REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Niūrus oras skatina mūsų smegenis susikaupti ir giliau mąstyti, sako psichologai. Debesuotomis ir lietingomis dienomis mūsų atmintis veikia geriau nei saulėtomis.

Niūrus oras skatina mūsų smegenis susikaupti ir giliau mąstyti, sako psichologai. Debesuotomis ir lietingomis dienomis mūsų atmintis veikia geriau nei saulėtomis.

REKLAMA

„Bright Side“ sudarė sąrašą apie tai, kokį poveikį orai daro žmogaus sveikatai ir savijautai.

1. Jūsų galūnės gali patinti.

Itin karštomis ir drėgnomis dienomis jūsų kūnas gali turėti problemų vėsinantis. Paprastai jis nukreipia šiltą kraują link odos paviršiaus, kur jis atsivėsina prakaituojant. Tačiau aukštoje temperatūroje prakaitas neišgaruoja, todėl vietoj to jūsų galūnėse susikaupia skystis ir jos ištinsta.

Ką daryti: atsivėsinkite kitomis priemonėmis, pavyzdžiui, ventiliatoriumi. Po kelių dienų jūsų kūnas pripras prie karšto oro, o patinimas išnyks.

2. Padidėja širdies smūgio rizika

Ekstremalūs orai gali apkrauti jūsų širdį. Dėl šaltos temperatūros jūsų širdis sunkiau dirba, kad jūsų kūnas būtų šiltas ir dėl to kraujagyslės susitraukia, sumažėja deguonies patekimas į pačią širdį. Šis deguonies poreikio neatitikimas gali baigtis infarktu ar insultu.

REKLAMA
REKLAMA

Ką daryti: esant tokioms oro sąlygoms venkite pervargimo – fiziškai nepervarginkite.

3. Kenkia odai

Atvėsus orams, oras tampa mažiau drėgnas ir tai atsiliepia mūsų odai. Ji išsausėja, ima trūkinėti ir niežėti, kartais apsunkina esamas ligas, tokias kaip egzema ir dermatitas.

REKLAMA

Ką daryti: naudokite drėkinamuosius kremus ir kremus nuo saulės ir venkite ilgų, karštų dušų, nes jie pašalina natūralius jūsų odos gaminamus aliejus.

4. Jūsų plaukai ir nagai gali susilpnėti.

Žiemą jūsų plaukai ir nagai susiduria su ta pačia problema kaip ir jūsų oda. Kraujagyslės susiaurėja, sumažėja maisto medžiagų ir deguonies tiekimas. Žinoma, tai silpnina plaukus ir nagus, todėl jie tampa sausi ir trapūs.

Ką daryti: Duše praleiskite ne daugiau kaip 5-10 minučių. Venkite karšto vandens. Naudokite mažiau šampūno ir daugiau kondicionieriaus.

REKLAMA
REKLAMA

5. Jums gali pasireikšti sąnarių skausmas.

Yra tiesos tame, kai sakoma, kad galima pajusti artėjančią audrą savo kauluose ar sąnariuose. Barometrinio slėgio kritimas gali sukelti sąnarių ar kaulų skausmą, ypač žmonėms, sergantiems artritu. Skystis sąnarių viduje esant žemai temperatūrai tampa tirštesnis ir gali tapti skausmo priežastimi.

Šaltas oras taip pat sukietina raumenis ir sausgysles, nes kraujotaka nukreipiama iš galūnių į centrinius organus, kad jie būtų šilti.

Ką daryti: stenkitės sušilti! Tai skatina kraujotaką, gerina skausmo toleravimą ir atpalaiduoja raumenis. Sportas taip pat pašalina skausmą ir sustingimą.

6. Jūsų alergija gali pablogėti.

Orai daro įtaką sezoninėms alergijoms, vėjuotomis dienomis priverčia ašaroti akis, lietaus metu –užgula nosį ir panašiai. Konkretūs orai sukelia natūralius procesus, tokius kaip medžių apdulkinimas, kuriems galime būti alergiški.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ką daryti: sužinokite, kada žiedadulkių sezonas pasiekia piką jūsų rajone, ir tuo metu venkite lauko. Norėdami filtruoti orą ir apsaugoti nuo alergenų, naudokite oro sausintuvą ir oro kondicionierių.

7. Jums tikriausiai trūksta vitamino D.

Vienas iš pagrindinių vitamino D šaltinių mums yra saulės šviesa. Šaltuoju metų laiku dienos trumpėja, o žmonės paprastai būna daugiau viduje ir neišvengiamai negauna pakankamai saulės. Dėl to mūsų vitamino D lygis sumažėja. Bjaurūs šio tipo trūkumo simptomai yra raumenų silpnumas, aukštas kraujospūdis, stresas ir didesnis jautrumas skausmui.

Ką daryti: gaukite vitamino D iš kito šaltinio. Valgykite daugiau kiaušinių trynių, grybų ir žuvies, gerkite apelsinų sultis ir pieną.

REKLAMA

8. Gali apimti niūrios nuotaikos.

Rudenį ir žiemą esant mažiau saulės spindulių, gali pasireikšti nepaaiškinamas nuovargis. Mažas energijos kiekis ir išsekimas yra sezoninio afektinio sutrikimo (SAD) simptomai, ryškūs šaltesniais mėnesiais dėl vitamino D trūkumo. Tai daro įtaką serotonino lygiui – su mažesniu vitamino D kiekiu jūsų smegenys gamina mažiau serotonino, todėl galite daugiau liūdėti, tapti kaprizingas ir mieguistas.

Ką daryti: valgykite vitamino D turinčius maisto produktus. Be to, pabandykite praleisti daugiau laiko lauke, mankštintis ir gerai išsimiegoti.

9. Jums gali dažniau pasireikšti migrena ir galvos skausmas.

Dėl šalčio mūsų kraujagyslės susiaurėja, sulėtėja kraujotaka viduje. Į smegenis patenka mažiau kraujo, o tai gali sukelti stiprų galvos skausmą. O jei anksčiau sirgote migrena, beveik bet kokie orų pokyčiai gali sukelti jos priepuolį. Stiprus vėjas, stiprus šaltis, ryški saulė, sausumas ir barometrinio slėgio kritimas yra vieni blogiausių pažeidėjų.

REKLAMA

Ką daryti: jei kankina migrena, visada rašykite dienoraštį ir pabandykite užrašyti ženklus, kurie gali paveikti jūsų skausmo priepuolius.

10. Jūsų astma gali pablogėti.

Stiprūs oro pokyčiai gali sukelti astmos priepuolį, nes gali lengvai sudirginti kvėpavimo takus. Karštas, drėgnas oras yra sunkesnis ir darosi sunkiau kvėpuoti. Šaltas, sausas oras sausina kvėpavimo takus, jie patinsta ir taip apriboja gaunamo oro srautą.

Ką daryti: kaklą ir krūtinę laikykite šiltai, drėkinkite, dažnai nusiplaukite rankas ir naudokite oro valymo įrenginius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų