REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
15
Lietuvaitė Gerda Makūnaitė (nuotr. asm. archyvo)

Lietuvaitė Gerda į Norvegiją išvažiavo tiesiog užsidirbti, tačiau netikėtai atrado ir savo laimę. Moteris dirba asmenine neįgalaus žmogaus asistente. Ir nors Lietuvoje ši profesija gali būti negirdėta, pasak jos, Norvegijoje ji niekam nekelia nuostabos.

15

Lietuvaitė Gerda į Norvegiją išvažiavo tiesiog užsidirbti, tačiau netikėtai atrado ir savo laimę. Moteris dirba asmenine neįgalaus žmogaus asistente. Ir nors Lietuvoje ši profesija gali būti negirdėta, pasak jos, Norvegijoje ji niekam nekelia nuostabos.

REKLAMA

35-erių Gerda Makūnaitė prieš beveik dešimtmetį baigusi edukologijos studijas Klaipėdoje su draugėmis nusprendė vykti į užsienį išbandyti savęs ir užsidirbti.

Pirmasis darbas, kurį išbandė moteris su draugėmis buvo žuvyne – lašišų fabrike. Tačiau ši patirtis neišgąsdino Gerdos ir ji nusprendė pasilikti čia ilgam.

„Man Norvegija patinka dėl savo stabilumo. Čia jautiesi turintys geresnes socialines garantijas. Norvegai galbūt yra ramesni, labiau šeimyninio tipo žmonės, tačiau mėgstantys aktyvų laisvalaikį.

REKLAMA
REKLAMA

Atrodo, kad čia atradau save. Pamilau šią šalį ir pasilikau. Man pasisekė ir dėl to, kad radau mėgstamą darbą. Aš keliuose į darbą negalvodama, „o ne, vėl į darbą“,  tai man dėl to labai pasisekė“, – šiltai sako ji.

REKLAMA

Gerdai įsitvirtinti Norvegijoje padėjo ir tai, kad norvegiškai ji prakalbo vos po pusmečio.

„Man pasisekė, kad tuo metu buvau apsupta norvegiškai kalbančių žmonių, tad pamažu vietoj anglų kalbos ėmiau vartoti norvegų, o dėl gramatikos supratimo nusipirkau specialius kursus“, – pasakoja moteris.

Dirba ištisomis paromis

Po darbo žuvyne Gerda dirbo ir vaikų darželyje, ir vertėja, kol galiausiai mylimasis patarė pabandyti tapti asmenine žmogaus su negalia asistente.

„Savivaldybė skiria finansavimą žmonėms su negalia ir samdo darbuotojus arba kreipiasi į asmeninius asistentus apmokančią įmonę, kad surastų neįgaliajam asistentą, kuris padėtų save realizuoti“, – sako ji.

REKLAMA
REKLAMA

Būdamas asmeniniu neįgaliojo asistentu turi padėti žmonėms, kurie gali turėti fizinę ar protinę negalią, gyventi pilnavertį gyvenimą. Pavyzdžiui, padėti nudirbti namų ruošos darbus ar kažkur nuvykti.

Gerda jau beveik 8 metus yra vyro turinčio Dauno sindromą asistentė.

„Tai yra mano pirmasis žmogus. Pilnu etatu dirbu su juo vienu. Tačiau kiti asmeniniai padėjėjai gali vienu metu dirbti ir su keliais ar netgi dešimt žmonių.

Šiuo metu dirbame po 2 paras ir ilsimės 8 paras. Taip keičiamės 5 atsakingi žmonės. Taip tas žmogus, kuriam reikalinga pagalba, asistentų yra apsuptas 24 valandas per parą. Aš labai pripratau ir man toks grafikas tinka. Nemėgstu standartinio grafiko nuo 8 iki 17 val., tad toks darbas man patinka“, – sako ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tokiam darbo grafikui yra pritaikytas ir butas, kuriame gyvena vyras. Butas įrengtas taip, kad laisvai įsitektų 2 žmonės vienu metu – abu turi po savo kambarį bei tualetą ir dušą. Tiesa, antruoju kambariu dalijasi visi 5 vyro asmeniniai padėjėjai – kiekvienas iš jų turi savo vietą spintoje, patalynę.

Pažįsta „kaip nuluptą“

Moteris šypsosi, kad šis vyras, kuriam asistuoja, jau yra beveik šeimos narys. Tiesa, kaip patį svarbiausią darbą ji pabrėžia pagalba vyrui, kai jis dirba parduotuvėje – krauna prekes į lentynas. Tiesa, vyrui, kuris serga Dauno sindromu, už tai pinigai nemokami – šis darbas yra kaip socializacija, kad jis galėtų jaustis pilnaverčiu visuomenės nariu.

REKLAMA

„Kartais tenka padėti jam dėlioti prekes, paskatinti jį. Kartais jam reikia parodyti, kur reikia tas prekes padėti. Mes nuo pirmadienio iki penktadienio būname maisto prekių parduotuvėje, kur jis dirba“, – sako Gerda.

Moteris šiltai atsiliepia apie vyrą, su kuriuo praleidžia ištisas paras ir sako, kad nors jos asistuojamas vyras yra labai užsispyręs, ji išmoko, kaip jį nuraminti.

„Šis žmogus yra labai gera, nuoširdus. Jis yra šiek tiek lėtesnis. Per 8 metus aš jį labai gerai pažinau. Jau išmokau skaityti jo poelgius, jo nuotaikas, atpažinti, kokios problemos jį kamuoja, jeigu, pavyzdžiui, jis nenori dirbti. Jis niekada nepasako, kas jį kamuoja, visada turi išsiaiškinti ar atspėti pats. Turi jį nuraminti ar pasakyti dalykus, kurie jį nuramintų.

REKLAMA

Grįžus į namus jį reikia įvesti į ritmą. Pavyzdžiui, turi pasakyti, kad reikia kambarį susitvarkyti, kad reikia drabužius išsiskalbti. Jis visus šiuos darbus tikrai moka, tačiau asistentai turi jam sukurti sistemą, pagal kurią jis tuos darbus darytų. Per tuos metus jis pats daug išmoko ir jau nebereikia visko rodyti. Žinoma, kartais jam reikia postūmio, priminimo“, – šypteli moteris.

Priprato būti tarp žmonių

Gerda gali džiaugtis ir tuo, kad pelnė visapusišką šio vyro pasitikėjimą.

„Jis labai prieraišus žmogus. Jis turi savo sistemą ir puikiai orientuojasi skaičiuose, datose, todėl turi jau mėnesį į priekį susidėliojęs ir žino, kada ateis Gerda, o kada kiti asistentai. Jam labai svarbu žinoti, planuoti ir jaustis saugiai“, – pasakoja moteris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jos, tam, kad jaustųsi saugus, vyras ir turi susidėlioti planą savo galvoje. Pavyzdžiui, moteris prisimena, kad kartais nuvažiavus vakarieniauti į miestą, turėdavo sėdėti automobilyje ir pasakoti, ką jie veiks, kur eis, nes kitu atveju vyras nesutiko išlipti.

„Jis per šiuos metus labai smarkiai pasikeitė, pasidarė atsparesnis pokyčiams. Jo stipriai nebeveikia pasikeitimai, ne taip kaip anksčiau. Man ir pačiai labai smagu, kad jis tiek pažengė, kad jaučiasi laimingas.

Anksčiau buvo ir problemų su jo socialumu, pavyzdžiui, jis nenorėdavo bendrauti su žmonėmis, kurių nepažįsta. Dabar jam patinka būti žmonių kompanijos, jis jaučiasi gerai, pradeda kažką kitiems rodyti savo telefone. Taip anksčiau tikrai nebūdavo“, – šypsosi ji.

REKLAMA

Gerda nuo pradžių ir stengėsi, kad vyras įsitrauktų į socialinį gyvenimą ir laisvu laiku nesėdėtų vien užsidaręs namuose. Taip pat jie laisvalaikiu užsiima ir kitomis įprastomis veiklomis – važinėjasi dviračiais, eina į žygius ar laikosi baseine.

Ne paslaptis ir tai, kad anksčiau Gerda intensyviai dalyvavo kūno rengybos varžybose, tačiau dabar sportuoja tik dėl savęs. Nepaisant to, jos „Instagram“ paskyrą, kurioje galima pamatyti jos įspūdingą sportinę formą, seka daugiau nei 60 tūkstančių žmonių. Todėl galima drąsiai sakyti, kad Gerda yra vienas iš tų žmonių, kurie įrodo, kad gražus žmogus pasižymi ne tik išoriniu, bet ir vidiniu grožiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų