REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Miegas – vienas pagrindinių veiksnių lemiančių gerą savijautą. Pandemijos metu dalis visuomenės išbalansavo savo miego ritmą, pradėdami eiti miegoti ir keltis vis kitu metu. Vaistininkai sunerimę, kad miego higienai skiriama per mažai dėmesio.

Miegas – vienas pagrindinių veiksnių lemiančių gerą savijautą. Pandemijos metu dalis visuomenės išbalansavo savo miego ritmą, pradėdami eiti miegoti ir keltis vis kitu metu. Vaistininkai sunerimę, kad miego higienai skiriama per mažai dėmesio.

REKLAMA

„Eurovaistinės“ farmacijos specialistė Elvyra Ramaškienė pataria atkreipti dėmesį į kasdienius įpročius, kurie padės geriau pailsėti. Kokybiškam poilsiui labai svarbus nusistovėjęs dienos režimas, kurį dirbant iš namų daliai žmonių sunku palaikyti.

Farmacininkė pastebi, kad namuose dirbantys žmonės kartais leidžia sau ilgiau pamiegoti ar apskritai pasilieka visą dieną dirbti lovoje. Specialistai to daryti nerekomenduoja ir pataria lovą palikti tik nakties miegui.

„Daugelis žmonių, kurie dirba iš namų patiria įtampą, stresą, nerimą, o tai stipriai veikia mūsų miego kokybę, todėl tokiems žmonėms rekomenduočiau vartoti magnio ir B grupės vitaminų turinčių preparatų, jie padės įveikti įtampą, stresą ir tuomet pavyks lengvai užmigti“, – sako E. Ramaškienė.

REKLAMA
REKLAMA

Įtakos miego kokybei gali turėti ir tai, ką žmogus veikia visą dieną. Įprastai sunkiau užmiega tie, kurie vartoja daug kavos, yra fiziškai pasyvūs ar linkę prisivalgyti prieš miegą. Farmacininkės teigimu, susidūrus su miego sutrikimais, reikėtų apgalvoti savo įpročius ir juos koreguoti.

REKLAMA

Valanda prieš miegą

Reikšmingos įtakos poilsiui turi valanda prieš miegą, šiuo laiku rekomenduojama nesinaudoti mobiliaisiais, kompiuteriais, vengti kitų ekranų skleidžiamos šviesos. Taip pat prieš gulantis į lovą svarbu gerai išvedinti kambarį.

Specialistė sako, kad prieš miegą gali padėti ir pasivaikščiojimas. „Bent pusvalandį vakare pasivaikščiokite gryname ore, tai padės atsipalaiduoti ir užmigti“, – sako ji. Prieš miegą rekomenduojama vengti įtempto ir sunkaus fizinio darbo, nes tai padeda susikaupti miegui. Geriausia laiką prieš miegą skirti skaitymui, bendravimui su šeimos nariais.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš miegą rekomenduojama vengti ryškaus apšvietimo, todėl atpalaiduojančia veikla patariama užsiimti jaukioje prieblandoje.

Gali padėti vaistažolės

Jeigu ir pakoregavus savo įpročius nepavyksta užmigti, tuomet farmacininkė pataria gerti vaistažolių arbatas ir neskubėti pradėti vartoti medikamentų. Prieš miegą atpalaiduoja valerijono, melisos ar apynių arbatos. Vaistažolių arbatas nepertraukiamai galima vartoti dvi savaites.

Miego kokybei įtakos gali turėti ir tam skirti maisto papildai, kurių sudėtyje, pasak farmacininkės, taip pat galima rasti vaistažolių bei melatonino.

„Melatoninas – natūralus miego hormonas, kuris žmogaus organizme gaminasi pats, tamsiuoju paros metu, jis ypač gausiai gaminasi 23–3 valandomis, dėl to tuo metu mes giliai ir ramiai miegame. Vartojant preparatus, kurio sudėtyje yra melatonino, sutrumpėja užmigimo laikas ir nepabundama naktį, o rytą atsikeliama esant žvaliam“, – pranešime spaudai sako farmacininkė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Farmacijos specialistė įspėja, kad išbandžius vaistažoles ar maisto papildus, bet nepastebėjus teigiamo poveikio miegui, rekomenduojama kreiptis į gydytoją, nes tai gali būti signalas įspėjantis apie rimtesnes problemas.

5 receptai kokybiškam miegui:

Miegas geriausias, jeigu einama miegoti iki 23 val.

Miego trukmė neturėtų būti trumpesnė nei 7 val.

Prieš miegą išsivėdinkite kambarį.

Jeigu nesiseka užmigti – dienos metu venkite sėdėjimo ant sofos ar popiečio miego.

Kokybiškai pailsėti gali padėti ramus pasivaikščiojimas vakare.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų