REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Ten pavojinga, ekstremalu ir gali būti pražūtinga. Jūsų dėmesiui - dešimt bene ekstremaliausių žemės vietų, kurias įtakoja ne žmogus, bet visagalė Gamta.

REKLAMA
REKLAMA

Irano druskinga dykuma Dešte-Lutas, kuri yra Irano kalnyne. Manoma, kad tai gali būti karščiausias Žemės taškas. Anksčiau manyta, kad karščiausia vieta - Al-Azizija dykuma Libijoje, kur oro temperatūra siekia 57,8 laipsnius pavėsyje (tai užfiksuota buvo 1992 metais). Ir Kalifornijos Mirties slėnis.

REKLAMA

Tačiau 2004 ir 2005 metais NASA palydovas užfiksavo, kad Dešte-Lutas dykumoje tvyrojo net 71 laipsnio karštis!

Jei šiuos duomenis patvirtins sinoptikai bus užfiksuotas naujas rekordas, o Gandom Beriyan, taip šią dykumą vadina vietos aborigenai, taps karščiausia vieta Žemėje.

Priešingai Dešte-Lutas, Jakutijos kaimelyje Oimiakon, kuriame gyvena apie 800 žmonių užfiksuota žemiausia oro temperatūra - 71,2 laipsniai šalčio! Ši temperatūra buvo užfiksuota 1926 metais.

REKLAMA
REKLAMA

Absoliutus rekordas priklauso rusų stočiai „Vostok“, kai Antarktidoje 1983 metais buvo užfiksuotas 89,4 laipsnių šaltis.

Ekvadore yra Čimboraso ugnikalnis, kurį aborigenai vadina aukščiausiu žemėje. Jo dydis - 6310 metrų. Džomolungmos (Everesto) dydis 8848 metrai. Tačiau tai - oficialūs skaičiai.

Čimboraso viršūnė yra labiausiai nuo planetos centro nutolęs taškas. Taip yra dėl to, kad Žemė yra šiek tiek išsipūtusi ties pusiauju, nuo kurio Čimborasas nutolęs maždaug vienu geografiniu laipsniu, o iš šios pozicijos ugnikalnis yra maždaug 2 kilometrais aukštesnis už Everestą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aukščiausias pasaulyje Anchelio krioklys (Salto Angel) yra Venesuelos džiunglėse. Bolivaro valstijoje, Kanaimos nacionaliniame parke, krintančio krioklio aukštis - 979 metrai, iš kurių nenutrūkstamas srautas - net 807 metrai!

Viso pasaulio alpinistus traukia Kanados kalnas Tora. Granitinis kalnas vertikaliausias pasaulyje, jo aukštis - 1250 metrų.

Jei Dievas panorėtų paskandinti Džomolungmą arba Anchelį - ideali vieta Marianų įduba, kuri yra

Ramiajame vandenyne, Filipinų jūroje, išilgai Marianų salų rytinių krantų. Giliausia vieta - 11033 metrai!

REKLAMA

1960 m. žmogaus valdomas amerikiečių batiskafas nusileido į 10 915 metrų gylį, o Jacques Piccard & Don Walsh pavyko nusileisti į 7 kilometrų gylį, kur jiems teko išlaikyti 8 tonų spaudimą.

Beje,  vienas garsiausi pasaulio verslininkų, britas Richard Charles Nicholas Branson, neretai vadinamas SRB, pristatė miniatiūrinį povandeninį laivą „Virgin Oceanic“, kuriuo pasiryžęs ištyrinėti penkias giliausias vandenų įdubas, tarp jų - Marianų.

Turbūt geriausia vieta ilsėtis mizantropams ir sociofobams - Tristanas-da-Kunja salynas Atlanto vandenyne.

REKLAMA

Jungtinės Karalystės Šv. Elenos kolonijai priklausanti sala, kaip ir šv.Velykų sala, - atokiausias salynas Žemėje. Ten gyvena 264 žmonės. Aplink jas - maždaug 3200 kilometrų spinduliu - nė gyvos dvasios!

Sausiausia planetos vieta - Antarktidoje: Sausoji lyguma. Pasak mokslininkų, ten nelijo ir nesnigo daugiau nei du milijonus metų! Keisto reiškinio priežastis - vėtra, kurios greitis siekia net 200 km/val, kuri savo kelyje sunaikina visą drėgmę. Beje, Sausoji lyguma - vienintelė Antarktidos dalis, kurioje nėra ledų.

Kolumbijos gyvenvietė Llora - pats lietingiausias pasaulyje. Oro prognozė šiame mieste vienoda; „Rytoj - lis“. Čia

iškrenta net iki 13 299 mm kritulių per metus!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Antroje vietoje Indijos Čerapundži, kur 19860-1861 metais į kvadratinį metrą sausumos iškrito 22,5 metrus lietaus.

Mirties, Negyvoji jūra - garsėja savo druskingumu. Vandens druskingumas ten 100 kartų viršija Žemės vandenų ir Viduržemio jūros sūrumą. Be to, tai pati žemiausia vieta Žemėje - 400 metrų žemiau jūros lygio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų