REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Eglutė, papuošimai, maistas nuo stalo ir fejerverkai – tai ne tik neatsiejami švenčių atributai, bet ir pavojų augintiniams keliantys dalykai. „TV pagalbos“ veterinaras Paulius Morkūnas pasidalino patarimais, ką daryti, kad šventės neapkarstų augintinių savininkams.

Eglutė, papuošimai, maistas nuo stalo ir fejerverkai – tai ne tik neatsiejami švenčių atributai, bet ir pavojų augintiniams keliantys dalykai. „TV pagalbos“ veterinaras Paulius Morkūnas pasidalino patarimais, ką daryti, kad šventės neapkarstų augintinių savininkams.

REKLAMA

P. Morkūnas sako, kad augintinių apsauga per šventes gali būti nelengva užduotis. Kalėdiniai žaisliukai, potencialiai pavojingi augalai, dovanos su juostelėmis, smulkūs daiktai, švieselių girliandos, taip pat ir eglutė gali sukelti pavojų Jūsų gyvūno sveikatai.

Jis dalijasi keletu paprastų patarimų, kurie leis išvengt nenumatytų kelionių į veterinarijos kliniką šventiniu laikotarpiu.

Papuošimus laikykite atokiau

„Kalėdinę eglutę statykite kampe. Nedėkite lempučių ant apatinių medžio šakų, kadangi augintinis gali ne tik įsipainioti, bet ir nudegti nuo kaitros. Be to, augintinį gali nukrėsti elektra nukandus laidą. Blizgančius žaisliukus kabinkite nepasiekiamoje vietoje arba naudokite natūralius papuošimus (pavyzdžiui džiovintas apelsino riekeles).

REKLAMA
REKLAMA

Sudužusių papuošalų skeveldros gali sužeisti letenas, burną, o patekę į virškimo traktą gali sukelti užspringimą ir net žarnų nepraeinamumą. Dažnai šluokite spyglius. Nors gali atrodyti, kad spygliai nėra pavojingi, tačiau jie gali sukelti virškinimo sutrikimą ar net pradurti augintinio žarnyną“, – įspėja jis.

REKLAMA

Jeigu žiemos vakarų neįsivaizduojate be degančių žvakių šviesos, jas dėkite ant aukštų lentynų.

„Niekada negalime žinoti, kur gali atsidurti vizganti uodega ar smalsi nosytė. Nepalikite augintinių prie ugnies neprižiūrimų, kur yra atvira liepsna ar vaškas. Namų židiniai turėtų būti apsaugoti stiklu, kad būtų išvengta atsitiktinių nudegimų“, – nurodo P. Morkūnas.

Taip pat pakuodami dovanas būtinai laikykite augintinį kitame kambaryje. Vyniojamasis popierius, siūlai, juostelės ar smulkios detalės gali įpjauti pėdutes, burnos ertmę, sukelti žarnų užsikimšimą. Žirklės, peiliukus ar adatas visada laikykite uždarose, gyvūnui nepasiekiamose vietose.

REKLAMA
REKLAMA

Daugiau apie Morūkno darbą klinikoje ir gelbėjamus gyvūnus žiūrėkite:

Skanesnis kąsnelis augintiniui

Tikriausiai kiekvienam žmogui turinčiam augintinį ir matant prieš save nukrautą vaišių stalą, norisi palepinti skanesniu kąsneliu ir gyvūną, tačiau P. Morkūnas pataria susilaikyti.

„Mano rekomendacija būtų nupirkti augintiniui kokių nors skanėstų, kuriuos būtų galima lygiagrečiai duoti būnant prie stalo. Taip darome ir patys.

Kai susėdame prie stalo, kaip mat prisistato augintinis, įsistato tas savo akis. Žinoma, jis renkasi kokį silpnesnį šeimos narį, kuris galiausiai pasiduoda ir duoda maisto nuo stalo, kuris vėliau gali sukelti neigiamą rezultatą. Jeigu sprendžiant šią situaciją paprastai, tai duoti augintiniui išbandytą skanuką. Tokiu būdu lengvai apgausite savo augintinį. Aišku, tai suveikia ne visiems. Vieniems tie skanėstai būna atsibodę ir neskanūs, todėl jie vis dar sėdi prie stalo ir laukia“, – pataria jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, veterinaras sako, kad vis dėlto šeimininkai savo augintinius pažįsta geriau nei bet koks specialistas ir žino, ką mėgsta jų gyvūnai. Svarbiausia neduoti augintiniams kažko nekasdieniško, nes per Kalėdas veterinarijos klinikos sulaukia labai daug žmonių, kurių augintiniams atsiradusios bėdos su žarnynu.

Yra ir keletas dalykų, kurių šiukštu negalima duoti savo augintiniams, pavyzdžiui, vištienos kauliukų.

„Dažnai augintiniui nuo stalo duodama vištienos kaulų. Aš esu visiškai kategoriškai nusistatęs prieš bet kokių kaulų davimą augintiniams, išskyrus tuos atvejus, kai augintinis maitinamas „raw“ principu ir viskas suderinta su profesionalais. Bet kas liečia kasdienius kaulus... Kai neturi, kur jų dėti, duoda šuniukui, o po to veterinarai per visas šventes operuoja gyvūnų žarnynus.

REKLAMA

Negalima duoti ir jokio aštraus maisto, vieni žmonės buvo sugalvoję šuniui ir aštrių paprikų duoti. Nepamirškite, kad gyvūno uoslė yra kur kas stipresnė nei žmogaus ir davus gyvūnui aštraus maisto, gali prasidėti įvairios alerginės reakcijos. Taip pat visokie riešutai. Tie kiekiai, kuriuos suvokiame mes, visiškai kitokie yra gyvūnams. Kartais net mažiausias trupinėlis, keli riešutai, keli aštrūs dalykai gali sukelti nemalonius padarinius“, – įspėja P. Morkūnas.

Šventiniai fejerverkai gražūs ne visiems

Per Naujus metus ir visą kalėdinį periodą prasideda fejerverkų šaudymas.

„Kiekvienas gyvūnas, kaip ir žmogus, yra skirtinga būtybė. Vieniems jie net patinka ir jie šoka žiūrėti ir dairytis, kas vyksta. O kiti to paranojiškai bijo. Blogiausia, kas gali nutikti, tai kai šuo lauke vedžiojamas šiuo laiku be pavadėlio.

REKLAMA

Nesvarbu, kad jis niekada nuo šeimininkų nebėga ir visada būna šalia, bet reikia turėti omenyje, kad bet kada šalia gali iššauti fejerverkas ir gyvūnas smarkiai išsigandęs gali pasileisti bėgti. Dėl to turėjome ir vieną autoįvykį, ir pabėgimą, o Naujųjų metų naktį daug žmonių ieško augintinių, kurie įsibauginę pabėgo. Paruošti augintinį tam yra beveik neįmanoma“, – sako jis.

P. Morkūnas įvardija, kad vienas iš variantų yra duoti raminamuosius preparatus, kurie yra žolinio pagrindo, tačiau pats geriausias apsisaugojimas būtų viso to vengimas.

„Naujųjų metų naktį rekomenduojama geriau su augintiniu praleisti tą laiką, kai bus šaudomi fejerverkai, pasirinkti patalpą, kuri bus gerai izoliuota. Vieni žmonės sakė, kad įsijungia muziką ir prašoko tą laiką, nes augintinis labai bijojo fejerverkų ir žaibų“, – sako jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų