REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
7
Studentė, kuriai ausies skausmą gydytojai aiškino netinkamu šampūnu, papasakojo, kaip liko visiškai kurčia kaire ausimi (nuotr. facebook.com)

Studentė, kuriai ausies skausmą gydytojai aiškino netinkamu šampūnu, papasakojo, kaip liko kurčia kaire ausimi.

7

Studentė, kuriai ausies skausmą gydytojai aiškino netinkamu šampūnu, papasakojo, kaip liko kurčia kaire ausimi.

REKLAMA

Lauryn Schutte (21) daugelį mėnesių kentėjo ausų skausmą ir jautė, kad kažkas ne taip, bet gydytojai į ją nekreipė dėmesio, rašoma thesun.co.uk.

Vienas medikas net aiškino, kad siaubingą jos jaučiamą skausmą sukėlė ausis dirginantis šampūnas, ir patarė jį pakeisti. Tačiau 2019 metų spalį, ryte atsibudusi agonijoje, Lauryn buvo skubiai išvežta į ligoninę.

Gydytojai tada pasakė, kad per naktį ji beveik prarado klausą – po daugelio mėnesių nerimo, išsipildė baisiausias jos košmaras. Lauryn kairiąja ausimi visai nebegirdi, todėl naudoja klausos aparatą, o dešiniąja ausimi ji girdi prastai. Psichologiją studijuojanti mergina iš Doverio, Didžiosios Britanijos, iki šiol nežino, dėl kokios priežasties apkurto.

Pandemijos metu jai dar sunkiau konsultuotis su gydytojais. 

Lauryn sako: „Toks jausmas, kad per visą šį laiką gydytojams tai visiškai nerūpėjo. Atrodo, kad nė vienas jų nenorėjo man padėti. Atrodytų, kad 21 metų amžiaus mergina, per naktį praradusi klausą, būtų svarbus dalykas, bet mano vizitai pas gydytojus vis atšaukiami, aš ir toliau nieko nežinau. Viena ausimi esu praktiškai kurčia, o kita ausimi girdžiu labai prastai. Praėjo jau daugiau nei metai, ir niekas man dar nepaaiškino, kodėl apkurtau.“

REKLAMA
REKLAMA

Vaikystėje jai kartais skaudėdavo ausis, todėl į ausų būgnelius jai buvo įstatyti mažyčiai vamzdeliai, vadinami įvorėmis, kad skausmas praeitų. Kai 2019 metų vasarį jai ir vėl pradėjo skaudėti ir pasidariusi klausos testą ji sužinojo, kad klausa kairiąja ausimi jai yra suprastėjusi, mergina labai nustebo. Skausmas vis stiprėjo, todėl Lauryn ir vėl kreipėsi į gydytojus, bet liko priblokšta gydytojo pasakymo, kad tai turbūt dėl jo naudojamo šampūno.

REKLAMA

Ji pasakojo: „Vienas gydytojas sakė, kad taip man nutiko dėl mano naudojamo šampūno, ir kad turėčiau pradėti naudoti kitą. Mano šeimos gydytojas mane užrašė pas otolaringologą, bet kol laukiau vizito, kad skambinau daugelį kartų, nes jaučiau, kad kažkas ne taip.

Vizito laukiau 71 dieną, o tada pas gydytoją praleidau lygiai dvi minutes, kol jis man pasakė, kad įvores turinčiam žmogui tai visiškai normalus skausmas. Po šio vizito vėl paskambinau savo šeimos gydytojui ir pasakiau, kad nesu patenkinta. Jis į mane nežiūrėjo rimtai ir sakė, kad daugiau nieko negali padaryti. Aš jaučiau, kad nutiks kažkas baisaus, tik nežinojau, kada tiksliai.“

REKLAMA
REKLAMA

Vos dviem mėnesiams praėjus po vizito pas otolaringologą, spalio 3 dieną, Lauryn anksti ryte pabudo agonijoje. Jos vaikinas Ashley (26) nuvežė ją į ligoninės priimamąjį, kur jai tos pačios dienos 10 valandą ryto buvo paskirtas vizitas pas gydytoją. Tačiau iki to laiko Lauryn jau buvo apkurtusi kairiąja ausimi.

Ji pasakojo: „Man labai labai skaudėjo – tokio siaubingo skausmo niekada nesu jautusi. Greitosios pagalbos gydytojas apžiūrėjo mano ausis, uždavė kelis klausimus ir pasakė, kad jei kažkas būtų ne taip, jis tikrai pastebėtų. Jis pasakė, kad nukreips mane pas otolaringologą, tą pačią dieną 10 valandą.

Grįžus namo buvo labai sunku užmigti, bet šiaip ne taip pavyko – buvau išgėrusi nuskausminamųjų ir taip stipriai nebeskaudėjo. Buvo labai baisu, nes nežinojau, kuo viskas baigsis, ir niekas man negalėjo pasakyti, kas darosi. Kai pabudau, pastebėjau, kad kairiąja ausimi nieko nebegirdžiu. Mano košmaras virto realybe.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gydytojai jai išrašė steroidų, tačiau jie nepadėjo, todėl dabar Lauryn mokosi gyventi be kairiosios ausies. 2019 gruodžio mėnesį jai buvo atliktas magnetinis rezonansas, bet apkurtimo priežasties medikai vis tiek neišsiaiškino.

Dėl kurtumo Didžiojoje Britanijoje kenčia 12 milijonų žmonių. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, 60 procentų apkurtimo vaikystėje atvejų galima išvengti. Staigaus apkurtimo priežastys gali būti ausų būgnelių sprogimas, tam tikri vaistai, kaulų augimas ir odos ląstelių sankaupos, informuoja Didžiosios Britanijos sveikatos tarnyba. Kurtumą sukelti gali taip pat ir lėtinės infekcijos ir virusai, pavyzdžiui, tymai bei kiaulytė, kai kurtumas nėra įgimtas, bet įgytas.

REKLAMA

Baisu tai, kad 2020 metų vasario mėnesį Lauryn klausa pradėjo silpnėti ir dešiniąja ausimi, bet steroidais gydytojams pavyko šį procesą sustabdyti. Dėl koronaviruso jos vizitas pas ausų gydytoją buvo atšauktas jau keturis kartus – dabar Lauryn turėtų konsultacijos sulaukti 2021 metų sausio mėnesį – tuo metu nuo apkurtimo jau bus praėję 15 mėnesių.

Kad galėtų bendrauti su žmonėmis, Lauryn išmoko skaityti lūpas. Tačiau ji sako, kad pandemijos metu, žmonėms pradėjus nešioti kaukes, iš to nebėra jokios naudos. Jai taip pat reikėjo savo dėstytojų iš Kenterburio universiteto prašyti geresnių subtitrų per paskaitas.

Lauryn sako: „Aš klausą praradau labai netikėtai ir kai tik pamokau geriau skaityti iš lūpų, visi pradėjo nešioti kaukes. Iš pradžių gėdijausi kasininkų prašyti nusiimti kaukes, kad galėčiau matyti jų lūpas jiems kalbant, bet paskui supratau, kad taip geriau, nei kad jie nesuprastų, kas darosi.

REKLAMA

Nusipirkau ženklelį su užrašu „Esu viena ausimi kurčia, prašau kalbėti garsiau“ ir prisisegiau jį prie kaukės. Bet kai pirmą kartą su juo išėjau į viešumą, viena mergina iš manęs pasišaipė. Ji parodė ženklelį savo draugams ir jie visi iš manęs juokėsi. Man tai labai nepatiko, nes bet kas kažkuriuo gyvenimo laikotarpiu gali prarasti klausą. Man atrodo, kad kaip visuomenė turėtume būti paslaugesni negirdintiems žmonėms, ypač per pandemiją.

Tiesą sakant, klausą praradau dvi savaites draugaudama su Ashley. Iš pradžių tai paveikė mūsų santykius, nes aš labai liūdėjau ir nenorėjau būdama vos 20 nešioti klausos aparato. Nenorėjau niekur eiti ir nieko veikti, todėl santykiuose kilo iššūkių. Bet Ashley labai mane palaikė, vežiojo mane pas gydytojus ir laukė su manimi ligoninėje. Jis nuostabus.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų