REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje vaikai sudaro apie 7% visų nustatytų COVID-19 ligos atvejų. Jie dažniausiai serga besimptome arba labai lengva ligos forma, o sudėtingesni ligos eigos atvejai yra itin reti.

Lietuvoje vaikai sudaro apie 7% visų nustatytų COVID-19 ligos atvejų. Jie dažniausiai serga besimptome arba labai lengva ligos forma, o sudėtingesni ligos eigos atvejai yra itin reti.

REKLAMA

Koronavirusinė infekcija arba COVID-19 yra liga, kurią sukelia koronavirusų grupei priklausantis virusas SARS-Cov-2.

Koronavirusinės infekcijos simptomai šiek tiek primena gripą ir ūmines viršutinių kvėpavimo takų infekcijas, t.y. pakyla kūno temperatūra, skauda galvą, silpna, kamuoja sausas kosulys, dusulys, gali pakisti arba visai išnykti uoslė, skonio jutimas.

Kaip koronavirusu (COVID-19) serga vaikai?

Dažniausiai COVID-19 užsikrėtę vaikai nejaučia jokių ligos simptomų (t.y. serga besimptome forma) arba serga labai lengvai, trumpai, ligos eiga primena įprastinį peršalimą.

Vaikams pasireiškia tie patys arba panašūs simptomai, kaip ir suaugusiems (pavyzdžiui, karščiavimas, sausas kosulys, silpnumas), tačiau jiems būdingi ir apsinuodijimą, virškinimo sistemos negalavimus primenantys simptomai: viduriavimas, vėmimas, skrandžio skausmas, apetito nebuvimas, vangumas.

REKLAMA
REKLAMA

Koronavirusinės infekcijos (COVID-19) simptomai vaikams:

Pakilusi kūno temperatūra; Užsikimšusi nosis arba sloga; Sausas kosulys; Dusulys, apsunkintas kvėpavimas; Gerklės skausmas; Galvos skausmas; Raumenų skausmai, „kaulų laužymas“; Nuovargis, vangumas, silpnumas; Uoslės, skonio jutimų pokyčiai ar dingimas; Viduriavimas, vėmimas, skrandžio skausmas; Apetito nebuvimas ir kt.

REKLAMA

Ką daryti, jeigu įtariate, kad vaikas susirgo COVID-19?

Jeigu vaikas turėjo artimą kontaktą su sergančiuoju COVID-19 arba jeigu vaikui pasireiškė COVID-19 simptomai, reikėtų nedelsiant vaiką izoliuoti, t.y. neleisti jo į ugdymo įstaigą, viešąsias vietas ir būti namuose.

Vaikui reikėtų laikytis atokiau nuo kitų šeimos narių (ypač jeigu drauge gyvena senyvo amžiaus ir/ arba lėtinėmis ligomis sergantys artimieji). Idealu, jeigu vaikas galėtų laiką leisti atskirame kambaryje ir naudotis atskiru vonios kambariu.

Įtariant užsikrėtimą koronavirusine infekcija, reikėtų paskambinti savo šeimos gydytojui arba registruotis tyrimui mobiliajame punkte, skambinant 1808.

REKLAMA
REKLAMA

Jeigu vaiko būklė prasta (t.y. vaikas stipriai karščiuoja ir temperatūros nepavyksta „numušti“, vaikui sunku kvėpuoti, kamuoja dusulys ir pan.) nedelsiant skambinkite bendruoju pagalbos telefonu 112.

Kaip paruošti vaiką koronaviruso (COVID-19) tyrimui?

Jeigu vaikas yra užregistruotas COVID-19 tyrimui mobiliajame punkte, jam bus imamas tepinėlis iš nosiaryklės ir gerklės.

Tai vos kelias minutes trunkantis, tačiau daugeliui žmonių nemalonus tyrimas, tad kad viskas vyktų kuo slandžiau, vaiką jam paruoškite iš anksto:

Nemeluokite, bet ir negąsdinkite. Vaikui lakoniškai, paprastai, perdėm nedetalizuojant paaiškinkite, kas bus daroma ir ko galima tikėtis. Pavyzdžiui, papasakokite vaikui, kaip bus apsirengę tyrimų punkte dirbantys žmonės. Paaiškinkite, kad jam reikės išsižioti ir leisti paimti tyrimą iš nosytės ir burnytės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paaiškinkite tyrimo prasmę. Vaikas turi suprasti, kad tyrimas yra svarbus - tik besitirdami galime apsaugoti kitus žmones nuo ligos, kuri jiems gali būti pavojinga.

Paraginkite vaiką užduoti klausimus. Kalbėdami su vaiku neapkraukite jo pertekline informacija, verčiau paraginkite jį patį paklausti to, kas jam atrodo svarbu ir kas kelia nerimą.

Parepetuokite namuose. Jeigu vaikas nori, galite parepetuoti tyrimo atlikimą namuose jį suvaidindami patys arba tam panaudodami žaisliukus.

Padrąsinkite savo pavyzdžiu. Jeigu tyrimą numatyta atlikti suaugusiems šeimos nariams, pasisiūlykite pirmieji ir leiskite vaikui stebėti.

Suplanuokite apdovanojimą. Susitarkite su vaiku, kad išsityrę nuveiksite kažką malonaus. Pavyzdžiui, lovoje žiūrėsite filmukus ir gersite kakavą.

REKLAMA

Kaip paaiškinti vaikui, kas yra koronavirusas (COVID-19)?

Įtariama arba patvirtinta COVID-19 diagnozė vaiką gali stipriai išgąsdinti, todėl būkite pasiruošę ir jam suprantama kalba paaiškinkite, kas yra koronavirusas, kodėl jį įtariant arba susirgus svarbu būti namuose, kodėl reikia išsitirti ir t.t.

Kalbėdami su vaiku būkite ramūs ir konkretūs, tačiau venkite pateikti labai daug detalių ir leiskite vaikui užduoti klausimus bei kreipti pokalbį jam svarbia linkme.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų