REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
73-ejų kaunietei sveikatos pavydėtų ir jaunesni: špagatą atlieka be jokio vargo  (tv3.lt fotomontažas)

73-ejų kaunietė Sabina Uptienė yra tikras pavyzdys, kad amžius – ne kliūtis aktyviai gyventi. Moteris kasdien sportuoja ir be jokio vargo sugeba atlikti špagatą, o savo pavyzdžiu bei gera nuotaika užkrečia ir aplinkinius.

9

73-ejų kaunietė Sabina Uptienė yra tikras pavyzdys, kad amžius – ne kliūtis aktyviai gyventi. Moteris kasdien sportuoja ir be jokio vargo sugeba atlikti špagatą, o savo pavyzdžiu bei gera nuotaika užkrečia ir aplinkinius.

REKLAMA

Toks aktyvus moters gyvenimo būdas neliko nepastebėtas –  „Metų senjoro 2020“ rinkimuose Sabina buvo išrinkta „Metų sveikuole“. Moteris sako, kad nors amžius kartais apriboja jos galimybes, tačiau tikrai nesustabdo – kiekvieną dieną ji pasitinka su šypsena ir stengiasi iš gyvenimo pasiimti viską, ką gali. 

Sportas lydi nuo mažens

Dar mokydamasi vidurinėje mokykloje ir studijuodama, Sabina išbandė ne vieną sporto šaką, tarp jų ir plaukimą bei lengvąją atletiką, tačiau labiausiai ją sužavėjo sportinė gimnastika. Kiek vėliau į moters gyvenimą natūraliai atėjo pertrauka – ji sukūrė šeimą ir susilaukė vaikų, todėl sportą kuriam laikui teko pamiršti.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau tai truko ne ilgai. Kaip pasakoja Sabina, vėliau į madą atėjo aerobika, todėl ji pradėjo lankyti užsiėmimus, o prieš trisdešimt metų prisijungė prie Kauno sportinės gimnastikos veteranų klubo, šiuo metu vadinamo Kauno gimnastikos senjorų klubu. 

REKLAMA

Jau trisdešimt metų ji kasdien su bendraminčiais susitinka sporto salėje pabendrauti, pašokti ir pasimankštinti. Su gimnastikos senjorų klubu Sabina dalyvauja įvairiuose renginiuose ir festivaliuose ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje.

„Dabar, kai veikla pristabdyta, tai ir ten nevyksta jokie užsiėmimai, o šiaip treniruotės vyksta kartą į savaitę, kartais einame ir į baseiną, dalyvaujame visokiuose tarptautiniuose festivaliuose.

Su tuo kolektyvu daug šalių Europoje apvažinėjome. Gran Kanarijoje kiekvienais metais vykdavo koks nors festivalis, tai ten teko būti penkis kartus.

REKLAMA
REKLAMA

Bent kartą per metus kur nors išvažiuodavome. Dabar karantinas atėmė galimybę dalyvauti festivalyje Lisabonoje“, – pasakoja Sabina, kuri ne tik lanko senjorų gimnastikos klubą, bet dar  ir du kartus per savaitę sportuoja moterų sveikatingumo klube „Joana“.

Karantino metu sportuoja namuose

Moteris sako be sporto neįsivaizduojanti nė vienos savo dienos. Todėl net ir tai, kad, paskelbus karantiną, užsidarė sporto klubai, jai nesutrukdė aktyviai leisti laiką. Sabina kasdien mankštinasi savo namuose ir teigia, kad svarbiausia – turėti noro, o ne ieškoti priežasčių, kodėl reikėtų to nedaryti.

„Namie sportuoju kiekvieną dieną, tik intensyvumas skiriasi. Minimalią mankštelę tai darau kiekvieną dieną ir mankštintis pradedu dar būdama lovoje, taip išsijudinu. O vėliau pasileidžiu muziką ir sportuoju. Svarbiausia man yra muzika. Ir nesvarbu, kokia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jeigu romantiška, tai išeina šokis – tas plastiškumas, judėjimas, apšilimas, sąnarių sušildymas yra labai geras dalykas. Kartais kokią nors ritminę muziką pasileidžiu ir būtinai į rankas pasiimu nesunkius, pusės kilogramo svarmenis.

Su jais smagiai patrepsiu, pavaikštau. O paskui atlieku įvairius tempimo pratimus, būtent sąnarių lankstumui, tam, kad raumenys, sausgyslės prasitemptų ir galėčiau judėti nevaržomai“, – pasakoja Sabina. 

Be vargo atlieka špagatą

Moteris neslepia, kad aplinkiniai dažnai stebisi tuo, kad ji ne tik aktyviai sportuoja, bet ir geba atlikti špagatą. Sabina prisimena nuo mažens buvusi lanksti, tačiau tam, kad be vargo galėtų ir toliau atlikti lankstumo reikalaujančius triukus, ji kasdien daro tempimo pratimus.

REKLAMA

„Kai jau moki, tai nesudėtinga (atlikti špagatą – aut. past.), bet kūnas jau nėra toks jaunas. Todėl reikia kiekvieną dieną mankštintis. Be to, kūnas pats reikalauja, kad temptum tuos sąnarius, judintum, sėstum į špagatą.

Tai yra tam tikras pasitenkinimas, kad vis dar gali tai (špagatą – aut. past.) atlikti. Todėl tam, kad atliktum tai be streso, reikia beveik kiekvieną dieną padirbėti. Bet jeigu atleisi, savaitę arba kelias nedarysi, tai kūnas, jeigu jo nejudini, turi savybę susitraukti, tingėti“, – teigia aktyvi senjorė.

Sportuoja tam, kad pati galėtų išsivalyti langus ir pasidaryti pedikiūrą 

Kalbėdama apie sporto teikiamą naudą, moteris džiaugiasi, kad aktyviai judėdama ji ne tik kiekvieną dieną pradeda geros nuotaikos, bet ir nejausdama skausmų gali atlikti kasdienius darbus:

REKLAMA

„Man nepatinka, jeigu kausto kažkas, aš noriu jaustis laisvai. Noriu jausti, kad jeigu man reikia, galiu bet kada pasilenkti, jeigu man reikia, bet kada pasistiebti. Anksčiau sakydavau, kad sportuoju tam, kad galėčiau visada išsivalyti langus (juokiasi).

Tačiau iš tikrųjų ir tam, kad namie ant kopėčių užlipti galėčiau, pati sau pedikiūrą pasidaryčiau, tai irgi labai svarbus momentas, kad nereiktų niekur eiti. Aš koją galiu lankstyti kaip tik noriu, visas kūnas lankstus, kiek tai įmanoma pagal amžių. Žinoma, tai jau ne jaunystė, bet kol kas dar džiaugiuosi.“ 

Daug laiko praleidžia su anūkais

Pašnekovė priduria, kad sportuojant svarbiausia išlaikyti režimą ir neapsileisti, nes vėliau atgauti turėtą formą gali būti labai sudėtinga: 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu kokią dieną nepasimankštinu, jaučiu, kad reikia atidirbti, nes jeigu apsileidi, tai paskui būna sunku. Čia kaip tvarkant namus – tai darant po truputį, pastoviai, yra paprasčiau, nei netvarkyti mėnesį, o paskui „šturmuoti“. Viską reikia daryti po truputį.“

Moteris šypsodamasi pasakoja, kad kiekviena jos diena kupina veiklos, todėl gyventi jai – tikrai nenuobodu. Be sporto didžiąją savo laiko dalį ji skiria laiko leidimui su savo sūnaus Andriaus bei dukros Kristinos šeimomis ir anūkais Aušriu, Barbora, Marija ir Sofija. 

„Negaliu viso laiko skirti sau, intensyviai bendrauju ir su vaikais, ir su anūkais, taip, kad yra ką veikti. Kartais reikia anūkėms ir su mokslais ką nors padėti arba tiesiog pabendrauti, pagirti, pasidomėti, kaip sekasi, pamatyti, kaip auga, kaip jos keičiasi, visas tas procesas labai įdomus.

REKLAMA

Laiko pabūti vienai kartais lieka labai mažai. Kartais man jo netgi trūksta. Būdama viena galiu ir medituoti, ir intensyviau mankštintis, todėl kartais ir pritrūksta laiko mankštai, bet tada atsigriebiu kitą dieną, kai būnu viena. Man gyventi tikrai nenuobodu, aš visą laiką kažkuo užsiėmusi, visą laiką kažką darau“, – pasakoja Sabina.

Sabina taip pat labai mėgsta būti gamtoje: žiemą laiko skiria ilgiems pasivaikščiojimams, o sezono metu sukiojasi sode, kuriame augina įvairias daržoves ir gėles. Moteris priduria, kad turėdama laisvo laiko jį išnaudoja ir savęs palepinimui bei grožio procedūroms.

REKLAMA

„Turiu visokių priemonių, todėl, kai reikia, pati save susitvarkau ir manęs negąsdina tai, kad dabar karantinas ir kirpyklos yra uždarytos. Man patinka gulėti vonioje su druskomis ir kūną išsitepti gerais kremais. Viskas, kas moteriška, man nesvetima“, – šypsosi senjorė.  

Savo pavyzdžiu užkrečia kitus

Energijos ir geros nuotaikos nestokojanti moteris džiaugiasi, kad jau ne vienas jos pavyzdžiu pasekęs žmogus pradėjo labiau rūpintis savo sveikata ir sportuoti:

„Aš stengiuosi gyvenime patirti džiaugsmą ir labai daug jaunų, mano vaikų amžiaus, žmonių „užsidega“ tuo. Matau, kad aplink žmonės pradeda rūpintis savimi. Tai yra užkrečiamas dalykas.

Jaunesni mato, kad aš vyresnė ir labai džiaugiuosi gyvenimu ir pagalvoja: „Kodėl mes negalim?“ Galit, reikia tik save išjudinti. Aišku, visko gyvenime gali nutikti ir būna, kad pristabdo trumpam, bet paskui vėl susitvarkai ir su šypsena judi į priekį.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų