REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Milijonai žmonių visame pasaulyje ruošiasi pirmą kartą gyvenime ruošti kalėdinį stalą. Daugelis vietoj pasibuvimo su šeima ir giminėmis šiais metais liks namie, todėl kulinarijos įgūdžius teks patobulinti ne vienam.

Milijonai žmonių visame pasaulyje ruošiasi pirmą kartą gyvenime ruošti kalėdinį stalą. Daugelis vietoj pasibuvimo su šeima ir giminėmis šiais metais liks namie, todėl kulinarijos įgūdžius teks patobulinti ne vienam.

REKLAMA

Tyrėjai apklausė 2000 žmonių ir paaiškėjo, kad net 79% gamins ar padės gaminti patiekalus šventiniam stalui šiais metais, o penktadaliui pirmą kartą teks visą maistą paruošti patiems.

Ketvirtis apklausos dalyvių sako, kad šventinius patiekalus gaminti repetuosis iš anksto. Tačiau visi jaučia didelį spaudimą – net 57% mano, kad kalėdinio stalo patiekalai yra svarbiausi metuose.

Maisto influenseriai ir virtuvės šefai Billy Wright ir Jackas Layeris yra profesionalių „U:ME“ aliejų ambasadoriai, o ši įmonė ir užsakė apklausą, rašoma dailystar.co.uk.

REKLAMA
REKLAMA

Šis duetas savo misiją apibrėžia taip: „Kalėdinio stalo ruošimas pirmą, ar net ne pirmą, kartą gali sukelti daug streso, bet mes norime užtikrinti, kad jums tai nervų negadins ir net smagiai praleisite laiką. Smagu matyti, kad tiek daug dalyvavusiųjų apklausoje į viską žiūri labai pozityviai, ir Kalėdų laukia, o ne jų bijo.

REKLAMA

Šiais metais labiau nei kada nors anksčiau Kalėdų stalas bus 2020 metų pažiba daugeliui, todėl mes dalinamės geriausiais savo patarimais ir receptais, kad jūsų kalėdiniai pietūs būtų nuostabus pasisekimas.“

Apklausa parodė, kad didžiausias iššūkis žmonėms yra tiksliai susiskaičiuoti laiką (45%), taip pat sunkumų kelia šventinio kalakuto sultingumas (36%) bei užtikrinimas, kad visi liktų patenkinti (33%). Nepamiršti nei vieno patiekalo (19%), pasirūpinti, kad maisto visiems užtektų (30%) ir taip pat paruošti puikų padažą (26%) – tai didžiausi rūpesčiai.

REKLAMA
REKLAMA

Nenorėdami nieko nuvilti, ketvirtis apklausos dalyvių pagalbos ieškos receptų knygose, 12% intensyviai žiūri TV laidas apie maisto gaminimą, o 26% informacijos ieško internete. Tačiau net 32% pripažino, kad visų pirma patarimų klausia mamos.

„OnePoll“ platformoje atlikta apklausa taip pat parodė, kad tradiciniai Kalėdų patiekalai daugumai (59%) yra svarbiausias šventės akcentas. Tačiau net 57% sakė, kad šiais metais šventinis maistas bus dar svarbesnis nei anksčiau.

Billy ir Jacko patarimai kalėdiniam stalui:

1. RUOŠKITĖS IŠ ANKSTO

Daugelį kalėdinio stalo sudedamųjų dalių galite pasiruošti iš anksto. Užsibrėžkite sau tikslą kiek įmanoma daugiau darbo padaryti prieš Kalėdas, kad tą dieną galėtumėte susitelkti tik į kelis elementus ir spėtumėte taip pat ir smagiai praleisti laiką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2. ĮTRAUKITE IR KITUS NAMIŠKIUS

Ne šiaip sau restoranų virtuvėse šefų būna daug – reikia ruošti daugelį dalykų. Jei nemėgstate skusti bulvių, gal jums gali padėti kas nors iš kartu šventes leidžiančių.

3. SIEKITE LENGVUMO

Kai kepate keptuvėje ar orkaitėje, aliejų purkškite, o ne pilkite, kad jo nebūtų per daug. Tai ypač tinka kalėdiniam stalui, kai kalorijų ir taip bus daug.

4. DAR KARTĄ – SIEKITE LENGVUMO

Prieš įdėdami maistą aliejų visuomet pirma įkaitinkite – taip į maistą jo susigers mažiau.

5. GAMINKITE TAI, KAS JŪSŲ NEGĄSDINA

Jei nemėgstate orkaitėje keptos mėsos su bulvėmis ar nenorite ruošti tokių pietų, kodėl gi neišbandžius ko nors kito? Gal tai bus puikus pyragas, gardus karis ar net troškinys? Svarbiausia, kad smagiai leistumėte laiką kartu su savo artimaisiais – maistas turėtų būti antroje vietoje.

REKLAMA

6. NEATSILIKTE NUO NETVARKOS

Gaminant bet kokį įmantresnį patiekalą visada prisikaupia krūvos nešvarių indų, o įmantresnių patiekalų už kalėdinius turbūt nėra. Tvarkykitės pakeliui, kol ruošiate maistą, kad pavalgius nebūtų likę šimto nepadarytų darbų.

7. NEMĖGSTATE TRADICINIŲ KALĖDINIŲ DESERTŲ?

Kalėdiniai desertai patinka ne visiems, todėl galite ramiai ruošti savo mėgstamą gardų desertą – tai gali būti bet kas, nuo šokoladinio torto iki citrininio pyrago, bet tortams ir pyragams naudojamą sviestą pakeiskite aliejumi – taip ne tik suvartosite mažiau kalorijų, bet ir plutelė bus traškesnė.

8. PASIRINKITE TINKAMĄ PAVARĄ!

Iš anksto įsitikinkite, kad viską, ko reikia, turite – nuo reikiamo dydžio indo orkaitei iki tinkamo aliejaus. Šventinę dieną tikrai nenorėsite prisiminti, kad kažką pamiršote.

REKLAMA

9. SUSIDARYKITE SĄRAŠĄ

Visus darbus ir laikus susirašykite ant popieriaus – taip žinosite, ką darote, mažiau panikuosite ir stresuosite.

10. NEVIRKITE BRIUSELIO KOPŪSTŲ

Geriausias būdas sugadinti šias nuostabias mažas daržoves yra jas išvirti. Kepkite jas orkaitėje, keptuvėje ar troškinkite – taip jos bus geresnės konsistencijos ir galėsite joms suteikti papildomo skonio.

11. DUOKITE MĖSAI PAILSĖTI

Tai – labai dažna klaida. Mėsą iškepus jai reikia leisti pailsėti. Kuo ilgiau ji ilsėsis, tuo bus sultingesnė. Galite kalakutą ištraukti iš orkaitės ir ramiai palikti uždengtą nors ir valandą – taip dar spėsite išsikepti bulvių.

12. DARŽOVES KEPKITE ORKAITĖJE

Kai kalakutieną (ar kitą jūsų pasirinktą mėsą) ištrauksite iš orkaitės ir paliksite ilsėtis, daržoves kepti sudėkite į orkaitę – tai labai paprastas ir jos išeis ypatingo skonio. Morkas galite pagardinti medumi, apelsino žievele, o kopūstus – šonine ir kadagio uogomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

13. NEPAMIRŠKITE NAMIŠKIŲ MITYBOS ĮPROČIŲ

Suderinti visų namiškių mitybos įpročius, netolerancijas ir alergijas gali būti tikras galvosūkis – laimei, yra daugybė receptų ir ingredientų, kurie tikrai palengvins jums gyvenimą – nuo įvairiausių produktų be glitimo iki aliejaus vietoj sviesto tiems, kurie yra pasirinkę augalinę mitybą.

14. PER DAUG NESIJAUDINKITE

Jei kalakutiena išėjo truputį sausoka ar Briuselio kopūstai kiek pervirė, nesijaudinkite. Pietūs bus ypatingi todėl, kad būsite su savo artimaisiais, o maistas – tai tik papildomas džiaugsmas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų