REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Apie 90 procentų žmonių nešioja herpes simplex virusą. „Pažadinti lūpų pūslelinės virusą gali gausios saulės vonios, pirmosios maudynės ir net nekaltas bučinys“, — tvirtina Odos ir veneros ligų centro vadovas Vaclovas Vaitkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Susilpnėjęs imunitetas padeda virusui

„Vos tik ant lūpų iššoka skausmingas bei sparčiai šliaužiantis herpes simplex virusas, galite įtarti artėjančius rimtus organizmo negalavimus — medžiagų apykaitos sutrikimus ar imuninės sistemos susilpnėjimą, — sako V. Vaitkevičius. — Kai organizme trūksta vitaminų, ypač B grupės, lūpos pradeda skeldėti, ima trūkinėti jų kampučiai. Sutrūkusios lūpos taip pat dažnai yra lūpų pūslelinės priežastis“.

REKLAMA

Herpes simplex virusas plinta kontakto metu, todėl susirgimas vadinamas bučinių liga. Dažniausiai užsikrečiama vaikystėje: užtenka tėvams — viruso nešiotojams–pabučiuoti savo mažylį, ir infekcija patenka į jo organizmą, visam gyvenimui įsitvirtindama nerviniuose mazguose.

Susidarius palankioms sąlygoms ar nusilpus organizmui, jis atsinaujina. Jei imunitetas ypač nusilpęs, pūslelės gali išplisti ne tik ant lūpų, bet ir į skruostus, išorines nosies sritis, aplink burną, sukeldamos fiziologinių ir estetinių problemų. Tai dažniau nutinka tiems, kurie serga onkologinėmis ligomis, ŽIV, vartoja imunitetą slopinančius vaistus.

REKLAMA
REKLAMA

Iki išsiveržimo nepastebima

Dar prieš pasirodant pūslelėms, pažeidimo vietoje jaučiamas niežulys, deginimas, dilgčiojimas. Lūpų oda parausta, paburksta ir per keletą valandų atsiranda viena arba kelios skausmingos pūslelės, neretai susiliejančios į vientisą darinį. Pūslelių skystyje plaukioja nesuskaičiuojama galybė virusų.

„Jokiais būdais negalima pradurti pūslelių, — perspėja medikas, — taip tik atvertumėte kelią infekcijai plisti. Pūslelinės simptomai, kol užgyja visos viruso pažeistos vietos, gali tęstis 1--3 savaites. Vėliau skaidraus skysčio pripildytos pūslelės subliūkšta ir virsta šašais, kurių nerekomenduojama nuplėšti. Jį sudarantys leukocitai kovoja su virusu ir opelė pranyksta greičiau.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sunaikinti neįmanoma

Anot gydytojo, iki šiol dar nepavyko atrasti vaistų, kurie visiškai nugalėtų virusą. Jei ligos forma sunkesnė ar infekcija kartojasi dažnai, vertėtų apsilankyti pas gydytoją. Pažeistas odos vietas reikia laikyti sausai ir švariai, kad neprisidėtų bakterinė infekcija, kurios neįveiksite be antibiotikų.

Pūslelinei gydyti tinka ir buitinės priemonės: pajutę pirmuosius požymius dilgčiojamas vietas patepkite cinko turinčia dantų pasta arba spiritu. Jei pūslelės dar nespėjo iškilti, tas vietas galima šaldyti ledo gabalėliais, tinka česnako ekstrakto kompresai, o žaizdas galima vilgyti alavijų sultimis.

REKLAMA

Bene svarbiausias faktorius, užkertantis kelią šiai infekcijai — kokybiška mityba.

Maistas — vaistas

Nustatyta, kad kietų rūšių sūriai, jogurtas, pienas, ledai, abrikosai, obuoliai bei kiti maisto produktai, turintys daugiau L-lizino, slopina viruso gyvybingumą ir mažina ligos paūmėjimo tikimybę.

Maistui reikia vartoti daugiau daržovių, pieno produktų, žuvies. Nereikėtų pamiršti organizmui reikalingų vitaminų, ypač B6 ir B12, gebančių saugoti nuo pūslelinės, nuolatinio organizmo imuniteto stiprinimo, sporto, ir sveiko gyvenimo būdo. Visomis išgalėmis venkite streso ir nepasiduokite įtampai.

Ilona Šnarienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų