REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Klaipėdiečių šeimoje karaliauja trynukai (tv3.lt fotomontažas)

Visą gyvenimą svajoję apie didelę šeimą, klaipėdiečiai Agnė ir Gintaras nesitikėjo, kad likimas jiems padovanos nuostabią dovaną – tris vaikučius. Ir nors auginti trynukus tikrai nelengva, visi sunkumai nublanksta prieš džiaugsmą, kurį atneša namuose aidintis vaikų juokas.

6

Visą gyvenimą svajoję apie didelę šeimą, klaipėdiečiai Agnė ir Gintaras nesitikėjo, kad likimas jiems padovanos nuostabią dovaną – tris vaikučius. Ir nors auginti trynukus tikrai nelengva, visi sunkumai nublanksta prieš džiaugsmą, kurį atneša namuose aidintis vaikų juokas.

REKLAMA

Kadangi giminė garsėja dvynukais, vykdami į pirmąją apžiūrą, Agnė ir Gintaras juokavo, kad tikriausiai jie taip pat laukiasi dvynių. Tačiau net nenutuokė, kad jų šeimą aplankys trigubas džiaugsmas.

„Vykdami į pirmąją apžiūrą, jaudinomės ir nekantravome. Gydytoja, turbūt kaip dažnai esant svarbiai žiniai, pasiūlė vyrui prisėsti. O mes juokėmės: „Žinom, kad bus dvynukai.“ Gydytoja papurtė galvą ir sako: „Ne...Aš matau ir trečią, – prisimena Agnė. – O mano reakcija buvo: „Dar ir taip būna?“ Kažkas neįtikėtino. Trigubai laimės ir trigubai baimės“, – šypsosi moteris.  

Jaudinosi, kad trynukams neužteks vietos

Agnė juokiasi, kad išgirdus tokią netikėtą žinią, pradėjo galvoti, ar namas, kuriame jie gyvena, nebus per mažas penkiems žmonėms ir kaip reikės visiems sutilpti į automobilį.

REKLAMA
REKLAMA

„Pirmos mintys buvo tokios banalios ir nereikšmingos. Nors tikrai neabejojom – meilės jiems netruks. Visa tai nublanko vėliau, kasdien dėkojant pasauliui už ramią dieną ir meldžiant kuo ilgiau saugoti leliukus mamos pilvelyje“, – pasakoja ji.

REKLAMA

Gydytojai siūlė pasilikti tik vieną vaisių

Pranešę būsimiems tėveliams apie trynukus, gydytojai įspėjo, kad daugiavaisis nėštumas yra rizikingas, pasitaiko daugiau komplikacijų, todėl pasiūlė sustabdyti dvi širdeles, kad trečiasis vaisius turėtų daugiau šansų išgyventi. Tačiau Agnė ir Gintaras tokių minčių net neprisileido artyn. 

„Mūsų vaikučiai gimė Jungtinėje Karalystėje, bet esu girdėjusi, kad ir Lietuvoje gydytojai siūlo tokią išeitį, jie privalo supažindinti su rizikomis. Konkrečiai mūsų atveju, buvome įspėti, kad norėdami išsaugoti visas gyvybes, galime ir visų netekti. Berniukai augo identiški vienoje placentoje, mergytė atskiroje, tad specialistai siūlė operacijos būdu sustabdyti dvi širdeles, kad daugiau šansų išgyventi ir sveikai vystytis liktų trečiajai.

REKLAMA
REKLAMA

Pateikė statistikos skaičius, kiek apsigimusių ir neįgalių vaikučių gimsta po tokio daugiavaikio nėštumo. Dabar, kai žiūrime į visus sveikus ir gražius savo „sausainiukus“, net baisu pagalvoti, ko galėjome netekti“, – atvirai pasakoja Agnė.   

Jaučia artimųjų palaikymą 

Agnės ir Gintaro artimieji juokais gąsdino porą, kad gimus trims vaikučiams, nebus lengva ir gyvenimas apsivers aukštyn kojomis. Tačiau viso nėštumo metu būsimi tėveliai jautė begalinį mylimų žmonių palaikymą.

„Vieni nustebo, smalsavo, kiti svarstė kaip viską spėsim, sakė, kad nebus lengva, tačiau sveikino ir palaikė, ypatingai tada, kai atsisakėme gydytojų siūlymų panaikinti dvi gyvybes, paliekant vieną vaisių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mano pilvas augo kaip ant mielių, tad dauguma iškart spėliojo, kad mūsų šeimą papildys dvi gyvybės, ypač moterys, kurios jau pačios turėjo vaikų ir žinojo nėštumo ypatumus. Neskubėjome dalintis savo žinia iškart. Tik po kurio laiko davėme užuominą: parodėme nuotrauką, kurioje mes su vyru delnuose laikėme tris kankorėžius. Po šios nuotraukos, kaip sakoma, susidėliojo visi taškai...“, – šypsosi trijų vaikų mama.   

Komplikuotas nėštumas

Agnės nėštumas nebuvo lengvas: pirmus tris mėnesius nuo ryto iki vakaro vargino pykinimas, prireikdavo dažnų vizitų pas gydytoją, o nuo 26 nėštumo savaitės iki pat vaikučių gimimo nerimą kėlė neaiškios kilmės, taip ir nenustatytas kraujavimas. Tačiau, moters teigimu, baimes ir nerimą padėjo nugalėti mylimo vyro palaikymas ir pozityvios mintys:

REKLAMA

„Laukimas nebuvo lengvas, tačiau tie mėnesiai prisiminimuose visad išliks kaip nepakartojami, pilni nežinios bei euforijos. Jaustis ramiai padėjo nuolatinis vyro palaikymas ir buvimas šalia. Vaikučių gimtadienio data buvo numatyta iš anksto, baimės nebebuvo. Visada žinojome, kad viskas bus gerai, kitokių minčių neprisileidome.“

Gimimo laiką skiria tik minutė

Nepaisant sunkumų nėštumo metu, Cezario pjūvio pagalba Aironas, Jorė ir Augustas gimė sveiki, o jų gimimo laiką skiria tik minutė.  

„Jie iškart buvo atskirti nuo mūsų, perkelti į inkubatorius, tačiau buvo pakankamai stiprūs, patys kvėpavo“, – prisimena Agnė.

REKLAMA

Ji pasakoja, kad gimus vaikučiams, daugiausiai dėmesio reikalavo mergaitė, tačiau dabar tėvelių dėmesio trokšta visi. Todėl paklausta, ar augindami trynukus, jie su vyru randa laisvą minutę pabūti dviese, moteris nusijuokia, kad nebemoka laiko skirti tik sau:

„Kai tokia gausi šeima, tai dažniausiai viskas kartu, visiems, dėl visų. Tik dėl savęs jau turėjom nemažai laiko, esam tikri, jo dar bus.“

Labai panašūs, bet ir labai skirtingi

Anot Agnės, trynukai labai panašūs ne tik išvaizda, bet ir charakteriu. Vis dėlto su kiekviena diena Aironas, Jorė ir Augustas vis labiau atsiskleidžia kaip asmenybės, su skirtingais būdo bruožais.

„Vaikai auga labai pozityvūs, smalsūs, drąsūs, turintys lakią vaizduotę. Iš esmės jie lyg vienas, galbūt Jorytė kruopštesnė, žingeidesnė, labiau rūpestinga, o berniukai išdykėliai, nuolat kuriantys chaosą. Įdomu, kad aptarinėjant jų charakterio bruožus su darželio grupės auklėtojomis, suprantame, kad kitoje aplinkoje jie visiškai kitokie, kas stebina“, – sako ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Netrūksta ir tarpusavio konkurencijos

Moteris neslepia, kad vaikučiai dažnai konkuruoja dėl tėvelių dėmesio ar žaislų, neišvengia ir pykčių. Tačiau, nepaisant to, jie tarsi vienas kumštis – labai myli ir palaiko vienas kitą.  

„Būna visko, – šypsosi Agnė. – Ypač kai žaidžia vaidmenų žaidimus. Jie labai daug mokosi vienas iš kito, padeda, pagydo, paguodžia, dalinasi paskutiniu sausainiu. Arba, kai turime svečių, visi stebisi, kokie jie drausmingi, randantys veiklos.

Vis tik, dažniausiai, dominuoja konkurencija, dėmesio reikalavimas, nepasidalinimas net tuo, ko yra po tris. Pykstasi net dėl to, kuris pirmas ryte atbėgs į tėvų lovą, kuriam neliks vietos užsiropšti ant tėčio“, – pasakoja ji.

REKLAMA

Trynukų mama neslepia, kad šeimos kasdienybėje netrūksta ir iššūkių, tačiau džiaugiasi, kad vaikučiams paaugus, buitis tapo daug lengvesnė.

„Kai būna sunkiau, vis primename sau, jog Dievas apdovanodamas žinojo, kad mes sugebėsime. Sunku, kai kažkuris vaikutis serga, o vienas negalime būt šalia, pavyzdžiui, ligoninėje, nes reikia rūpintis likusiais namuose. Sunku du vedant už rankučių į darželį, paaiškinti trečiam, kad mamytė turi tik dvi rankas, kai nori įsikibti visi trys.

Dabar, kai mums jau 3 metukai, buitis nepalyginamai kitokia nei prieš kelis metus. Darželis yra didelė pagalba, vaikučiai savarankiškesni, sukalbamesni, dalyvauja derybose. Kokia bus kasdienybė, labai priklauso nuo mūsų pačių norų ir sprendimų. Šeimoje stengiamės dalintis darbus, planuotis, dėliotis prioritetus. Jei nepavyksta spėti ar planai netikėtai keičiasi, tiesiog kuriame naujus“, – pasakoja trijų vaikų mama.  

REKLAMA

Laikosi griežtos dienotvarkės

Pasak Agnės, išvengti chaoso namuose, labai padeda dienotvarkė ir jos laikymasis. Taip pat nuo mažų dienų tėveliai stengiasi Aironą, Jorę ir Augustą išmokyti gero elgesio taisyklių bei pagarbos kitam.

„Neturėjome pasirinkimo, tad nuo pat pirmos dienos turėjome griežtą dienotvarkę. Rėžimo laikomės net dabar. Vaikus auklėjame būti tvarkingais, jie jau žino, kad namuose valgome tik prie stalo, pavalgę nusiplauname rankas, pažaidę susitvarkome žaislus ir pan.

Mokome, kad esame komanda ir turime palaikyti vieni kitus, kad už gerą bus atlyginta su kaupu. Stengiamės mėgautis kiekviena akimirka, kurti smagius vaikystės prisiminimus. Ir vis labiau tampa aišku, jog vaikų auklėjimas yra ne darbas, o patirtis“, – sako ji. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Finansinė padėtis nepasikeitė 

Pamačius daugiavaikę šeimą, kitiems dažniausiai kyla klausimas – tai kiek gi pinigų jie išleidžia? Agnė tikina, kad gimus trynukams, jų finansinė padėtis per daug nepasikeitė:

„Na, jei lyginti su vieno vaikučio ar pametinukų auginimu, tai tikrai sunkiau, nes reikia visko po tris ir vienu metu. Nelieka striukytės ar batukų nuo vyresnio brolio. Iš kitos pusės, susitaupo laiko ir išteklių, tarkim, kelionei į darželį, nes nereikia išlydėti visų į skirtingas įstaigas. Nereikia palydėti sesės į mokyklą, tada brolių į skirtingus darželius ar grupes.

Atsiradus vaikučiams, gyvenimas finansiškai nelabai pasikeitė, galbūt keitėsi prioritetai – dalykai, kuriems išleisdavome daugiau, tapo mažiau svarbūs. Daugiausiai išlaidų reikalavo elementarūs higienos reikmenys: sauskelnės, drėgnos servetėlės ir pan. Dabar galbūt daugiau išleidžiame rūbams, žaislams, bet negalime skųstis. Net neabejojame, kad vaikams augant, didės ir jų poreikiai, daugiau finansų pareikalaus būreliai, stovyklos ir pan.“

REKLAMA

Trigubai daugiau džiaugsmo

Moteris pasakoja, kad jų namuose netrūksta linksmų akimirkų ir juoko. Kasdien trynukai nustebina naujomis išdaigomis ir mielais poelgiais.

„Vaikai stebina kasdien. Šypseną ir pasididžiavimą kelia jų lyg suaugusių lūpomis tariamos rimtos frazės, kaip, pavyzdžiui, tėtis sako Augustui: „Tu mano mažylis“, o šis negalvojęs atrėžia: „Ne! Tu mano mažylis.“

Taip pat gestas, kai visiems grįžus namo, jie dar nenusiavę savo batų skuba atnešti mums šlepetes. Išdaigos kartojasi kasdien, bet juokingiausia turbūt tai, kad net iki šiol būna atvejų, kai mamytė sumaišo brolius“, – šypsosi Agnė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų