REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vis dažniau pasirodžius pirmiesiems peršalimo simptomams ar kitiems negalavimams žmonės į pagalbą pasitelkia aromaterapiją. Eterinius aliejus jie naudoja atsipalaidavimui, nuotaikos gerinimui, o kartais bando jais gydytis ir užpuolus ligoms. Tačiau alergologė pataria nepiktnaudžiauti ir eterinius aliejus naudoti saikingai, kitaip jie gali atnešti daugiau žalos nei naudos.

Vis dažniau pasirodžius pirmiesiems peršalimo simptomams ar kitiems negalavimams žmonės į pagalbą pasitelkia aromaterapiją. Eterinius aliejus jie naudoja atsipalaidavimui, nuotaikos gerinimui, o kartais bando jais gydytis ir užpuolus ligoms. Tačiau alergologė pataria nepiktnaudžiauti ir eterinius aliejus naudoti saikingai, kitaip jie gali atnešti daugiau žalos nei naudos.

REKLAMA

Santaros klinikų gydytoja alergologė-klinikinė imunologė profesorė Laura Malinauskienė teigia, kad alergologai dažniausiai nerekomenduoja naudoti eterinių aliejų, nes į jų kabineto duris pasibeldžia tie, kurie susiduria su eterinių aliejų šalutiniu poveikiu. Tačiau, anot specialistės, klasikinės medicinos atstovai stengiasi lanksčiai žiūrėti į pastaruoju metu žmonių itin pamėgtą aromaterapiją ir nebūti visiškai kategoriškais šiuo klausimu.

„Mes paprastai nerekomenduojame šitų dalykų, bet žvelgiant taip plačiai medicinine prasme, kadangi tai egzistuoja ir kai kuriems žmonėms labai gerai padeda, patinka, tai turi teisę egzistuoti“, – komentuoja ji.  

REKLAMA
REKLAMA

Eteriniai aliejai gali būti naudingi

L. Malinauskienė teigia, kad aromaterapija, kuri yra naudojama jau daug šimtmečių, gali turėti ir teigiamą poveikį, tačiau reikia nepamiršti, kad kas gali padėti, visada gali ir pakenkti. Todėl svarbu eterinius aliejus rinktis atsakingai ir įsitikinti, kad šis produktas jums tinka.

REKLAMA

„Prieš kažką naudojant visada reikia apie tai pasiskaityti, paprašyti, kad tie žmonės, kurie pardavinėja, suteiktų konsultaciją, pačiam paieškoti informacijos.

Prieš renkantis eterinius aliejus ir juos perkant, reikia tikrai žinoti, iš kur juos įsigyjate. Vienas dalykas, kad eterinis aliejus yra tai, ką mes užuodžiame, o kitas, kad jis yra iš kažko gaunamas.

Jame gali būti papildomų priemaišų, jis gali būti išgaunamas tame išgavimo procese naudojant įvairius chemikalus, kurie gali būti toksiški ir nuodingi. Todėl tiekėjas, iš kurio perkate tą produktą, turi būti patikimas“, – pataria gydytoja.  

REKLAMA
REKLAMA

Antibakterinis ir raminantis poveikis

Anot L. Malinauskienės, eteriniai aliejai – tai iš augalų išgaunama esencija, todėl juos sudaro ne viena medžiaga. Pasak specialistės, daugeliu atvejų netgi neįmanoma apibrėžti tikslios jų sudėties, nes ji gali kisti priklausomai nuo to, kuriais metais buvo surinkti augalai.

„Eteriniuose aliejuose yra medžiagos, kurias augalas pats gamina, kai kurios yra gynybinės medžiagos. Jeigu augalas augo, kai buvo labai karšta vasara, tai kažkokių medžiagų prisintetins daugiau, jeigu tai buvo šalta vasara, tai jis kažkokių medžiagų prisintetins mažiau.

Eteriniai aliejai gaunami iš daugelio augalų, dauguma tų medžiagų, kurios sudaro eterinius aliejus, yra ir nežinomos. Tačiau tos, kurios yra ištirtos, žinoma, kad turi antibakterinį poveikį, nervus raminantį poveikį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Svarbu yra patikimas tiekėjas, kas gamino, iš ko perkamos medžiagos, kas gali suteikti kokybę“, – sako alergologė.  

Ir nors, pasak alergologės, eterinių aliejų naudojimas gali atpalaiduoti ir palengvinti ligos simptomus, ji atkreipia dėmesį, kad eteriniai aliejai pačios ligos išgydyti nepadės ir nuo virusų neapsaugos.

„Eteriniai aliejai galbūt neišgydo ligos, bet jie gali palengvinti kažkokius simptomus. Tačiau padaryti taip, kad visiškai išgydytų, manau, yra per silpnos koncentracijos. Kalbant apie virusus, nemanau, kad jie galėtų kažką labai reikšmingo padaryti.“

Alerginės reakcijos

Eterinių aliejų naudojimo būdų gali būti net keli: uostymas, garinimas, tepimas ant odos, paviršių dezinfekcija. Todėl, pasak alergologės, prieš juos naudojant, svarbu išsiaiškinti, kaip tinkamai tą daryti.

REKLAMA

L. Malinauskienė sako, kad kai kuriais atvejais net ir tinkamai naudojant eterinius aliejus, jie gali turėti neigiamą poveikį, jeigu esate alergiški kuriai nors veikliajai medžiagai. Tokiu atveju reikėtų nedelsiant nutraukti jų naudojimą.

„Jeigu pajaučiate kokius nors negerus pojūčius, reikia žinoti, kad tai nėra visiškai nekaltas dalykas. Tam net nebūtina netinkamai naudoti, pavyzdžiui, galima garinti, bet jeigu išsivysto alergija, tai nuo to pradės berti.

Galima naudoti tinkamai, bet reikia prisiminti, kad tai yra panašu kaip vaistai, tik juose  (eteriniuose aliejuose – aut. past.) yra mažesnės tų aktyvių medžiagų koncentracijos. Jie taip pat kaip padeda, taip gali sukelti ir kažkokį neigiamą efektą“, – įspėja L. Malinauskienė.

REKLAMA

Alergologė įspėja, kad kai kurie eteriniai aliejai gali būti ir mirtinai pavojingi, todėl nereikėtų savivaliauti ir naudoti juos ne pagal paskirtį:

„Su kai kuriais eteriniai aliejais galima ir apsinuodyti. Pavyzdžiui, išgėrus kamparo aliejaus, galima ir numirti.“

Nerekomenduojama naudoti vaikams

Anot gydytojos, alerginė reakcija gali pasireikšti čiauduliu, akių ašarojimų, gali atsirasti galvos skausmas ar kitokie kūno siunčiami signalai. Pajutus šiuos simptomus, turėtumėte apsilankyti pas gydytoją, kuris tiksliai nustatys, ar jūsų patiriami negalavimai reiškia, kad eterinis aliejus jums nėra tinkamas.

„Alergija gali kilti ir nuo eterinio aliejaus, ir nuo kokio nors brangaus kremo, visiškai nenuspėjama, nėra tokių medžiagų, kurios žinotume, kad sukelia alergiją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žmogus susiduria su labai daug aplinkoje esančių medžiagų, bet jeigu mes randame, kad tai yra susiję su eteriniais aliejais, tada rekomenduojame jų nenaudoti.

Tai būtent tų medžiagų arba panašių, jeigu yra žinoma plačiau, kokios medžiagos kituose aliejuose, prieskoniuose gali būti panašios. Žiūrint, iš kokių augalų jie gaunami. Visada, jeigu tau yra nuo ko nors negerai, tai to dalyko reikia vengti“, – sako L. Malinauskienė.  

Pasak alergologės, eterinius aliejus atsargiai naudoti reikėtų turintiems pažeistą odą bei mažiems vaikams.

„Jeigu oda yra pažeista, jie gali dvejopai padaryti: gali ir padėti gydyti ir kokiems uždegimams, dermatitams, bet gali ir labiau juos pabloginti. Paprastai nelabai rekomenduojame mažiems vaikams daug tų eterinių aliejų naudoti, kam oda yra pažeista.

Bet čia yra labai sąlyginis dalykas, mes esame tos labai klasikinės medicinos atstovai, bet yra tų alternatyvių terapeutų, kurie kaip tik skiria ir mato gerą poveikį“, – komentuoja L. Malinauskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų