik pagrindinė įvairių širdies, kraujagyslių sistemos, vėžinių susirgimų, bet ir depresijos, ir padidėjusio agresyvumo priežastis.

Smegenų sveikata priklauso ne tik nuo suvartojamų su maistu riebalų kiekio, bet ir nuo jų kokybės. Ypač naudingi smegenų veiklai riebalai, esantys žuvies produktuose. Įdomus ir toks faktas,  kad kai kurie riebalai, naudingi širdžiai, nelabai tinka smegenims.

REKLAMA
REKLAMA

Kai riebalai susiskaido į riebalų rūgštis, šias organizmas panaudoja įvairiems tikslams. Riebalų rūgštys yra visų hormonų, esančių ląstelės išorinės membranos sandaroje, sudėtyje. Iš didelio kiekio riebalų rūgščių tik dvi vadinamos pagrindinėmis, nes jos negali gamintis organizme riebalų skaidymosi keliu, o pasipildo tik specialios dietos dėka. Tos rūgštys: a-linolinės arba p-6 ir linolinės p-3 (omega rūgštys). Linolinės rūgštys atsako už normalų smegenų formavimąsi ir vystymąsi. Būtent jų  yra žuvies produktuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Polinesotieji augaliniai aliejai (saulėgrąžų, kukurūzų), rekomenduojami širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatingumo (sveikatai, sveikai būklei) palaikymui, praktiškai neturi savo sudėtyje omega rūgščių, bet  juose gausu a-linolinių rūgščių. Disbalansas tarp jų sukelia imuninės sistemos sutrikimus. Subalansuotas šių rūgščių kiekis yra sojų , rapsų, o taip pat graikiškų riešutų aliejuose.

Cukrus gali paaštrinti ir pageitinti jūsų smegenų procesus, jei yra vartojamas reikiamu metu ir normaliais kiekiais.Angliavandeniai padeda atsikratyti nerimo ir susijaudinimo. Pastebėta, kad moterys, kenčiančios nuo PMS, ima valgyti daugiau angliavandenių turinčių produktų dar likus dviems savaitėms iki mėnesinių.

REKLAMA

Kaip tai vyksta?

Tam, kad patektų į smegenis, aminorūgštys elgiasi labai specifiškai: jos tarsi rungtyniauja, norėdamos nugalėti natūralų barjerą ir patekti iš kraujo į tą organą, kuriam jos reikalingos. Jei jūs valgėte angliavandenius kartu su baltymais, (vadinasi), kad ėmė gamintis insulinas, kuris kartu su cukraus pertekliumi pašalina ir aminorūgštis, visas, išskyrus vieną, triptofaną, kuris virsdamas serotinu, pakelia nuotaiką.

Pakili nuotaika taip pat labai priklauso nuo įsisavinto organizmu B grupės vitaminų kiekio. Šių vitaminų trūkumas gali sukelti ne tik depresiją, bet ir įvairius psichikos susirgimus.

REKLAMA

Įvairių užduočių įvykdymui smegenims reikalingos biocheminės medžiagos, galinčios permušti nervinius impulsus. Viena iš jų – jums gerai žinomas serotoninas. Tokiu poveikiu pasižymi ir acetilcholinas. Jis susidaro iš B grupės vitamino cholino ir atsako už mūsų atmintį.

Ar galima pagerinti atmintį, valgant daugiau produktų, turinčių cholino, ir tuo pačiu, tarsi, padidinti acetilcholino susidarymą? Labiau –ne, negu – taip. Šios medžiagos kiekis didėja tada, kai jūsų organizme jo trūksta: patiriant stresą ar vykstant senėjimo procesams. Tokiu atveju, jei naudosite su maistu daugiau cholino, jūs pagerinsite savo atmintį. Cholino galima gauti valgant kiaušinio trynį, ankštinius, kepenis, širdį arba licetiną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų