REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Nuo seno sklando mitas, kad išsiplėtusios venos tėra tik organizmo senėjimo pasekmė ir nieko čia tokio. Vis dėlto ši nuostata tikrai neteisinga pirmiausiai dėl to, kad lėtinis venų kraujotakos nepakankamumas išsivysto ne tik senyviems, bet ir gana jauniems žmonėms, o kartais net ir paaugliams ar trisdešimtmečio nesulaukusiems asmenims.

Nuo seno sklando mitas, kad išsiplėtusios venos tėra tik organizmo senėjimo pasekmė ir nieko čia tokio. Vis dėlto ši nuostata tikrai neteisinga pirmiausiai dėl to, kad lėtinis venų kraujotakos nepakankamumas išsivysto ne tik senyviems, bet ir gana jauniems žmonėms, o kartais net ir paaugliams ar trisdešimtmečio nesulaukusiems asmenims.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitas svarbus aspektas – venų varikozė nėra tik estetinė problema, kaip daug kas klaidingai mano. Šiame straipsnyje pateiksime tris pagrindines priežastis, kodėl venų varikozė turėtų būti laikoma daugialype sveikatos problema, kenkianti paciento fizinei, emocinei ir ekonominei gerovei. Iš šių punktų nebus sunku suprasti, kad venų varikozę gydyti tiesiog būtina. 

REKLAMA

· Venų varikozė sukelia nemalonius simptomus, pavyzdžiui, kojų skausmą, sunkumą, nuovargį, tinimą, raumenų spazmus (mėšlungį), varginantį odos tempimą ir įkyrų pojūtį, tarsi kojomis bėgiotų skruzdėlytės. Pulsuojančių, sunkių tarsi švinas kojų pojūtis tikrai trikdo ir prastina paciento gyvenimo kokybę, mažina darbingumą, priverčia jausti neviltį ir gali privesti net prie depresijos. Venų varikozė gali kenkti paciento laisvei judėti, o tai juk labai svarbu. 

REKLAMA
REKLAMA

· Venų varikozė priverčia kompleksuoti dėl savo išvaizdos. Mėlyno venų tinklo išvagotomis kojomis didžiuotis galėtų retas. Taip, kai kuriems visai nerūpi sutrūkinėję kapiliarai, odos pigmentacijos pakitimai, padidėjęs kraujosruvų kiekis, iššokusios bei sustorėjusios kraujagyslės ir gumbeliai, tačiau kai kurie pacientai dėl to gali labai išgyventi ir vengti rengtis atviresnius drabužius net jei tai ir pati karščiausia vasaros diena. Tokie išgyvenimai labai kenkia paciento emocinei sveikatai ir reikšmingai mažina pasitikėjimą savimi. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

· Venų varikozė gresia įvairiausiomis sveikatos komplikacijomis, ypač jeigu ji tinkamai negydoma. Progresuojant lėtiniam venų kraujotakos sutrikimui pažeidžiama vis daugiau venų vožtuvėlių ir apatinėse kojų dalyse pradeda kauptis vis daugiau kraujo. Kraujagyslės plečiasi ir prastėja audinių mityba. Auga paviršinių ir gilesnių venų uždegimų išsivystymo, trofinių opų susiformavimo, krešulių susidarymo ir kraujo užkrėtimo (sepsio) rizika. Pavojingiausia komplikacija – staigi mirtis, kai į gyvybiškai svarbias kraujagysles nukeliauja venų spindyje susiformavę krešuliai arba nuo jų atitrūkusios dalys ir jas užkemša. 

REKLAMA

Trys dalykai, kurie galėtų padėti palengvinti venų varikozės metu patiriamus simptomus ir sumažinti jos sukeliamų komplikacijų riziką 

1. Judėjimas. Venų varikoze sergantiems asmenims labai naudingas venų netraumuojanti fizinė veikla, pavyzdžiui, plaukimas baseine, vaikščiojimas su šiaurietiškom lazdom, lengva joga, specialūs tempimo pratimai ir panašiai. Venų kraujotaka ypač lėtėja statinėse pozicijose (kai ilgai stovima ar sėdima), tad kraujo grįžimo į širdį procesus galėtų paskatinti reguliari fizinė mankšta ir kojų užkėlimas aukščiau širdies lygio 

REKLAMA

2. Geliai su heparino natrio druska padeda valdyti nemalonius venų varikozės simptomus. Lioton 1000 – vienas iš tokių gelių pavyzdžių. Jame yra didelė heparino koncentracija. Vartojant pažeistoje vietoje heparinas apsaugo nuo kraujo krešulių susidarymo paviršinėse venose, gerina vietinę mikrocirkuliaciją (kraujotaką smulkiosiose kraujagyslėse) ir mažina patinimą. Lioton 1000 paruoštas gelio pavidalu, tinkamu tepti odą ir gali būti vartojamas mazginio venų išsiplėtimo ir jo sukeliamų komplikacijų (kraujo krešulių susidarymo pažeistose venose esant jų sienelių uždegimui arba be jo, uždegimo šalia venų esančiuose audiniuose bei opų, susidariusių odoje virš išsiplėtusių venų) gydymui. Dėl vaisto vartojimo pasitarkite su gydytoju ar vaistininku.

3. Kompresinių kojų dėvėjimas. Venų varikozės sukeliamą diskomfortą ir komplikacijų riziką padeda sumažinti teisingai pritaikytas elastinis trikotažas, kuris sukuria nuo pėdos link šlaunų mažėjantį apspaudimo lygį ir pagerina kraujotakos procesus. Galima rinktis ir įvairaus ilgio kojines, ir pėdkelnes. Šiomis dienomis elastinio trikotažo pasirinkimas itin gausus – galima rasti pačių įvairiausių modelių, spalvų, dydžių gaminių, kurie gali būti ne tik veiksmingi ir patogūs, bet ir labai gražūs, stilingi, didinantys pasitikėjimą savimi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų