REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Galvos skausmas yra gana dažnas negalavimas, kurį gali provokuoti nuovargis, stresas, nuolat augantis darbo krūvis bei kiti veiksniai. Žinoma, pasitaiko, jog galvos skausmo priežastimi tampa ir migrena. Šia varginančia liga gali susirgti kiekvienas, nepriklausomai nuo lyties ar amžiaus. Gydytoja neurologė Kristina Ryliškienė dalinasi įžvalgomis apie migreną, šios ligos simptomus bei eigą. 

Galvos skausmas yra gana dažnas negalavimas, kurį gali provokuoti nuovargis, stresas, nuolat augantis darbo krūvis bei kiti veiksniai. Žinoma, pasitaiko, jog galvos skausmo priežastimi tampa ir migrena. Šia varginančia liga gali susirgti kiekvienas, nepriklausomai nuo lyties ar amžiaus. Gydytoja neurologė Kristina Ryliškienė dalinasi įžvalgomis apie migreną, šios ligos simptomus bei eigą. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kas yra migrena ir kaip ši liga yra diagnozuojama? 

Migrena – neurologinė liga, pasireiškianti galvos skausmo bei jį lydinčių simptomų priepuoliais. Įprastai migreninius galvos skausmus lydi padidėjęs jautrumas garsui bei šviesai, pykinimas, gali būti ir vėmimas. Šie lydintys simptomai leidžia suprasti, kad pacientas kenčia ne nuo įtampos tipo galvos skausmo. Gydytojos teigimu, migreninis skausmas taip pat išsiskiria stiprumu bei trukme. Jis yra stiprus bei trunka nuo kelių valandų iki kelių parų. Migrena pacientui yra diagnozuojama tuomet, kai pacientas yra patyręs bent penkis tokius priepuolius. 

REKLAMA

„Migrenos diagnostika remiasi tik žodiniu priepuolio apibūdinimu. Tai reiškia, jog gydytojas turi žinoti, kokius klausimus būtina užduoti pacientui ir suprasti, kokie atsakymai atitinka migrenos kriterijus“, – teigia gyd. K. Ryliškienė. 

Kokie yra migrenos gydymo metodai? 

Gydytoja pabrėžia, kad nustačius migreną, paciento priepuolio gydymas neapsieina be vaistų. Nors šiandien vaistų rūšių yra tikrai daug, gydytojui individualiai įvertinus paciento būklę, ligos eigą, simptomus bei priepuolių dažnumą, parenkamas konkrečiu atveju pats tinkamiausias vaistas ar vaistų derinys, kurie padeda sumažinti priepuolio metu kylantį skausmą ir lydinčius simptomus. 

REKLAMA
REKLAMA

„Migrenos išgydyti negalime, todėl teisingiau būtų sakyti, jog migreną padedame suvaldyti“, – sako specialistė. 

Migrenos eigai taip pat didelę įtaką daro ir žmogaus gyvenimo būdas, todėl specialistė akcentuoja, jog nemedikamentinis gydymas taip pat turi didžiulę reikšmę. Šiuo atveju gydytojas suteikia pacientui reikšmingų patarimų, galinčių rečiau patirti migrenos priepuolius. Rekomendacijos dažniausiai yra susijusios su reguliaraus miego, mitybos bei, žinoma, fizinio aktyvumo principais. Migrenos gydymas taip pat yra derinamas ir su kitomis paciento sveikatos problemomis. Pavyzdžiui, esant tam tikriems virškinimo sutrikimams, reikiamą maisto dietą gali padėti sudaryti ir pats dietologas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar migrenos galima išvengti? Kur reikėtų kreiptis, kilus įtarimams dėl migrenos? 

Nors migrena yra nebūtinai paveldima liga, K. Ryliškienė pastebi, jog dažnai pacientai aiškiai nurodo apie jų giminėje esančius migrenos atvejus. Net apie 80 proc. visų pacientų susiduria su tipinės eigos bei tipinio dažnio migreniniais priepuoliais, kurie dažniausiai pasireiškia vaikystėje, paauglystėje arba žmonėms iki 30 metų amžiaus. Įprastą ligos eigą bei formą turintiems pacientams diagnozuoti šią ligą bei skirti reikalingą gydymą gali ir šeimos gydytojas. Sunkesne ligos forma, pavyzdžiui, labai dažna migrena ar lėtine migrena sergančius pacientus gydo neurologai. 

REKLAMA

Kaip elgtis įtarus migreną? 

Neurologė K. Ryliškienė nurodo, jog patiriant pasikartojantį galvos skausmą, reiktų kreiptis į šeimos gydytoją arba neurologą. Nes, pirma – nenustatyta ir netinkamai gydoma migrena apsunkina gyvenimą ne tik pacientui, bet ir jo šeimos nariams, bendradarbiams. Antra, migrenos diagnozės neturintis ir dažnai nereceptinius vaistus nuo skausmo vartojantis pacientas gali įgyti papildomą ilgai vartojamų vaistų sukeltą galvos skausmą. Ir trečia, nenustačius migrenos, ja sergančiam pacientui tampa neprieinamas šiuolaikinis šios ligos gydymas. Svarbu pabrėžti, jog dabartinės medicinos technologijos sparčiai vystosi, todėl sprendimų, padedančių kovoti su migrena vis daugėja net ir tiems, kurie serga itin sunkia šios ligos forma. 

REKLAMA

Apsilankykite https://www.teva.lt/rupinames-sveikata internetiniame puslapyje ir sužinokite daugiau apie migreną bei kitas lėtines ligas. 

Teva kuriami vaistai padeda gydyti daugiau nei 200 milijonus žmonių visame pasaulyje. Mes žinome, jog už kiekvieno paciento slypi istorija. Šie iššūkiai mus įkvepia ieškoti sprendimų, padedančių kovoti su medicininėmis problemomis. Mes taip pat žinome, jog lėtinės ligos, viena ar kita prasme, įtakoja pacientų gyvenimo kokybę. Būtent todėl ir sukūrėme Rūpinamės Sveikata – vietą, kurioje rasite daugybę naudingos informacijos apie šias ligas, pacientų istorijas bei dar daugiau. Čia taip pat rasite naudingų patarimų, kurie padės jums išvengti sveikatos problemų bei su jumis kovoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų