REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Įvairiais gyvenimo tarpsniais mums trūksta tam tikrų vitaminų, pavyzdžiui, nėštumo metu moterims svarbu papildyti geležies atsargas, kad užtektų ir joms, ir kūdikiams; sportuojantiems rekomenduojama vartoti daugiau magnio. Dėl greito gyvenimo tempo žmonėms pritrūksta laiko sveikai maitintis, sportuoti, dažniau vargina stresas, tad daugelis supranta, kaip svarbu aprūpinti organizmą vitaminais, padedančiais susitvarkyti su aktualiomis problemomis.

Įvairiais gyvenimo tarpsniais mums trūksta tam tikrų vitaminų, pavyzdžiui, nėštumo metu moterims svarbu papildyti geležies atsargas, kad užtektų ir joms, ir kūdikiams; sportuojantiems rekomenduojama vartoti daugiau magnio. Dėl greito gyvenimo tempo žmonėms pritrūksta laiko sveikai maitintis, sportuoti, dažniau vargina stresas, tad daugelis supranta, kaip svarbu aprūpinti organizmą vitaminais, padedančiais susitvarkyti su aktualiomis problemomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vis tik galima teigti, kad vitaminas D yra vienas svarbiausių elementų, būtinų ne tik normaliai organizmo veiklai, tačiau ir normaliai imuniteto veiklai. 

REKLAMA

Ar jums trūksta vitamino D? 

Iš tikrųjų svarbu užduoti klausimą – kokių vitaminų man trūksta? Teisingas atsakymas – pasidaryti tyrimą ir tiksliai sužinoti, ko trūksta būtent jums. Vitaminų perteklius gali sukelti ne mažesnių problemų nei trūkumas. 

Vis tik, statistika rodo, kad vitamino D trūksta net 80 proc. Baltijos šalių gyventojų. Taigi, yra didelė tikimybė, kad šio vitamino trūksta ir jums, tik dažnai jo trūkumo sukeliami negalavimai nėra aiškiai išreikšti, tad tiesiog nekreipiame dėmesio į nuolat kamuojantį nuovargį, dirglumą, galvos ar raumenų skausmus ar manome, kad tai normalu, atsižvelgiant į gyvenimo tempą. Sveika ir subalansuota mityba teoriškai gali užtikrinti vitamino D reikiamą kiekį organizme, tačiau bėda ta, kad su maistu šio vitamino gauname tik 10-20 proc. dienos normos.

REKLAMA
REKLAMA

Likusį kiekį galime pasigaminti su saulės pagalba, bet rudenį, žiemą mes daugiau laiko praleidžiame uždarose patalpose, o ir saulės spinduliai retai pro debesis pasirodo. Dėl geografinės Lietuvos padėties ir saulės kritimo kampo, kuris yra svarbus vitamino D sintezei, užsitikrinti reikalingą dienos normą galime tik gegužės-rugpjūčio mėnesiais. Tad likusiais mėnesiais vitamino D atsargas būtina papildyti vartojant maisto papildus. 

Kuo vitaminas D toks svarbus? 

Vitaminas D yra svarbus net 36 skirtingiems žmogaus audiniams ir organams. Tai pats pirmasis gydytojų rekomenduojamas vitaminas kūdikiams ir mažiems vaikams, nes padeda palaikyti kalcio ir fosforo koncentraciją organizme, būtiną formuojantis kaulams bei dantims, taigi, užkerta kelią kaulų suminkštėjimui ir deformacijai. Vyresnio amžiaus žmonėms vitaminas D padeda sumažinti osteoporozės ar kaulų lūžių riziką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vitaminas D yra atsakingas už testosterono gamybą, o testosteronas yra būtinas raumenų vystymuisi. Jei trūksta šio vitamino, gali pasireikšti širdies ir kraujagyslių, kaulų sistemos, inkstų ligos; gali iššaukti tokias ligas, kaip cukrinis diabetas, storosios žarnos, kiaušidžių ar prostatos vėžys. Taip pat įtakoja ir mūsų nervinės sistemos darbą – vitamino D trūkumas gali sukelti didesnį nervingumą, nuotaikų kaitą, o tai gali virsti net ir depresija. Akivaizdu, kad vitaminas D yra būtinas siekiant užtikrinti normalią organizmo veiklą ir ypatingai svarbus, palaikant normalų imuninės sistemos darbą, taigi, ir sumažinant įvairių susirgimų tikimybę. 

REKLAMA

Šiandien mes suprantame, kad Covid-19 virusas ir jo sukelta pandemija nėra išskirtinė žvelgiant iš istorijos perspektyvos ir suprantame, kad tokių ir panašių virusų bus dar daug, tad mokslininkai ypatingai daug dėmesio skiria mūsų imuninei sistemai ir jos stiprinimui. Paskelbta nemažai studijų apie vitamino D sąsajas su virusinėmis kvėpavimo takų ligomis bei gripu: didelė vitamino D stoka peršalimo ligų ir gripo riziką padidina net apie 40 proc.

Norvegų ir japonų mokslininkai sako, kad vitaminas D stimuliuoja imuninę sistemą, ypač apsaugant nuo virusinių kvėpavimo takų ligų, JAV mokslininkai teigia, kad šis vitaminas padeda apsisaugoti net nuo bronchito bei plaučių uždegimo. Todėl natūralu, kad vitaminas D minimas tarp svarbiausių medžiagų, kurios mūsų organizmui būtinos šiuo sudėtingu laikotarpiu. Todėl ypač dabar, kuomet mūsų sveikatai grasina ne tik gripas, bet ir kiti virusai, savo mitybos racioną reikėtų papildyti vitamino D turinčiu maistu, o esant trūkumui – vartoti papildomai. 

REKLAMA

Daug mokslininkų tiria ilgalaikį maisto papildų vartojimo poveikį žmogaus organizmui, o ypatingai didelis dėmesys skiriamas konkrečių vitaminų tarpusavio derinimui ir jų efektyvumui. Tad vaistinėse galima rasti daug skirtingų preparatų su vitaminu D, praturtintų papildančiais vitaminais, pavyzdžiui, maisto papildas „OLIDETRIM® 2000 D3 + K2 OMEGA-3“ yra papildytas vitaminu K2 ir omega-3 rūgštimis.

Atlikti tyrimai rodo, kad vitaminas D ir vitaminas K veikia sinergiškai tam, kad pagerėtų jų teikiamas teigiamas poveikis sveikatai. Vartojant papildus, praturtintus ir vitaminu D, ir vitaminu K yra maksimaliai padidinama vitamino D nauda, nes taip skatinama efektyvesnė kalcio absorbcija ir paskirstymas. Šių vitaminų derinimas turi ir daugiau privalumų: padeda veiksmingiau stiprinti kaulus, palaiko subalansuotą nuotaiką, efektyviau sustiprina imuninę sistemą, prisideda prie geresnės širdies sveikatos, skatina sveikų raumenų funkcijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Na, o kokia nauda mūsų bendrai organizmo savijautai iš omega-3 rūgščių, tikėtina, daugelis jau žino. Jos padeda palaikyti normalią smegenų, širdies veiklą, kas itin svarbu, kai jaučiame žemesnį darbingumo lygį, didesnį nuovargį. Vitaminų D, K, Omega – 3 rūgščių sinerginės sąveikos rezultate palaikomas budrus ir tolerantiškas imuninis atsakas. 

Primename, kad maisto papildas neturėtų būti vartojamas kaip maisto pakaitalas. Svarbu subalansuota ir įvairi mityba bei sveikas gyvenimo būdas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų