REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Norint apsisaugoti nuo COVID-19 viruso, neužtenka tik tinkamai dėvėti apsauginę kaukę – ne ką mažiau svarbu pasirūpinti rankų, kuriomis ją liečiame, higiena.

Norint apsisaugoti nuo COVID-19 viruso, neužtenka tik tinkamai dėvėti apsauginę kaukę – ne ką mažiau svarbu pasirūpinti rankų, kuriomis ją liečiame, higiena.

REKLAMA

Ant kaukės paviršiaus susikaupia virusai ir bakterijos, o rankos – vienas iš galimų kelių dalelėms patekti į organizmą. Kaip tinkamai pasirūpinti rankų ir apsauginių kaukių higiena, pasakoja „Camelia“ vaistininkė Irena Garuckienė.

Rankų higiena neatsiejama nuo tinkamo kaukių dėvėjimo

Pandemijos metu itin daug kalbama apie rankų higieną – būtina jas dezinfekuoti grįžus iš lauko, prisilietus prie paviršių viešosiose erdvėse, parduotuvėse. Tačiau, vaistininkės I. Garuckienės teigimu, žmonės vis dar per mažai dėmesio skiria rankų švarai, užsidedant arba nusiimant kaukę.

„Atliekant šiuos veiksmus, labai svarbi rankų higiena, kad virusas per ausis, nosį ar burną nepatektų į organizmą. Didelė kaukių dėvėjimo klaida – žmonių polinkis liesti jos išorinę dalį. Tačiau taip darydami viską, kas nusėdo ant kaukės išorės, jie perkelia ant rankų, o jomis liečia veidą, plaukus ar burną. Negalima liesti kaukės išorinės dalies, – pranešime spaudai pabrėžia vaistininkė. – Todėl ir nusiimant kaukę derėtų liesti tik jos raištelius, o po to gerai nusiplauti rankas.“

REKLAMA
REKLAMA

Vienkartinės kaukės negalima naudoti kelis kartus

Specialistė priduria, kad kaukę tinkamiausia nusiimti tik grįžus namo ir ją išmesti. Vaistininkė nepataria kaukės nusiimti viešoje vietoje, net jei tai daroma ir trumpam: „Žmonės dažnai kaukę nusiima vos tik įsėdę į automobilį, numeta ją ant sėdynės, o vėliau vėl dedasi ant veido. Apsauginė kaukė negali liestis su kitais paviršiais, todėl, jei ji atsidūrė jūsų rankinėje, kišenėje ar ant automobilio sėdynės, jokiu būdu nebedėvėkite šios apsauginės priemonės dar kartą. Jeigu kaukę nusiėmėte, siekiant sumažinti infekcijų plitimo riziką, kitą kartą ją reikėtų pakeisti nauja ir švaria.“

REKLAMA

Vaistininkė I. Garuckienė taip pat atkreipia dėmesį, kad prieš saugiai pasitaisant apsauginę kaukę, pirmiausia, reikia nusiplauti rankas muilu arba, jeigu nėra galimybės, jas dezinfekuoti dezinfekciniu skysčiu. „Kaukę paimkite už raištelių ir neliečiant jos išorės bei vidaus pasitaisykite. Jei nepasisekė pasitaisyti kaukės tokiu būdu, tuomet ją rekomenduojama pasikeisti nauja, laikantis visų higienos taisyklių“, – akcentuoja I. Garuckienė.

Atėjo laikas nusiimti kaukę. Ką daryti?

Vaistininkės teigimu, nusiimant veido kaukę, jokiu būdu negalima liesti jos išorinės dalies. Apsauginė priemonė nuo veido nuimama laikant už raištelių ar gumyčių dviem pirštais.

REKLAMA
REKLAMA

„Panaudotą vienkartinę kaukę pirmiausia dėkite į sandarų maišelį, užriškite ir tik tuomet išmeskite į šiukšlių dėžę. Kaukė veiksmingai saugo nuo viruso plitimo, jei yra keičiama kas 4 valandas arba tada, kai kaukė sudrėko, išsipurvino. Šaltuoju metų sezonu lauke kaukė sudrėksta greičiau, nes kvėpuojant kondensuojasi garai. Drėgna kaukė neatlieka apsauginės funkcijos, todėl ji turėtų būti keičiama dažniau, – pataria vaistininkė.

– Kaip vienkartinę kaukę po panaudojimo turime išmesti, taip daugkartinę kaukę po kiekvieno naudojimo būtina tinkamai išvalyti. Iki skalbimo panaudotą kaukę laikykite sandariame maišelyje. Kaukės valymas atliekamas skalbiant skalbimo mašinoje, nemažesnėje nei 60 laipsnių temperatūroje ir netrumpiau nei 25 minutes. Išskalbus drėgną kaukę reikia lyginti iki visiško išdžiūvimo. Iki dėvėjimo kaukę laikykite švariame sandariame maišelyje.“

Specialistė primena, kad nusiėmus apsauginę kaukę, būtina nusiplauti rankas muilu arba dezinfekuoti. Taip bus sumažinamas viruso plitimas, o žmonės galės būti ramūs, kad tinkamai ir efektyviai rūpinasi savo sveikata.

Kaip taisyklingai dėvėti veido kaukę žiūrėkite šiame reportaže:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų