REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vos trys soliariumo sesijos per metus moterims padidina endometriozės ir odos vėžio riziką, sako mokslininkai. Soliariumai ir ultravioletinių spindulių poveikis ne tik padidina tikimybę susirgti piktybine melanoma – pavojingiausia odos vėžio rūšimi – bet ir yra siejami su didesne endometriozės rizika, skelbiama naujame tyrime.

Vos trys soliariumo sesijos per metus moterims padidina endometriozės ir odos vėžio riziką, sako mokslininkai. Soliariumai ir ultravioletinių spindulių poveikis ne tik padidina tikimybę susirgti piktybine melanoma – pavojingiausia odos vėžio rūšimi – bet ir yra siejami su didesne endometriozės rizika, skelbiama naujame tyrime.

REKLAMA

Tyrimas parodė, kad endometriozės rizika yra didesnė toms jaunoms moterims, kurios lankosi soliariume, buvo nudegusios saulėje, rašoma mirror.co.uk.

Ir priešingai, mokslininkai taip pat atrado, kad tose klimato juostose, kuriose yra daugiau natūralių ultravioletinių saulės spindulių, rečiau suserga endometrioze.

Ši lėtinė liga, kuri dažnai būna skausminga, pasireiškia gimdoje paprastai būnančių audinių formavimusi kitose vietose – kiaušidėse ir kiaušintakiuose. Ligos simptomai – apatinės pilvo dalies, nugaros ir dubens dugno skausmai, stiprūs mėnesinių skausmai ir skausmas sekso metu bei po jo.

REKLAMA
REKLAMA

Labiausiai saulėtose klimato zonose gyvenančio moterys tik gimusios, 15 bei 30 metų amžiaus atitinkamai turėjo 19, 21 ir 10 procentų mažesnę riziką sirgti endometrioze, lyginant su tomis moterimis, kurios gyvena mažiau saulės gaunančiose JAV dalyse. Tai reiškia, kad saulėtame klimate, kur daugiausia natūralių UV spindulių, endometrioze būdamos 15 metų suserga 4 moterys iš 100, lyginant su beveik 6 iš 100 gyvenančių mažiausiai UV spindulių gaunančiame klimate.

REKLAMA

Čia labai svarbu tai, kad natūraliuose saulės spinduliuose daugiausiai yra UVB spindulių, kurie teikia vitaminą D ir gerina imunitetą bei malšina uždegiminius procesus. Soliariumų spinduliuotė paprastai yra UVA spinduliai, kurie pažeidžia ląsteles ir neigiamai veikia imunitetą.

Rezultatus normalizavę pagal juos paveikti galinčius kitus faktorius, mokslininkai išsiaiškino, kad lyginant su niekada soliariume nebuvusiomis moterimis, ten paauglystėje ir jaunystėje besilankančiosios šešis ar daugiau kartų per metus 19 procentų labiau rizikuoja susirgti endometrioze.

REKLAMA
REKLAMA

Soliariume lankantis šešis ar daugiau kartų per metus nuo 25 iki 35 metų rizika buvo 24 procentais didesnė, o soliariume lankantis tris ar daugiau kartų per metus abiem gyvenimo laikotarpiais endometriozės rizika didėja 30 procentų.

Tai reiškia, kad paauglystėje, ankstyvoje jaunystėje ir nuo 25 iki 35 metų niekada nesilankius soliariume endometriozė per kitus 14 metų bus diagnozuota maždaug 5 moterims iš 100, bet jei soliariume lankomasi daugiau nei tris kartus per metus, šis skaičius padidėja iki beveik 7 iš 100, aiškina mokslininkai.

Prof. Leslie Farland, Arizonos viešosios sveikatos koledžo profesorė, vadovavusi tyrimui, sako: „Ankstesni ilgalaikių endometriozės pasekmių tyrimai yra parodę, kad endometrioze sergančios moterys labiau rizikuoja susirgti melanoma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors tikslus endometriozės ir melanomos sąryšis bei giluminės priežastys nežinomos, keletas tyrimų yra patvirtinę didesnę endometriozės riziką moterims, kurios jautriai reaguoja į saulę, sunkiai įdega ir yra raudonplaukės, šviesiaakės, turi strazdanų ar daug apgamų. Tokia asociacija gali atspindėti bendrą genetinį pagrindą tarp endometriozės ir melanomos, ar tam tikrą priežastinę saulės poveikio ir endometriozės rizikos asociaciją.“

Prof. L. Farland su kolegomis iš Harvardo T. H. Chano viešosios sveikatos mokyklos, Mičigano valstijos universiteto Žmogaus medicinos koledžo bei Prancūzijos nacionalinio sveikatos bei medicinos tyrimų instituto (INSERM) prie „Paris–Saclay“ universiteto tyrė 116 429 baltaodes moteris, 1989 metais pradėjusias dalyvauti antrajame JAV slaugytojų sveikatos tyrime, kai joms buvo nuo 25 iki 42 metų.

REKLAMA

Kas dvejus metus iki pat 2015 metų birželio tyrimo dalyvės pildė klausimynus, kuriuose buvo klausiama apie jų ligos istorijas bei sąlytį su rizikos faktoriais dėl kai kurių lėtinių ligų, o taip pat dėl polinkio nudegti saulėje, apgamų skaičiaus ant kojų ir stiprių nudegimų nuo 15 iki 20 metų skaičiaus.

1993 metais jos pateikė duomenis apie savo apsauginių kremų nuo saulės naudojimą, o 2005 metais – apie savo lankymąsi soliariumuose paauglystėje ir ankstyvoje jaunystėje bei nuo 25 iki 35 metų amžiaus.

Nuo 1993 metų tyrimo dalyvių taip pat buvo klausiama, ar jos serga endometrioze, diagnozuota laparoskopijos būdu, kuris laikomas auksiniu standartu šiam sutrikimui tiksliai nustatyti. Jų namų adresai buvo atnaujinami kas dvejus metus ir siejami su duomenimis apie metinį aplinkos ultravioletinių A ir ultravioletinių B spindulių kiekį atitinkamoje vietoje. Iš 95 080 tyrime dalyvavusių moterų, 4791 buvo laparoskopijos būdu diagnozuota endometriozė.

REKLAMA

Prof. Stacey Missmer, Mičigano valstijos universiteto Žmogaus sveikatos medicinos koledžo ir Harvardo T. H. Chano viešosios sveikatos mokyklos dėstytoja bei tyrimo bendraautorė, sako:

„Labai nedaug žinome apie tai, kaip moterys gali keisti savo įpročius, norėdamos sumažinti riziką susirgti endometrioze. Iki šiol nesuprantame labai daugelio su pramoginiu deginimusi saulėje ir saulės poveikiu gyvenant saulėtoje vietoje bei endometriozės rizika susijusių dalykų. ačiau mūsų gauti rezultatai rodo, kad perteklinio pramoginio deginimosi saulėje bei soliariume vengimas gali sumažinti endometriozės riziką.“

Penki ar daugiau nudegimai nuo saulės nuo 15 iki 20 metų buvo siejami su 12 procentų didesne endometriozės rizika, lyginant su tomis moterimis, kurios niekada nebuvo nudegusios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lyginant su tomis moterimis, kurios niekada nenaudojo kremų nuo saulės, ką tyrėjai naudojo kaip deginantis saulėje ar kita veikla saulėkaitoje užsiimant praleisto laiko rodiklį, kremą nuo saulės naudojusios moterys endometrioze sirgo 10 procentų dažniau. Absoliučioji rizika susirgti endometrioze penkis ar daugiau kartų per metus nuo 15 iki 20 metų nudegusioms moterims buvo per maža, kad būtų galima parodyti skirtumą tarp dviejų grupių.

Prof. L. Farland sako: „Per pastaruosius 30 metų buvo diagnozuota daugiau odos vėžio atvejų, nei visų kitų tipų vėžio kartu sudėjus. Iš viešosios sveikatos perspektyvos mes jau žinome, kad moterims reikėtų vengti soliariumų, norint sumažinti melanomos riziką. Šis tyrimas dar stipriau pagrindžia šią rekomendaciją ir rodo, kad tai gali turėti ir papildomą teigiamą poveikį – mažinti endometriozės riziką. Moterims reikėtų laikytis patarimo išvis nesilankyti soliariumuose, stengtis nenudegti saulėje ir saugoti odą nuo saulės ją pridengiant, būnant pavėsyje ir naudojant plataus spektro UVA/UVB kremą nuo saulės.“

Tyrimas buvo publikuotas moksliniame žurnale „Human Reproduction“, viename žymiausių pasaulio žurnalų apie reprodukcinę mediciną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų