REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vasarą parduotuvių lentynose didžiulis pasirinkimas įvairiaspalvės atviros avalynės, deja, džiugina ne kiekvieno pirkėjo akį. Kaip rodo tyrimai, nagų grybelis sudaro trečdalį visų grybelinių odos ir apie pusę nagų ligų. Tai kur kas daugiau nei besiskundžiančiųjų nuospaudomis ar plokščiapėdyste. Kaip apsisaugoti nuo šios lengvai plintančios infekcijos pasakoja, Kauno Gedimino klinikos gydytoja dermatovenerologė Jolanta Urbštienė.

REKLAMA
REKLAMA

Nagų grybelinė infekcija lengvai plinta ir sukelia ne tik medicininių, bet ir psichologių bei profesinių problemų. Kas sukelia šią infekciją?

REKLAMA

Šią ligą sukelia dermotofitai, mielės arba pelėsiai. Jie „apsigyvena“ nagų keratine, dauginasi ir pažeidžia nagą. Ligos sukėlėjų gali būti ir ant lygios odos, dažniausiai kojų tarpupirščiuose, ant pėdų, rečiau - ant kitų kūno odos vietų. Dėl skirtingo inkubacinio periodo, kurį laiką ligos požymių gali ir nepasireikšti, todėl daugelis net neįtaria, kad serga grybeline liga. Palankesnė dirva grybeliui atsirasti ir plisti yra ten, kur padidėjęs prakaitavimas. Laiku pastebėta ir neįsisenėjusi ši liga išgydoma greičiau, todėl, tik pastebėjus kažką įtartino, delsti nereikėtų.

REKLAMA
REKLAMA

Ar įmanoma apsisaugoti nuo infekcijos ir apsaugoti savo šeimos narius?

Norėdami apsisaugoti nuo grybelinės infekcijos, laikykitės švaros ir naudokitės individualiu rankšluosčiu, plaušine, neskolinkite savo avalynės, nevaikščiokite po namus basomis. Įtarę jog „simetė“ nagų grybelis, pirmiausiai specialiu tirpalu (tinka 40 proc. formalino skiedinys) išdezinfekuokite avalynę, medvilnines kojines, puskojines. Prieš skalbdami patalynę, ją pavirinkite 15 minučių, o praustuvus, vonią, vonios kilimėlius ir grindis plaukite karštu vandeniu su dezinfekuojamąja priemone.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kilimus valykite putomis arba atiduokite į valyklą. Ant grindų ar kojinėse užsilikusias grybelio sporas galima sunaikinti skalbiamosiomis priemonėmis, šarminiais milteliais. Beje, patekęs ant kilimo ar į kitą palankią aplinką, grybelis gyvybingas gali išlikti iki 5 metų. Svečiuose geriau likite su savo avalyne. Jei lankote baseiną, einate į pirtį, mūvėkite savo guminę avalynę.

Kaip užsikrečiama šia nemalonia liga ir, ar pakitęs nagas visuomet yra grybelinio susirgimo požymis?

Nagų grybeliui plisti ypač palankios drėgnos patalpos - dušai, baseinai, persirengimo kambariai ir kt. Dažniau infekcija plinta ten, kur nesilaikoma higienos. Jeigu šia liga užsikrėtė vienas šeimos narys, iškyla pavojus užsikrėsti ir kitiems. Ypač tada, jei šeima naudojasi bendrais rankšluosčiais, plaušinėmis, kai vaikšto po kambarius basomis ar avi tas pačias šlepetes.

REKLAMA

Nago pažeidimo laipsnis gali būti įvairus. Esant pradinei ligos stadijai nagas pakeičia spalvą, patamsėja, netenka blizgesio. Vėliau jis sustorėja, pradeda trupėti. Tačiau sustorėjimas ne visada yra susijęs su grybeline infekcija. Kartais nagas būna traumuotas arba nuspaustas avalynės. Todėl pastebėjus pakitusį nagą (pasidarė nelygūs, sustorėjo ir kt.), kreipkitės į odos ligų specialistą.

Minėjote, jog pakitęs nagas ne visuomet grybelinės infekcijos požymis. Kaip apie tai sužinoti?

Yra ir daugiau ligų, kuriomis sergant pakinta nago spalva bei forma. Tai kai kurios odos, vidaus organų ligos, medžiagų apykaitos sutrikimai ir pan. Todėl norint nustatyti grybelinę infekciją, būtina atlikti mikroskopinius tyrimus, kuriuos įvertinęs gydytojas specialistas gali pasakyti, ar žmogus tikrai užsikrėtęs grybeline infekcija.

REKLAMA

Teko girdėti, jog tai labai sunkia išgydoma infekcija. Ar įmanoma išsigydyti  pačiam?

Draugų, giminaičių ar pažįstamų patarimų gydant šią ligą nevertėtų klausyti, nes nustatyti infekcijos tipą ir skirti gydymą gali tik gydytojas dermatologas. Paprastai nagų grybelis gydomas ambulatoriškai. Jei grybelis dar neįsisenėjęs, t.y. pažeistos tik kojų pėdos, tinka naudoti įvairius tepaliukus ar kremus, kurių be recepto galima įsigyti vaistinėse.

Gydymas kremais, trunkantis 14 dienų, nėra brangus ir neturi šalutinio poveikio. Tačiau, jei grybelis pažeidė nagą, gydomasi tik tabletėmis, kurių taip pat skiria gydytojas. Esant nagų pakitimams, gydymo tepalais, kremais ar tabletėmis nepakanka – tada nagai neskausmingai pašalinami. Tai bene efektyviausias nagų grybelio gydymas (to nereikėtų bijoti, nes tai atliekama taikant vietinį nuskausminimą).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jeigu pažeistos nagų plokšteles šalinamos chirurginiu būdu, tokiu atveju skiriama perpus mažesnė vaistų dozė.Tačiau nesisaugant net ir pats geriausias gydymas nepadės išvengti naujo užsikrėtimo, o negydant grybelio, pradeda skaudėti pėdas, darosi nepatogi avalynė, vasarą atsiranda ir kosmetinė problema, kai pažeistus nagus sunku paslėpti, liga gali pažeisti ir rankų nagus, išplisti į kitas odos vietas (veidą, krūtinę, nugarą ir kt.).

Ar yra liaudiškų būdų, kuriais galima išsigydyti grybelį?

Sergantiems kojų nagų grybeliu būtina laikytis kuo rūpestingesnės švaros, kojas dažnai plauti natūraliu muilu, mūvėti tik natūralaus pluošto (medvilnines ar geros vilnos) kojines, avėti natūralios odos ar kitokios natūralios medžiagos avalynę. Norint sumažinti pėdų prakaitavimą, galima daryti ąžuolo žievės  nuoviro voneles, kojas mirkyti pieno išrūgų vonelėje, į kojines įberti boro rūgšties miltelių. Mūsų senoliai šią infekciją dažniausiai gydė stiprios koncentracijos actu.

REKLAMA

Liaudies medicina siūlo net keletą gydymo būdų. Pavyzdžiui, galima kruopščiai išplautas pėdas panardinti į stiprų vyno actą, po to švarias kojines suvilgyti vyno actu ir užsimauti nakčiai. Tokias procedūras kartoti ilgai ir reguliariai. Taip pat galima sumaišyti vienodas dalis stipraus acto, vandens ir kaimišką kiaušinį; iš vieno šaukštelio medetkos žiedų, stiklinės vandens ir truputi glicerino sumaišyti tepalą ir juo tepti pažeistas vietas. Tačiau praktika rodo, kad greičiausiai grybelį išsigydyti padės gydytojas.

Asta Mikelevičiūtė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų