REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ausis – sudėtingas klausos ir pusiausvyros organas, o jo skausmo priežasčių – visa galybė. Otorinolaringologė Rita Šimkienė pastebi, kad ignoruoti ilgiau besitęsiančio, nuolat pasikartojančio ar stipraus ausies skausmo negalima, nes tai gali sufleruoti apie rimtą susirgimą. Pavojinga ir ausies skausmą, nežinant jo priežasties, gydyti patiems – tai situaciją gali tik pabloginti.

Ausis – sudėtingas klausos ir pusiausvyros organas, o jo skausmo priežasčių – visa galybė. Otorinolaringologė Rita Šimkienė pastebi, kad ignoruoti ilgiau besitęsiančio, nuolat pasikartojančio ar stipraus ausies skausmo negalima, nes tai gali sufleruoti apie rimtą susirgimą. Pavojinga ir ausies skausmą, nežinant jo priežasties, gydyti patiems – tai situaciją gali tik pabloginti.

REKLAMA

„Ausies skausmas – vienas iš dažniausių simptomų, dėl kurio žmonės kreipiasi į šeimos gydytoją arba otorinolaringologą. Skaičiuojama, kad šį simptomą jaučią net iki 18 proc. visos populiacijos.

Kadangi ausies inervacija – nervų ir nervinių skaidulų pasiskirstymas – yra labai sudėtinga, juntamoji ausies inervacija susideda iš penkių šaltinių, dėl to ausies skausmo priežasčių yra labai daug“, – teigia Vilniaus „Kardiolitos klinikų“ Ausų, nosies ir gerklės ligų (LOR) centro gydytoja otorinolaringologė R. Šimkienė.

Gydytojos teigimu, nors pirminį ausies skausmą galima numalšinti vaistais nuo skausmo, pasirodyti pas LOR specialistą, ypač jei skausmas tęsiasi ilgai, nuolat pasikartoja ar yra ūmus – tiesiog būtina. Ausies skausmo ignoravimas gali pasunkinti ligos eigą ar sukelti rimtų komplikacijų.

REKLAMA
REKLAMA

„Taip pat nereikėtų ausų skausmo savarankiškai gydytis namuose. Daug kur galima išgirsti, kad ausies skausmą mažina šilti kompresai. Tačiau dažnu atveju toks gydymasis gali pakenkti, pavyzdžiui, jei ausį skauda dėl ūmaus uždegimo. Šiluma skatina pūlingo proceso vystymąsi – o papildomai pašildžius jis dar labiau paspartės. Gydymas šiltais kompresais turėtų būti taikomas tik tada, jei taip rekomenduoja apžiūrėjęs gydytojas“, – pranešime spaudai įsitikinusi R. Šimkienė.

REKLAMA

Svarbu taisyklingai valyti ausis

Ausies skausmo priežastys skirstomos į pirmines, kai skausmo šaltinis slypi pačioje ausyje, ir antrines, kai patologija yra randama kituose žmogaus organuose ar kūno dalyse.

„Pirminės priežastys sudaro mažiau nei pusę visų atvejų. Dažniausios iš jų ir lengviausiai atpažįstamos – ūmus otitas, vidurinės ausies uždegimas, kuris įprastai būna lydimas stipraus skausmo, karščiavimo, ausies užgulimo, pablogėjusios klausos. Jis paprastai pasireiškia po peršalimo ir yra sukeliamas virusų arba bakterijų“, – pasakoja gydytoja.

REKLAMA
REKLAMA

Antra pagal dažnumą iš pirminių priežasčių – išorinės ausies uždegimas, išorinis otitas. Jį gali sukelti bakterijos, grybeliai, į ausį papuolusios maudynių metu ar būnant drėgno klimato zonoje.

„Mikrotraumą išorinėje ausies landoje gali sukelti ir neteisingas ausies valymas. Tokio uždegimo metu skausmas nemažėja, intensyvėja, gali atsirasti perštėjimas, niežulys, išskyros iš ausies“, – sako R. Šimkienė. Gydytoja priduria, kad retais atvejais neteisingai valydami ausį ausų krapštukais rizikuojame pažeisti ir net pradurti būgnelį – tuomet gali pasirodyti kraujingos išskyros.

Dėl neteisingo ausų valymo, kai ausyje besigaminanti siera yra nustumiama į gilumą, formuojasi sieros kamštis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Siera natūraliai turėtų pasišalinti iš ausies kramtant, bet daliai suaugusiųjų ir vaikų ji kaupiasi. Tuomet susidaro kamštis, kuris spaudžia būgnelį, gali atsirasti skausmas, ūžesys, ausies užgulimas, pablogėti klausa. Tokiu atveju skiriami lašiukai sieros kamščiui minkštinti. Tie lašiukai gali būti naudojami ir profilaktiškai, kad siera nesikauptų ir tekėtų savaime. Jeigu plika akimi matomas sieros perteklius, jį galima pašalinti ir ausų krapštuku, tik tą būtina daryti atsargiai, valant tik ausies išorę“, – pabrėžia otorinolaringologė.

Kalbant apie tai, kaip valyti šlapią ausį, pavyzdžiui, po maudynių ežere ar baseine, gydytoja pataria pirmiausia galvą paversti į vieną, paskui – į kitą pusę. Taip lengviau išbėga susikaupęs vanduo, o likusią drėgmę ji pataria išsausinti rankšluosčiu.

REKLAMA

Ausies būgnelį gali traumuoti ir skrydis lėktuvu ar nardymas – atsiranda vadinamoji barotrauma, kai staigus slėgių skirtumas sukelia aštrų skausmą ir būgnelio pažeidimą net iki jo plyšimo.

Ausį gali skaudėti ir dėl ausies išorinės klausomosios landos kremzlinėje dalyje esančių riebalinių liaukų uždegimo – jose formuojasi pūlinys. Tokio tipo ausies skausmas ypač suintensyvėja kramtymo metu.

Priežastis dažnai slypi ne ausyje

„Dažniausios antrinės priežastys, kurios sukelia ausies skausmą, yra smilkininio apatinio žandikaulio sąnario patologija, odontogeninės priežastys, burnos patologija, gleivinės opos, dantų patologija. Mažiems vaikams ausies skausmą gali sukelti dantų dygimas“, – sako gydytoja R. Šimkienė.

REKLAMA

Neretai ausį gali skaudėti ir sergant ryklės, tonzilių uždegimu, esant pūliniams ryklėje, gerklų, trachėjos patologijoms. Viena iš tokių skausmo priežasčių yra atipinė gastroezofaginio refliukso ligos (GERL) forma – dėl bendros inervacijos esant skrandžio refliuksui, skausmas iš gerklės gali plisti į ausį.

Trišakio veido nervo neuralgijos gali būti ausies skausmo priežastis. Toks skausmas dažnai būna priepuolinis, plinta iš veido srities į ausį, jį provokuoja valgymas, kalbėjimas, kosulys, žiovulys. Todėl tokiais atvejais, kai ausies skausmo priežastis nėra aiški, pašnekovės teigimu, būtinas glaudus bendradarbiavimas tarp LOR gydytojo, odontologo, veido-žandikaulio chirurgo, neurologo ir radiologo – tai padeda greičiau nustatyti tikslią skausmo priežastį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jei pacientas, ypač vyresnio amžiaus, skundžiasi ausies skausmu, tačiau nėra matoma jokių ausies uždegimo požymių, svarbu detaliai ištirti galvos ir kaklo organus, kad nebūtų pražiūrėtas koks nors piktybinis procesas – pavyzdžiui, navikas burnos ertmėje, ryklėje ar gerklose. Dėl bendros inervacijos ausies skausmas gali būti vienas iš pirminių tokios ligos požymių“, – pabrėžia gydytoja.

Anot R. Šimkienės, neradus jokių ausies skausmo priežasčių, galima įtarti, kad jį išprovokavo psichologinė įtampa, nerimas, panikos atakos. Tai pastebima ir šiuo COVID-19 pandemijos laikotarpiu, kai didelė žmonių dalis susiduria su nežinomybe dėl ateities ir baiminasi dėl savo sveikatos.

„Neseniai lankėsi viena pacientė, kuri skundėsi sutrikusiu rijimu – negalėjo nei valgyti, nei gerti. Paaiškėjo, kad viską lėmė jos patiriamas stresas. Šiuo metu daugumą kamuoja depresyvi nuotaika, kai kam pasireiškia ir panikos atakos, o visa tai gali provokuoti neaiškios kilmės skausmus“, – sako gydytoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų