REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rumunija – kelionė į grafo Drakulos šalį

Daugelis lietuvių atostogų neįsivaizduoja be Turkijos, Ispanijos ar Egipto kurortų, tačiau kur kas arčiau yra ne ką prastesnių šalių, galinčių pasigirti puikiais paplūdimiais, nepaprasto skaidrumo Juodosios jūros vandeniu, mūsų akiai neįprasta gamta, egzotiška kultūra, didinga architektūra. Viena tokių – lietuvių dar neatrasta Rumunija.

REKLAMA
REKLAMA

Ji žavi kalnuotu peizažu, kvapą gniaužiančiais tarpekliais, smaragdiniais ežerais, nuostabiais Juodosios jūros paplūdimiais, jaukiais senoviniais miesteliukais. O kas negirdėjo šiurpių istorijų apie grafą Drakulą? Rumunijoje savo akimis pamatysite šio skandalingojo grafo rūmus.

REKLAMA

Nustebinti Rumunija tikrai turi kuo. Rytinę šalies pakrantę skalauja Juodoji jūra, todėl čia daug kurortinių miestelių, viliojančių apsistoti ilgesniam laikui ir pasimėgauti vėsiu vandeniu, saulės voniomis bei atgauti jėgas sveikatingumo centruose. Rumunijos pasididžiavimas ne tik jūra, bet ir Karpatų kalnai, kurie užima trečdalį šalies teritorijos.

Rumunija stipriai išvagota ir ežerų bei upių, o svarbiausia  jų – Dunojus. Dunojaus delta yra didžiausia Europoje. Šis nepaprastas gyvosios gamtos kampelis saugomas UNESCO. Vasaros Rumunijoje yra karštos, tačiau karštis nevargina taip kaip Egipte ar Turkijoje, todėl tinkamiausias metas poilsiauti prie Juodosios jūros – nuo birželio iki rugpjūčio mėnesio. Ilsėdamiesi Rumunijoje ne tik iki valios prisikvėpuosite tyro kalnų ir jūros oro, bet ir galėsite iki soties prisivalgyti įvairių vaisių, kurie čia perpus pigesni nei Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA

Vyno mėgėjams Rumunijoje taip pat rojus. Ši šalis garsėja puikiu ir nebrangiu vynu. Rumunija yra viena iš dvylikos geriausių pasaulio vyno gamintojų.

Iš Rumunijos pajūrio kurortų išsiskiria Eforija. Šį kurortinį miestelį iš vienos pusės skalauja Tekirgiolio ežeras, o iš kitos –  Juodoji jūra. Pats kurortas išsidėstęs iškyšulyje, kurio kranto aukštis siekia iki 35 metrų, tad vaikštinėjant pakrante atsiveria žodžiais nenusakomi vaizdai. Eforija turistus vilioja ne tik pasakišku gamtos grožiu, bet ir galimybe pagerinti sveikatą, sustiprinti imunitetą, atjaunėti. Mat Tekirgiolio ežero vandenys ir jo dugne esantis purvas turi unikalių gydomųjų ir grožį puoselėjančių savybių. Keletą kartų išsimaudžius šiame ežere galima pajusti tokį pat efektą, kaip ir pliuškenantis  Negyvojoje jūroje. O apsistoję viešbučiuose „Traian“ arba „Petrolul“ jų sveikatingumo centruose galėsite išbandyti Tekirgiolio ežero purvo vonias ir kaukes, kurios gydo judėjimo aparato, ginekologines ir odos ligas, nervų sistemos funkcinius sutrikimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lankantis Rumunijoje būtų nuodėmė neparagauti geriausių šios šalies vyno rūšių. Netoli Konstancos miesto esančiame „Murfatlar“ vynuogyne gaminamas labiausiai visoje šalyje ir pasaulyje vertinamas vynas.

Rumunijos garsenybės

• Adamklisi pilis ir Šv. Andrejaus urvas. Tai unikali kelionė į Rumunijos praeitį, todėl šios ekskursijos ypač neturėtų praleisti istorijos ir religijos mėgėjai. Aplankykite senuosius Dobrudžos kaimelius, kuriuose gyvena rumunai ir totorių palikuonys. Adamklisi archeologijos muziejuje prisiliesite prie dakų ir romėnų kultūros. Unikalūs ir pirmojo krikščionybės skleidėjo Rumunijoje šv. Andrejaus urvai. O po ekskursijos vienuoliai pavaišins pietumis.

REKLAMA

• Užburianti Transilvanija, kurioje stūkso Drakulos pilis. Net jeigu netikite legendomis apie vampyrus ir vaiduoklius, aplankykite senąjį Rumunijos regioną – Transilvaniją. Pasirinkę į šią ekskursiją įsitikinsite, kokia nepakartojama ši šalis: nuo jūros vyksite į šalies gilumą, pravažiuosite didingus Karpatų kalnus, aplankysite karalių rezidenciją – prabangius Pelešo rūmus ir pravoslavų vienuolyną Sinajoje. Keliautojų laukia ir pažintis su paslaptinga Drakulos pilimi – Brano pilimi. Čia knygų ir filmų išgarsintas grafas smaigstė ant kuolų valstiečius ir gėrė mergelių kraują. Metraščiuose rašoma, kad savo pilies kieme su pamautais ant kuolų lavonais valdovas mėgdavęs rengti pokylius. Daug negalvojęs jis galėdavo įsiveržti su kariauna į bet kurį jam priklausantį miestą ir surengti ten kruvinas skerdynes.

REKLAMA

• Verta aplankyti ir gražiausią Rumunijos miestą Brašovą. Čia apžiūrėsite didingą Juodąją cerkvę, pereisite siauriausia Rumunijos gatve Niti, o nuo Timpos kalno turėsite galimybę pasigrožėti visos Transilvanijos panorama...

• Dunojaus delta – gyvos gamtos karalystė. „Vandens mėgėjams patiks kruizas po Dunojaus vandens karalystę – ilgus skaidraus vandens kanalus, kuriuos supa didingi meldų miškai, senos ievos, tuopos ir alksniai. Čia galima pamatyti 300 rūšių žinduolių ir paukščių, 150 rūšių žuvų, 5 tūkst. rūšių augalų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie lauktuves, pinigus ir kalbą

Rumunija garsėja itin kokybiškais nėriniais (staltiesėlėmis ir servetėlėmis), porceliano, krištolo, stiklo dirbiniais. Būtinai parsivežkite rumuniško vyno ir tradicinių stipriųjų gėrimų – slyvų trauktinės „Tuica“ ir „Palinca“. Ypatingų pirkinių rasite antikvariatuose.

Rusiškai greičiausiai nesusikalbėsite, nes ši kalba - nepopuliari. Valstybinė šios šalies kalba – rumunų, tačiau miestuose galima susišnekėti angliškai, prancūziškai arba vokiškai.

Oficialus piniginis vienetas – lėja (Leu) (~ 1 Lt). Pagrindiniuose viešbučiuose bei didžiuosiuose miestuose galima atsiskaityti mokėjimo kortelėmis („Visa“, „Mastercard“). Vis dėlto keliaujant po Rumuniją visada turėkite grynų pinigų, nes mažesniuose miesteliuose susimokėti galima tik grynaisiais. Gatvės prekiautojai pripažįsta tik vietinę valiutą.

REKLAMA

P.S. 11-kos dienų kelionė į Rumuniją jums kainuos nuo 1100 Lt.



Tartlau bažnyčia



Triumfo arka sostinėje Bukarešte



Bukarešto architektūra



Teatras Bukarešte



Atėnės statula



Rumunijos senatas



Brašovo Juodoji cerkvė



Brašovas





Dunojaus delta



Rumuniškas balandis


News Bridgepix nuotraukos

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų