Kepsnys (Scanpix)

Kepsnys (Scanpix)

Kepsniai gryname ore – vienas iš JAV simbolių. „The Guardian“ žurnalistas Simonas Majumdaras pasakoja savo įspūdžius iš Kanzaso „Royal“ kepsnių čempionato, kuriame varžosi daugiau nei 500 komandų.

„Gurkštelėk – geras viskis“ pasakė vyras, tiesdamas didelį stiklainį, pilną kažkokio skysčio. Juodi marškinėliai vargiai dengė jo įspūdinga pilvą, o veidą slėpusi barzdą būtų privertusi ZZ Top cypti iš gėdos. Abi jo rankas puošė tatuiruotės, vaizduojančios moteris, kurių mamai greičiausiai nerodytumėte. Sudvejojau, tačiau gurkštelėjau ir pajutau kaip liepsna nudegino mano gerklę. Vyras nusikvatojo ir pasakė: „tai išmokau padaryti kalėjime“.

Ten, kur anksčiau į Kanzasą suplūdę prekeiviai laikydavo savo gyvulius, šiandien vyksta viena didžiausių ir svarbiausių Amerikos ūkininkų švenčių, kasmet sutraukianti beveik 250 000 lankytojų. Šventės metu vyksta rodeo, arklių pasirodymai bei ( bene svarbiausia) didžiausios pasaulyje kepimo ant grotelių varžybos, kuriose daugiau nei 500 komandų per dvi dienas pagamina ( ir be abejo suvalgo) beveik 227 000 kilogramų mėsos.

REKLAMA

Čia karaliauja iš vokietijos atvykusių imigrantų tradicijos – neįtikėtinai dideli mėsos gabalai kepinami ant tiesioginės ugnies, kol sumikštėja ir paskrunda. Mėsa ruošiama pagal specialų festivalio receptą – įtrinama specialiais prieskoniais ( kurių mišinio sudėtis neskelbiama) ir laikoma marinate.

Nors čempionate dalyvauja nemažai moterų, visgi jis išlieka vyrų tvirtove. Mano komandą „Burn rate“ sudarė penkiolika vyrų, kurie „tikrame gyvenime“ buvo vadybininkai, finansininkai bei meno direktoriai. Tačiau festivalio metu kostiumus jie iškeitė į šortus bei marškinėlius bei beisbolo kepuraites - tai būtini tikro amerikietiško savaitgalio atributai. Atvykęs turėjau ištverti stiprius, testosterono kupinus broliškus apkabinimus ir buvau beveik nutemptas ruoštis svarbiausiam renginio finalui, kurio metu turėsime pamaitinti daugiau nei 500 žmonių.

Komandos nariai jau buvo praėję doroti įspūdingus 200 kg mėsos. Gavęs gumines pirštines ėmiausi ją pjaustyti dideliais gabalais, tepti garstyčiomis ir barstyti prieskoniais. Kiek pastebėjau mėsos paruošimui naudojome: kajeno pipirus, kuminą, rudąjį cukrų, oreganą, česnakinę druską bei bent dviejų rūšių papriką. Švelniai ją įtrynėme į mėsą ir tik tada pakūrėme kepsninę, kuri dydžiu priminė Honda Civic automovilį ( įtariu, panašiai ir kainavo).

Kuomet kepsninė buvo surinkta, nebeliko nieko daugiau, kaip tik pasimelsti, gurkštelėti ir pūstelėti oro – karšta liepsna vikriai ėmėsi doroti mėsą.

Dairiausi aplinkui – visas čempionatas buvo padalintas į dvi dalis – „atvirają“ kur vieta galėjo nusipirkti visi norintys, ir uždarąją, kur patekti galėjo tik vietinių regionų nugalėtojai. Čia būna tik tie, kurie į čempionatą žiūri itin rimtai - jie nuolatos dalyvauja kepsnių čempionatuose, neretai namo parnešdami nemažus laimėjimus.

REKLAMA

Grįžęs prie komandos narių įsitikinau, jog vakarėlis jau pačiame įkarštyje – griaudėjo muzika, o 100 žmonių kirto šonkauliukus, kiaulieną, dešreles, kepsneliu...

Kuomet žiniasklaida pilna naujienų apie tai, ką JAV stengiasi padaryti gerai, buvo malonu matyti tai, ką ji daro tikrai geriausiai pasaulyje.

KLAIPEDA
2009-10-23 23:52:44
http://www.savasbiznis.lt/galerija-3/lt/
Atsakyti
Patogiausias būdas sužinoti daugiau - sekti naujienas mūsų „Facebook“ paskyroje!
seiminija 2009-10-27 13:35:57
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
kaip noriu kokių keptų ant grotelių dešrelių :) mmmmm    ATSAKYTI
agne 2009-10-24 18:42:44
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
tokio niekaip nevalgyčiau   ATSAKYTI
2009-10-24 13:11:00
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
pamišę dėl sotaus gyvenimo    ATSAKYTI
ziggy 2009-10-24 11:03:15
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
echh,nieko nėr skaniau už tai...tik piktnaudžiaut nereiktų,mat kepant susidaro kancerogenai (svylai),retkarčius valgant kepsnių nieko tokio,pastoviai-kažkiek kenkia sveikatai.O kepsnių karalius-Teksaso brisketas,jautienos kepsnys kepamas ir rūkomas ant dūmų keliolika valandų....   ATSAKYTI
KLAIPEDA 2009-10-23 23:52:44
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
http://www.savasbiznis.lt/galerija-3/lt/   ATSAKYTI

Top Video

TV3 Žinios. Narkevičius – vėl įvykių sūkuryje: Trakų rajone sustabdytas keliuko remontas kelia daug klausimų
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Narkevičius – vėl įvykių sūkuryje: Trakų rajone sustabdytas keliuko remontas kelia daug klausimų
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Skaičiai gąsdina: per karantiną 11400 į septintą dešimtį įkopusių asmenų neteko darbo
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Žada masinį tyrimą dėl Covid-19: aiškinsis, kokį imunitetą sugebėjome įgyti
DABAR RODOMA
Farai. Klaipėdoje BMW lėkė tarsi viesulas: taranavo automobilį ir išrovė medį
DABAR RODOMA
„Pasikalbėkim #IŠNAMŲ“ su Zuokiene apie savanorystę COVID-19 židinyje ir nemalonų vyro akibrokštą
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Nausėda gimtadienį sutiko Nidoje, keturių žvaigždučių viešbutyje
DABAR RODOMA
TV3 žinios. Lietuvoje savaitgalį – susirgimų koronavirusu šuolis
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Egzaminai prasidės birželio 22 d.: aiškėja tvarka, kaip jie vyks
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Koronaviruso židiniai plečiasi globos namuose: sergančiųjų daugėja Antaviliuose, Širvintose
DABAR RODOMA
Vilniaus centre užpultas Anušauskas su žmona: ieško kaltininko
REKLAMA
REKLAMA

×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų