REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jie pastebimi visur: kikenantys, krepšius ir kuprines tempiantys bei nuolat viską fotografuojantys žmogystos, matomi prie kiekvieno žymesnio objekto. Triukšmingi, nudegę ( jei sutinkami ne Lietuvoje), neretai apsupti rėkiančių vaikų. Taip, jūs atspėjote, tai – turistai.

REKLAMA
REKLAMA

Nors ne visi yra tokie baisūs, tačiau apsidairę tikrai suprasite, jog gimtajame mieste atskiriate visus užklydėlius. Vadinasi juos pastebi ir vagys, gatvės artistai bei visi, kurie įsibrovėlių negali pakęsti.

REKLAMA

„AskMen“ pataria, kaip neatrodyti tipišku turistu ir išvengti bent keleto nemalonių situacijų.



Atlikite namų darbus

Vietinių papročių žinojimas padės išvengti nemalonumų ir nesusipratimų. Pavyzdžiui, jūs nenorite likti alkanas ir nieko nesupratęs užsimanęs Ispanijoje užkasti tokiu lietuviams įprastu laiku – apie 3 val., kuomet viskas yra uždaryta dėl ispaniškosios siestos.

Pasidomėkite vietine valiuta

Taip, pardavėjus labai erzina ( ir skatinte skatina pasinaudoti) turistai, kurie kas sykį pirkdami tikslinasi koks gi yra valiutos kursas.

REKLAMA
REKLAMA

Stenkitės neklausti, „kiek tai kainuoja eurais/ doleriais“ ( litų teirautis neverta bet kokiu atveju...). Pasitikrinkite prieš išvykdami, žinokite, kiek vietine valiutai kainuoja 10 litų vertės pirkinys. Pagal tai ir vertinkite savo išlaidas.

Susipažinkite su vietomis, kuriomis vaikštinėsite

Vengiantiems atrodyti kaip žiopli ir pasimetę turistai, tai – tiesiog būtina. Tiek žemėlapius, tiek turistinius gidus jūs galite nusipirkti internetu ar didžiuosiuose knygynuose. Įsigiję juos ramiai ir išsamiai išsistudijuokite, nuspręskite, kur eisite ir ką lankysite.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žinoma, popieriuje viskas atrodo kitaip nei realybėje, bet taip jūs bent jau galėsite išvengti taksi, iki viešbučio vežančių „vaizdingu“ maršrutu ir sumažinsite šansus pasimesti.



Išmokite kelias frazes vietos kalba

Taip, jūs neatrodysite ir „neskambėsite“ kaip vietinis, tačiau kelios naudingos frazės ( „kiek tai kainuoja?“, „kur yra tualetas?“ ir pan.) tikrai padės. Galite įsigyti nedidelį kišeninį žodynėlį, ar, jei nenorite karštligiškai sklaidyti jo puslapių ieškodami frazės, įsirašykite jį į nešiojamąjį grotuvą.

REKLAMA

Neatrodykite beviltiškai

Kada nors teko matyti turistą, stovintį kryžkelėje ir bejėgiškai spoksantį į milžinišką sulamdytą žemėlapį? Juk nenorite atrodyti šitaip...

Jei pasiklydote prisėskite ramioje vietoje – kavinukėje ar parke. Be to, nebijokite paklausti pardavėjų.

Apsirenkite tinkamai

Pasistenkite, jog jūsų rūbai būtų tinkami vietinei kultūrai ir klimatui. Bermudų trumpikės ir havajietiški marškinėliai gal ir tinkami Sankt Peterburgui Floridoje, bet ne Sankt Peterburgui Rusijoje. Jokiu būdu nedėvėkite suvenyrinių rūbų.

REKLAMA

Nesinešiokite didelių krepšių ar bereikalingų daiktų. Jei turite kamerą, nesikabinkite jos ant kaklo ar nesinešiokite jos rankoje. Kuomet jos nenaudojate, palikite viešbutyje ar laikykite krepšyje.

Prisiminkite, jog esate svečias

Būkite mandagus. Prisiminkite – lankytojas esate jūs, tad elkitės taip, kaip tikėtumėtės, jog elgtųsi jūsų svečiai. Jei įvyko kažkoks nesusipratimas – stenkitės išlikti ramūs. Rėkimas, ypač kalba, kurios kiti nesupranta, tikrai nepadės.

Piniginėje turėkite tik korteles bei vietinę valiutą, kuria pasirūpinkite prieš kelionę, o ne paskutinę minutę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nekeliaukite su didelėmis grupėmis ar organizuotose ekskursijose. Kartais taip smagiau, tačiau dažniausiai turėsite taikytis prie kitų žmonių planų.



Nekeliaukite pramintais takais

Jei galite – venkite keliauti sezono metu. Geriausiai vietomis mėgausitės be gausybės kitų turistų. Be to, kainos ne sezono metu gerokai žemesnės.

Pasistenkite vengti spąstų turistams – ragaukite vietinių patiekalų, bet kavinėse, neesančiose pačiame centre. Be to, venkite pažįstamų kavinių ir restoranų tinklų – juk ne tam beldžiamasi į kitą šalį, jog būtų suvalgytas dar vienas McDonald's mėsainių.



Klauskite vietinių

REKLAMA

Jei turite pažįstamų, giminių ar draugų vietoje, į kurią keliaujate – prašykite pagalbos. Jie tikrai sutiks jei ne aprodyti, tai bent parekomenduos ką verta pamatyti ir ko reikėtų vengti.

Nebijokite prašyti pagalbos ir žmonių, registruotų „Couchsurfing“ ar „Hospitalityclub“ tinklalapiuose. Galiausiai – klauskite kelionių agentūros darbuotojų. Jie jau žino, jog esate turistai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų